Update articol:

Dragoș Preda, MTIC, întâlnire cu dezvoltatorii de jocuri video: “Ne dorim să atingem un nivel de retenție a tinerei generații și a experților care să genereze plus valoare pe piaţa muncii”

  • RGDA are în vedere crearea pe viitor a unui brand de țară în domeniul industriei de gaming, pe modelul altor țari europene

 

Dragoș C. L. Preda, Secretar de Stat pentru Comunicatii electronice, s-a întâlnit vineri cu  reprezentanții Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA) în cadrul căreia s-a discutat despre situaţia și provocările actuale ale industriei dezvoltatoare de jocuri video din România, digitalizare și conectivitate.

Discuţiile au vizat, printre altele, dimensiunea și nevoia de recunoaștere a industriei de gaming locale, nevoia de a integra în nomenclatorul ocupațiilor din România noi meserii care vor conduce la creșterea atractivității domeniului, în condițiile în care astfel de ocupații generează plus valoare pe piață, ajută la retenția personalului și atragerea resursei umane pentru dezvoltarea produselor pe piața locală.

“Am punctat de nenumărate ori faptul ca prin toate demersurile desfășurate, atât actualul Guvern PNL – Premierul Ludovic ORBAN și toti colegii din arcul guvernamental, cât și personal, prin dezvoltările legate de Orașe și comunități inteligente, ne dorim să atingem un nivel de retenție a tinerei generații și a experților care să genereze plus valoare pe piaţa muncii, competitivitate la nivel regional/european și chiar global a mediului economic din țara noastră, bunăstare locală și natională și fonduri mai bune la nivelul bugetului de stat etc.

Am discutat cu colegii din RGDA de dezvoltarea centrelor de inovaţie, a clusterelor/DIH-urilor și a parcurilor industriale și crearea unei industrii autohtone care să nu mai exporte creiere cu valoare brută, ci produse finite fundamentate pe valoarea deosebită a creierelor din țara noastră. Am convingerea că putem atinge acest deziderat în perioada următoare”, a spus Dragoş Preda.

Potrivit ultimului raport lansat de RGDA, industria dezvoltării de jocuri video din România se încadrează pe un trend pozitiv în ultimii ani. Cifra de afaceri a industriei a înregistrat în anul 2019 o valoare de peste 200 milioane dolari, angajând mai mult de 6.000 de persoane în peste 100 de studiouri locale.

74,2% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licențiate), în timp ce 12,1% furnizează servicii de quality assurance, localizare și outsourcing creativ, 10,3% activează ca publisheri pentru propriile jocuri, iar 3,4% creează soluții pentru infrastructura de jocuri.

RGDA și-a exprimat interesul pentru valorificarea patrimoniului național și crearea pe viitor a unui brand de țară în domeniul industriei de gaming, pe modelul altor țari europene ( Ex. Polonia si seria de jocuri The Witcher). Pentru a face acest lucru este însă nevoie de identificarea, împreună cu autoritățile române, a unor măsuri de sprijin menite să ajute și încurajeze antreprenorul român din industrie, să creeze IP original.

Identificarea unei scheme de finanțare care să susțină dezvoltarea industriei va genera efecte pozitive multiple pentru toți actorii implicați. Se va susține astfel creșterea competitivității și a serviciilor oferite, crearea de noi locuri de muncă, mărind în același timp si atractivitatea regiunilor şi oraşelor din afara Bucurestiului.

Datorită specificului de interconectivitate al industriei de gaming cu cel creativ și cultural dar si cu noile tehnologii , efectele se vor ramifica în numeroasele sectoare conexe, generând creştere şi în rândul acestora  – educaţie, creatie, cercetare-dezvoltare, inovatie, digitalizare etc.

“Am colaborat deja cu Domnul Ministru Bolos în vederea trasării unor noi linii de finanţare privind ariile de acțiune pe specializare inteligentă a fi integrate noului exerciţiu 2021-2027. Investiția în inovatie și industrii creative va încadra țara noastră în cel de-al treilea pilon al competitivității conform WEF – inovatie și business sophistication”, a adăugat Dragoş Preda.

Acesta și-a exprimat deschiderea și sprijinul pentru industria de gaming pe care o consideră cu mare potenţial, solicitând participanților să transmită punctele de vedere şi soluţiile propuse pentru a fi analizate și discutate la nivel guvernamental, prezentând în același timp o serie de idei referitoare la posibile zone de suport și acțiune, menite să ajute la o mai buna dezvoltare a industriei locale.

BVBStiri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (27/11/2020)

Disponibilitate raport consolidat S1 2020

ALRO S.A. (ALR) (27/11/2020)

Vimetco Extrusion furnizor pentru una dintre cele mai sofisticate industrii

VES SA (VESY) (27/11/2020)

Hotarari AGA O & E 26.11.2020