Astăzi sărbătorim cea de-a 18-a ediție a Zilei internetului mai sigur, cu acțiuni care au loc chiar pe tot globul. Cu o temă nouă „Împreună pentru un internet mai bun”, această zi invită toate părțile interesate să se unească pentru a face internetul un loc mai sigur și mai bun pentru toți, în special pentru copii și tineri. Sloganul Zilei internetului mai sigur „Împreună pentru un internet mai bun” îi încurajează pe toți să se alăture mișcării, să participe și să profite la maximum de potențialul internetului pentru a aduce oamenii împreună.
Cu o abordare globală, condusă de comunitate, Ziua internetului mai sigur îi încurajează pe toți să se reunească și să se implice activ in rolul lor responsabil.
Și România sărbătorește această zi prin Centrul Român pentru Internet Mai Sigur
Centrul român de internet mai sigur (SIC) a sărbătorit Ziua internetului mai sigur (SID) 2021 organizând o conferință de presă, la București, pe tema abuzului online sexual asupra copiilor.
Evenimentul de astăzi al SIC Romania s-a concentrat pe prezentarea raportului 2020 al liniei fierbinți naționale, mai exact cele mai recente date despre conținutul ilegal găsit pe paginile web românești, obținut în cadrul liniei de raportare esc_ABUZ. Conferința a avut vorbitori de la specialiștii Salvați Copiii la autorități guvernamentale și experți în educație și va reuni reprezentanți ai instituțiilor publice, jurnaliști, asistenți sociali și alți actori relevanți.
Tinerii sunt principala țintă a Zilei internetului mai sigur. Există o mulțime de oportunități pentru tineri de a-și face auzite vocile cu privire la chestiuni legate de siguranța și bunăstarea lor în lumea online, de la contactarea Centrului național pentru internet mai sigur sau a comitetului Ziua internetului mai sigur și implicarea în schemele lor de participare a tinerilor, pentru a deveni un avocat al Zilei internetului mai sigur pe rețelele sociale, împărtășind experiența despre mediul digital și aspirațiile pentru un internet mai bun – aruncați o privire la planurile de socializare pentru inspirație.
Ca parte a tradiției Centrului român de internet mai sigur de a marca luna februarie ca lună a siguranței internetului, acesta va lansa un concurs național în colaborare cu Ministerul Educației. Concursul național va încuraja profesorii și elevii să implementeze activități educaționale în școli și să trimită un scurt videoclip cu rezultatele. Câștigătorii vor fi anunțați la un eveniment public organizat în mai 2021.
Detalii aici -https://www.oradenet.ro, contact@oradenet.ro, @Andreea Hurezeanu (andreea.hurezeanu@salvaticopiii.ro)
Salvați Copiii România este o organizație non-guvernamentală națională, non-profit, de utilitate publică, care promovează drepturile copiilor în România de 30 de ani. În prezent, organizația desfășoară programe în 36 de orașe, are sucursale în 11 județe și București și cuprinde peste 6.000 de membri și 2.000 de voluntari.
- Alte initiative
Am discutat încă de anul trecut cu colega mea Liliana Popescu, Presedinte al Autorității Nationale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), semnarea unui protocol între entitatea pe care o conduc in prezent și ANES pentru combaterea violentei cibernetice și ii mulțumesc încă o data pe aceasta cale pentru proactivitate.
De asemenea, am avut o serie de întrevederi pe aceasta tema cu reprezentanți ai Facebook – Jakub Turowski și mai recent cu Brian Pike, ori ai unor companii relevante la nivel international de combatere a fenomenului de FAKE NEWS, în vederea trasării unui set de recomandări in consonanta și cu colegi din zona comunicării (@George Scutaru evenimentul New Strategic Center și @Alina Bargoanu) și mass mediei (precum colegul meu @Mihai Belu).
Am lansat AI4RO https://www.romania-insider.com/artificial-intelligence-romania-initiative-ai4ro, care are printre obiective analiza și generarea acestui set ante-menționat de recomandări privind etica noilor tehnologii și le mulțumesc colegilor pentru interesul asumat in aceasta direcție – @Maria Lucia @Cristian Ducu @Adrian Dan și mulți alții.
Totodata, revenind la aspecte comunitare, la finele anului trecut, Președinția germana a prezentat o propunere revizuită a ePrivacy cu scopul, în continuare, de a obține abordarea generală pe parcursul mandatului său.
Amendamentele se fundamentează pe doc. 6543/20 al Președinției ungare din 6 martie 2020. Majoritatea statelor membre au avut reacții negative cu privire la amendamentele introduse de Președinția germana, apreciind că acestea nu țin cont de progresele înregistrate pe parcursul Președinției anterioare.
Comisia a prezentat o situație actualizată a măsurilor legislative și non-legislative preconizate pentru sfârșitul anului 2020 și anul 2021.
Actul privind Datele, inclusiv revizuirea directivei privind bazele de date este preconizat pentru semestrul al treilea al anului 2021. Actul de implementare pentru seturile de date cu valoare ridicată este preconizat pentru primul trimestru al anului 2021.
De asemenea, punerea în aplicare a setului de instrumente 5G presupune și aplicarea instrumentelor europene pentru protecția rețelelor de comunicații electronice, incluzând Codul comunicațiilor electronice, Directiva NIS (Directiva privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice) și Actul privind securitatea cibernetică precum și alte instrumente relevante, de ex. regulamentul UE privind controlul de securitate în materie de investiții străine (ISD), instrumentul juridic anti-dumping, cadrul european privind achizițiile publice, programele UE de finanțare a cercetării și inovării, IPCEIs (Proiecte importante de interes european comun), GDPR, ePrivacy, directiva privind echipamentele radio etc.
Programul de lucru al Comisiei pentru anul 2021 a prezentat o situație actualizată a măsurilor legislative și non-legislative preconizate pentru sfârșitul anului 2020 și anul 2021.
În decembrie 2020, Comisia a urmărit adoptarea: Strategiei de securitate cibernetică împreună cu Regulamentul privind revizuirea NIS/Planului de acțiune pentru mass-media și audiovizual / Pachetului legislativ Actul privind serviciilor digitale.
👉 Regulamentul privind revizuirea roaming-ului este prevăzut tot pentru primul trimestru al anului 2021.
👉 Pachetul privind Inteligența Artificială, adică Planul de acțiune privind inteligența artificială și Cadrul legal privind inteligența artificială, este preconizat pentru februarie-martie 2021.
👉 Comunicarea privind decada digitală va fi adoptată de Comisie în martie 2021
👉 Propunerea de Regulament privind e-ID-ul european sigur și de încredere este preconizată pentru martie 2021.
👉 Recomandarea privind patrimoniul cultural digital va fi prezentată în trimestrul al 2-lea al 2021.
👉 Propunerea de revizuire a Directivei privind reducerea costurilor asociate dezvoltării infrastructurii de bandă largă a fost amânată pentru trimestrul al 4-lea al 2021.
👉 În ultima parte a anului 2021, COM va prezenta documentul Circular Electronics Communication.