Comisia a prezentat astăzi mult-așteptatul plan de redresare economică a Uniunii Europene. Așa cum era de așteptat, planul respiră ambiție, optimism și privește cu încredere spre viitor, spune Dragoş Pîslaru, europarlamentar din partea Alianței USR-PLUS și parte a grupului Renew Europe.
Domnia sa explică: “Vorbim despre o Uniune verde, digitală și pregătită să răspundă oricăror provocări, practic o Uniune gata de funcționare pentru noua generație. Și vorbim și despre o sumă considerabilă care însoțește această promisiune: 750 de miliarde euro prin instrumentul de redresare, și un Cadru Financiar Multianual 2021-2027 de 1,1 trilioane euro.
Conform datelor oferite de Comisie, România va putea beneficia de până la 33 de miliarde doar din instrumentul de redresare, asta pe lângă fondurile disponibile din CFM. Numai că UE ne dă bani, dar nu ne bagă în traistă, ceea ce ne face să realizăm că avem în fața noastră o oportunitate imensă, prin care putem să transformăm România în modul în care ne dorim să arate. Trebuie să fructificăm momentul, avem ocazia să punem în aplicare ceea ce nu am putut până acum din lipsă de resurse financiare, din lipsă de voință politică și competență.
Ei bine, avem o responsabilitate față de cetățenii români să absorbim tot ce ne este pus la dispoziție și să punem pe masă o serie de priorități. Și avem nevoie, pentru asta, de un pachet de investiții publice de anvergură, cuprinzând infrastructură, căi ferate, spitale, școli, eficiență energetică, logistică industrială și alte lucrări majore de protecție a mediului și de amenajare a teritoriului (canale irigații, de exemplu). Totodată, avem nevoie să investim într-un pachet social important, care să asigure că nu lăsăm niciun cetățean român în urmă. Astfel, investiții în acces la educație, sănătate, locuire, oportunități pentru copii și tineri, precum și pentru alte categorii vulnerabile ale societății cum ar fi persoanele cu dizabilități, vârstnici este o mare prioritate pentru lupta împotriva sărăciei și excluziunii.
În calitate de europarlamentar, este de datoria mea să mă asigur că instrumentele propuse sunt adaptate nevoilor cetățenilor, iar în acest sens, voi insista ca Parlamentul European să fie implicat în procesul decizional și să poată contribui la negocieri de pe poziție egală cu Consiliul. Indiferent de durata procesului, propunerile de proiecte de reforme și investiții pe termen lung trebuie să ia în calcul interesele cetățenilor, iar din acest motiv, Parlamentul European va avea un rol cheie în planul de redresare economică”.