Update articol:

Dragoş Preda: România, pe primul loc în constelația de evenimente WiDS ale Stanford University

Din motive bine cunoscute, 2021 a fost un an în care și noi a trebuit să ne adaptăm și să aducem pentru prima dată în România, sub egida Universității Stanford din California, evenimentul Women in Data Science (WiDS) în format virtual.

La nivel global, de 8 martie, s-au ținut mai mult de 30 de conferințe WiDS în diferite țări, iar România a fost menționată prima pe harta evenimentelor.

Dragoş C.-L. PREDA, fost Secretar de stat pentru Telecomunicaţii și iniţiator ROWOMENINTECH a spus: ” Evenimentul a reunit 42 de doamne cu un vibe genial, care au ridicat problematici esențiale pentru dezvoltarea unei societăți într-un mod sănătos, armonios și au susținut prezentări fascinante, live timp de 9 ore, schimbând ideile și experiențele lor în data science, inteligență artificială și impactul acestor tehnologii asupra diferitelor industrii și asupra vieții noastre cotidiene.

Într-o lume în care auzim zi de zi, aproape obsesiv, cât de importantă este tehnologia și inovația pentru noi, individual și la nivel național, în cadrul WiDS Romania am ales să vorbim despre data science într-un mod uman, prin prisma unor situații reale, prin  vocea celor care excelează și conduc progresul tehnologic în diferite domenii, fie că vorbim despre corporații multinaționale de top din lume, ministere sau Senat, universități de top din țară, spitale sau cabinete de avocatură.

Invitații de top au reușit să deslușească pentru publicul larg, în termeni cât mai accesibili, ce înseamnă data science, cum traducem inteligența artificială în frânturile tangibile din prezentul și viitorul nostru, cum evoluăm către o curricula națională tech-friendly și cum sprijinim accelerarea ecosistemului de afaceri din România cu aportul data science.

Cum bine s-a punctat în cadrul conferinței, la nivelul simțului comun există această concepție greșită că AI (artificial intelligence) este încă science-fiction, că stă într-un laborator și este în curs de cercetare, deși, în realitate, suntem afectați de AI în fiecare zi, de la postările pe care le vedem pe Instagram sau TikTok la sugestiile despre ce ar trebui să urmărim în continuare pe Netflix sau subiecte de interes mai serioase care ne pot preocupa, cum ar fi descoperirea de noi medicamente și diagnosticarea bolilor.

Mulți se tem ca își vor pierde meseriile datorită acestor noi tehnologii… am afirmat de nenumărate ori că da, până în 2030 se preconizează ca datorită AI să dispară circa 75 milioane de locuri de muncă, dar alte 133 milioane de locuri de muncă vor apărea tot în această perioadă, locuri de munca cu plus valoare, mai bine plătite, care vor genera retenția tinerei generații #ACASA și reziliența sistemului economic deschis să acționeze pro-activ pentru a aclimatiza acest nou ecosistem. Și România a făcut deja un pas major anul trecut câştigând competiția europeană pentru #CentrulDeExcelentaCyber”.

Susținerea și dezvoltarea femeilor în tehnologie trebuie să devină o prioritate, dat fiind faptul că vorbim despre un avantaj competitiv major pentru România, avantaj pe care însă nu îl exploatăm la maxim.

“Dragoș Preda, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a avut un rol cu adevărat strategic în cadrul evenimentului, vorbim aici atât despre implicarea lui activă în conturarea agendei și a insistenței Dumnealui de a avea invitate din țară și din străinătate, din absolut toate domeniile și industriile ca sa avem o viziune cat mai integrata in ceea ce priveste Data Science in Romania” – a afirmat Mariana Ungureanu, co-fondator 360 și co-organizator al WiDS Romania.

Aceasta a adăugat: “Succesul unui astfel eveniment are o amploare sporită dacă autorităţile sunt interesate să susţină în mod activ zona de digitalizare şi inovare tehnologică. Dragoș Preda militeaza încă din 2012 pentru importanţa femeilor în tehnologie şi în ce măsură România trebuie să accelereze dezvoltarea lor în sectorul IT&C”.

Dezbaterile WiDS România au evoluat organic și au abordat o multitudine de subiecte, printre care principiile adoptării responsabile a Ai într-o societate bazată pe date, orașele inteligente, lingvistica computațională, neocortex și echitabilitate, dialogul cu roboții, modul în care AI ne poate decoda emoțiile, cum ar trebui să arate programul academic de știința datelor, de ce sunt atât de puține femei în știința datelor și ce putem face în acest sens.

