Update articol:

Dragoş Preda: Tehnologia  5G va aduce viteze de aproximativ 10 gigabiţi pe secundă, fiind de peste 600 de ori mai rapidă decât viteza tipică 4G de pe telefoanele mobile actuale

  • Potrivit lui Dragoş Preda, România 2020 a devenit un punct de cotitură pe agenda de transformare digitală

Tehnologia  5G va aduce viteze de aproximativ 10 gigabiţi pe secundă, fiind de peste 600 de ori mai rapidă decât viteza tipică 4G de pe telefoanele mobile actuale și de 10 ori mai rapidă decât serviciul standard de bandă largă de acasă Google Fiber – suficient de rapid pentru a descărca un film 4K de înaltă definiție în 25 de secunde sau pentru a transmite mai multe în același timp, a spus Dragoş Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, la o conferinţă de profil.

Acesta a adăugat: “De ce sunt atât de variabile disponibilitatea și viteza? Acest lucru se datorează faptului că serviciul 5G este oferit în trei părți diferite ale spectrului electromagnetic.

👉 Low-band, care funcționează sub 1 Ghz, poate atinge viteze de 250 mbps. Compensarea pentru vitezele relativ mai mici ale benzii joase este o acoperire largă, ceea ce înseamnă că operatorii pot lăsa mai multă distanță între turnurile de comunicaţie folosind acest tip de echipament.

👉 Analiștii numesc banda medie a spectrului 5G punctul «dulce», deoarece are o acoperire geografică largă și este mai rapidă decât banda joasă. Banda medie funcționează între 1 și 6 GHz și poate atinge viteze de până la 1 Gbps.

👉 Pentru a atinge viteza maximă asociată cu 5G, operatorii au nevoie de tehnologie de undă milimetrică (sau mmWave), care profită de capătul foarte ridicat al spectrului wireless. mmWave ar putea permite acele viteze de 10 Gbps, dar vine cu un compromis: semnalele de undă milimetrică sunt mai puțin fiabile pe distanțe mari și sunt ușor perturbate de obstacole precum copaci, oameni și chiar ploaie. Pentru a face practic utilizarea mobilă, operatorii trebuie să implementeze un număr mare de puncte de acces mici în orașe, în loc să se bazeze pe câteva turnuri  mari de celulec, așa cum fac astăzi.

Desigur, pentru ca utilizatorii de telefonie mobilă să profite de aceste noi rețele 5G, vor avea nevoie de dispozitive noi. Majoritatea producătorilor de telefoane fie oferă telefoane 5G acum, fie așteaptă până la sfârșitul anului 2020. Samsung, LG și Motorola vând deja telefoane compatibile 5G, Google lucrează la o versiune 5G a Pixel, iar și un iPhone compatibil 5G este așteptat înainte de sfârșitul acestui an.

Până în prezent au fost vândute aproximativ 4,6 milioane de telefoane compatibile 5G, potrivit firmei de consultanță M Science; asta înseamnă că mai puțin de 2% dintre americanii cu telefoane mobile pot profita de 5G”.

* Securitatea cibernetică şi abilităţile digitale sunt esenţiale

România ocupă locul 26 din cele 28 de state membre ale UE în Indexul digital al economiei și societății din 2020 (DESI). Pe baza datelor anterioare pandemiei, performanța României a fost aceeași în patru din cele cinci dimensiuni DESI măsurate. Acest lucru se datorează progresului lent, în general, dar și din cauza evoluțiilor politice, deoarece România a avut patru guverne diferite în ultimii 3 ani. Avem nevoie de stabilitate politică, spune Dragoş Preda.

România funcționează cel mai bine în ceea ce privește dimensiunea de conectivitate, grație preluării ridicate a benzii largi ultrarapide și disponibilității largi a rețelelor fixe de capacitate foarte mare, în special în zonele urbane.

49% din casele românești se abonează la banda largă ultrarapidă (cel puțin 100 Mbps), a cincea cea mai mare cifră din UE, potrivit lui Dragoş Preda. 

Secretarul de stat în MTIC a mai spus: “Cu toate acestea, digitalizarea economiei rămâne în urmă, aproape o cincime dintre români nu au folosit niciodată internetul și mai puțin de o treime au cel puțin abilități digitale de bază”.

Cu siguranță, după experiența din acest an din cauza pandemiei, care ne-a silit să trecem la digitalizare, mai îmbunătăţim performanţele, potrivit lui Dragoş Preda.

România este bine poziționată în ceea ce privește absolvenții TIC, întrucât ocupă locul al cincilea, cu 5,6% din totalul absolvenților (media UE: 3,6%), dar până în acest an 2020 la serviciile publice digitale și la utilizarea serviciilor de internet, România a avut cele mai scăzute performanțe între statele membre ale UE.

Potrivit lui Dragoş Preda, România 2020 a devenit un punct de cotitură pe agenda de transformare digitală.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (25/01/2022)

Initierea primei etape a programului de rascumparare actiuni

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (25/01/2022)

Initiere program de rascumparare actiuni proprii

PROMATERIS S.A. (PPL) (25/01/2022)

Hotarare civila referitor divizare Promateris S.A.

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (25/01/2022)

Document informare - alocare actiuni