Update articol:
Dosarul Harinvest

Curtea de Apel Pitești obligă SSIF BRK Financial Group să restituie Harinvest suma de 2.712.000 lei

sursa Pixabay

Curtea de Apel Pitesti obligă SSIF BRK Financial să restituie Harinvest suma de 2.712.000 lei, potrivit unui raport transmis, astazi, Bursei de Valori Bucuresti.

“BRK Financial Group SA informează investitorii cu privire la faptul că a fost publicată pe portalul instanțelor de judecată sentința exprimată în dosarul nr. 1034/90/2014/a13 de către Curtea de Apel Piteşti, respectiv: “Respinge apelul debitoarei Harinvest SA ca lipsit de interes. Respinge excepţia de inadmisibilitate a apelului incident invocată de lichidatorul judiciar. Respinge apelul incident formulat de pârâta SSIF BRK Financial Group SA ca nefondat. Admite apelul lichidatorului judiciar, schimbă sentinţa în sensul că admite în parte cererea reclamantului, anulează transferul patrimonial al 113.000 acţiuni realizat între Harinvest SA şi SSIF BRK Financial Group SA (fost SSIF Broker SA) şi o obligă pe pârâta SSIF BRK Financial SA să restituie debitoarei Harinvest SA suma de 2.712.000 lei. Definitivă.” BRK Financial Group SA anunta ca va efectua toate demersurile legale în vederea diminuării riscurilor posibile.

Acum mai bine de cinci ani, brokerul din Râmnicu Vâlcea a ratat decontarea unei tranzacţii, după care a ieşit la iveală că, timp de un an, Harinvest recursese la vânzări forţate (sell out), operaţiuni considerate excepţionale, pentru acoperirea unor pierderi în tranzacţii cu produse structurate. În prezent, clienții păgubiți încearcă să își recupereze, pe cât posibil, pierderile, Harinvest fiind in insolventa.

La vânzările forțate, contrapărți pentru Harinvest au fost BCR și SSIF Broker, care au fost sancționate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care, totodată, a închis societatea Harinvest, în decembrie 2013. Sancțiuni au fost acordate și Depozitarului Central.

BRK a fost insa numai intermediar la vanzarile fortate initiate de Harinvest, nu a cumparat actiunile in nume propriu, ci pentru clienti, astfel ca este neclar pentru ce este suma pe care a fost obligata sa o restituie.

In noiembrie 2018, tot Curtea de Apel Pitești a decis anularea unei serii de tranzacţiil “sell out” dintre BCR și Harinvest Râmnicu Vâlcea şi a obligat BCR să plătească debitoarei Harinvest SA suma de 19,7 milioane lei, ca efect al repunerii în situaţia anterioară.

Ulterior, DIICOT Vâlcea a dispus poprirea asiguratorie a sumelor pe care BCR a fost obligată, în instanță, să le plătească Harinvest, în dosarul în care mai mulți clienți ai casei de brokeraj vâlcene s–au trezut fără acțiuni și bani în conturi.

ASF a sesizat organele de cercetare competente, după ce a constatat acţiuni de manipulare a pieţei de capital, în cazul Harinvest. 

Dosarul penal legat de furtul de acțiuni a fost trimis în judecată, în septembrie,  după șase ani de la începerea anchetei, inculpate fiind doar Maria Voinea, broker, și Florica Boghițoi, conducător în cadrul SSIF Harinvest.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (25/05/2020)

Estimari pentru semestrul 1 din 2020

CONPET SA (COTE) (25/05/2020)

Comunicat plata dividende aferente anului 2019

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/05/2020)

Raport conf. art. 82 din Legea 24/2017