Dragoş Preda spune:  “Concluzia pentru viitorul României, atunci când vine vorba de tehnologie, digitalizare și inovare, este că nu există o formulă magică, fiecare țară trebuie să identifice modelul care i se potrivește, dar fară niciun dubiu, trebuie să investim în educația digitală și tehnologică.  Cum a spus și Mariana Ungureanu, Președintele 360, transformarea digitală este un deziderat global, iar evenimentul nostru a reușit să pună la aceeași masă decidenți, experți practicieni, educatori și cercetãtori, punând bazele unei platforme de colaborare cu un potențial fantastic pentru România. Depinde de fiecare dintre noi în continuare să profităm de aceastã emergență și să o valorificăm la adevărata sa valoare.
Știința datelor nu se referă doar la cifrele cu care lucrăm, aglomerările de date reflectă comportamentul uman și au impact asupra vieților oamenilor. Știința datelor nu face decât să ușureze descoperirea adevărului – dimensiunile relevante sunt găsirea, înțelegerea și analiza acestora. Prin știința datelor, contribuim la societăți mai sigure și mai juste – avem nevoie de mai multe date și de o calitate mai bună a lor, avem nevoie de mai mulți specialisti în știința datelor și da, de mai multe femei în acest domeniu!”

“Modelul tradițional de studiu este învechit, depășit, trebuie să facem tranziția către învățarea pe tot parcursul vieții, gândindu-ne la modul în care vom naviga prin complexitatea, schimbarea și incertitudinea pe care o simțim astăzi și, de asemenea, să ne gândim la modalitățile prin care să învățam generațiile mai tinere cum să dezvolte și să utilizeze tehnologia într-un context productiv și etic, nu ca un posibil instrument de manipulare sau distructiv, ci ca bază pentru dezvoltarea unei societăți moderne”, apreciază  Mariana Ungureanu.

Tot cu acest prilej, speaker-ul evenimentului a fost declarată Mariana DAHAN, participantă la eveniment datorită prieteniei cu Dragos Preda. Mariana Dahan este o activistă pentru drepturile omului și scriitoare despre utilizarea tehnologiei pentru progresul uman. Ea este fondatoarea World Identity Network, o organizație non-profit care promovează identitatea universală. Mariana Dahan și-a început cariera în spațiul tehnologiei digitale în 1998, lucrând și consultând operatorii de telefonie mobilă din țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Dahan s-a alăturat Băncii Mondiale în 2009. În 2014, Dahan a lansat Identificarea Băncii Mondiale pentru Dezvoltare (ID4D), o inițiativă care cercetează și finanțează programe de identificare digitală. Ulterior a fost promovată la ca vicepreședinte senior al Băncii Mondiale, responsabil de agenda Obiectivelor de dezvoltare durabilă și de relațiile și parteneriatele Națiunilor Unite. Dahan a fondat organizația non-guvernamentală non-profit World Identity Network (WIN) în 2017. Inițiativa a fost lansată pe insula Necker a lui Richard Branson în timpul Summit-ului anual Blockchain. La scurt timp după lansare, Fundația WIN a colaborat cu Națiunile Unite în cadrul programului pilot „Blockchain for Humanity” pentru a utiliza tehnologia blockchain pentru a ajuta la combaterea traficului de copii. Fundația WIN a fost susținută de actrița Amber Heard, care a contribuit, de asemenea, la promovarea filmului documentar „Umbre în întuneric” despre eforturile de-a lungul vieții ale Marianei Dahan de a oferi celor mai vulnerabile populații o dovadă de identitate. Dahan este membru fondator al Global Blockchain Business Council (GBBC) și fost membru al grupului de reflecție New America din Washington D.C. În 2019, Dahan a fost numită Director al Facultății de Gestiune a Identității a Universității Singularitatii. În 2020, Dahan a devenit membru expert al Departamentului pentru afaceri economice și sociale al Organizației Națiunilor Unite.

Prin inițiativa Women in Data Science (WiDS), think tank-ul 360 își propune sã inspire și sã educe oamenii de științã din domeniul data science, indiferent de sex. WiDS a început ca o conferințã tehnicã de o zi la Stanford în noiembrie 2015.

Șase ani mai târziu, WiDS a devenit o mișcare globalã care include o serie de inițiative la nivel mondial, printre care și o conferințã cu peste 150 de evenimente regionale în întreaga lume în peste 60 de țãri, ajungând anual la 100.000 de participanți.

Organizarea acestei conferințe a însemnat o unire o forțelor la nivel national și internațional dat fiind faptul cã think tank-ul 360° a adus-o pentru prima datã în România.

Dragoş Preda spune: “A trebuit sã ne adaptam la situația prezentã și sã reușim sã aducem oamenii împreunã în spațiul virtual.

Am lucrat în echipã și am avut un sprijin fantastic din partea sponsorilor (SAS, Adobe, BCR, UNIQA, MHS Truck and BUS) , zonei guvernamentale și partenerilor strategici (Wolters Kluwer Romania) care ne-au ajutat pe partea de comunicare, de organizare tehnicã și de promovare a conferinței”.

 

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022