Update articol:

Dragoș Manolescu, OTP Asset Management: Fondurile de acțiuni cu investiții pe piața locală au înregistrat randamente de peste 20%

* “Încă nu a fost închisă fereastră de oportunitate a banilor ieftini la nivel internațional care poate duce la obținerea unor evaluări bune pentru pachetele de acțiuni deținute de către statul român”

Evoluția pieței de capital în 2021 poate fi caracterizată ca fiind „excepțională”, am avut parte de listări numeroase la Bursa de Valori București, atât pe piața principala, cât și pe piața Aero, spune Dragoș Manolescu, DCEO  OTP Asset Management. El a răspuns la întrebările Financial Intelligence, despre evoluția pieței fondurilor de investiții în acest an.

În opinia sa, încă nu a fost închisă fereastră de oportunitate a banilor ieftini la nivel internațional care poate duce la obținerea unor evaluări bune pentru pachetele de acțiuni deținute de către statul român.

***

Cum caracterizați evoluția pieței fondurilor de investiții în 2021?

Dragoș Manolescu:  Anul 2021 a fost un an bun pentru investitorii în fondurile de investiții cu expunere pe acțiuni. Putem spune că în 2021 diversificarea a fost cuvântul de ordine pentru investitori. Investitorii care s-au diversificat și care au înțeles să investițiile recurente (sume investite lunar, cu orizont investițional pe termen lung) au un risc mic pe temen foarte lung (peste 7 ani) sunt cei care au avut de câștigat în 2021. Fondurile de acțiuni cu investiții pe piața locală au înregistrat evoluții foarte bune (randamente de peste 20%), iar fondurile noastre diversificate și de Absolute-Return au înregistrat randamente de la începutul anului situate între 7% – 13.75%.

Care au fost fondurile preferate de investitori? Din ce motive?

Dragoș Manolescu: Fondurile de investiții de acțiuni, diversificate și fondurile de Absolute-Return au înregistrat creșteri de active cu două cifre. Randamentele trecute atractive sunt cele care au atras investitorii către aceste fonduri, precum și demersurile de educație financiară, constante, care au pus accentul pe investițiile recurente, precum și pe diversificare.

Cum caracterizați evoluția pieței de capital în 2021?

Dragoș Manolescu: Evoluția pieței de capital în 2021 poate fi caracterizată că fiind „excepțională”. Am avut parte de listări numeroase la Bursa de Valori București, atât pe piața principala, cât și pe piața Aero.

Ce estimări aveți pentru anul viitor în privința evoluției BVB?

Dragoș Manolescu: Ținând cont de ponderea mare pe care o au sectoarele energetic și bancar în indicii BVB, suntem optimiști pentru 2022. Ne așteptăm însă la o volatilitate mai ridicată decât în 2021, și la corecții care pot reprezenta puncte bune de intrare/creștere a expunerii pentru investitorii pe termen lung.

Ce așteptări aveți pentru anul viitor în privința listărilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligațiuni?

Dragoș Manolescu: Ne așteptăm la noi listari și în 2022, însă e dificil de estimat un număr. Ne așteptăm însă, ca statul român, să emită mai multe obligațiuni pe piețele internaționale decât a emis în 2021.

Ce așteptări mai aveți de la autorități?

Dragoș Manolescu: În primul rând credem cu tărie că statul român poate să sprijine dezvoltarea pieței de capital locală prin accelerarea demersurilor privind listarea unor pachete minoritare de acțiuni ale unor companii deținute de către stat. Putem aminti aici Hidroelectrica, Salrom, Aeroporturi București și nu în ultimul rând acțiuni ale CEC Bank, Banca Românescă și Eximbank. Credem că încă nu a fost închisă fereastră de oportunitate a banilor ieftini la nivel internațional care poate duce la obținerea unor evaluări bune pentru pachetele de acțiuni deținute de către statul român. De asemenea o reducere a birocrației în relația investitorilor cu ANAF, respectiv introducerea reținerii la sursă a impozitului pe profitul din câștigurile de capital ar putea reprezenta un impuls important în a avea mai mulți investitori în fondurile deschise de investiții din România.Nu în ultimul rând așteptăm de la autorități o legislație simplă, stabilă și predictibilă care să încurajeze dezvoltarea pieței financiare din România.

BVB | Știri BVB

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/05/2022)

Numire administrator neexecutiv provizoriu

PREBET SA AIUD (PREB) (25/05/2022)

Decizia ASF nr. 634/25.05.2022 - aprobare amendament document oferta publica de preluare obligatorie

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (25/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014