Update articol:
INTERVIU IN EXCLUSIVITATE

Dumitru Alaiba, Comisia de buget din Parlamentul Republicii Moldova: Încurajăm eforturile companiilor din Republica Moldova să facă IPO-uri la BVB

Succesul companiei Purcari la Bursa de Valori Bucuresti a moderat scepticismul companiilor moldovenești despre accesibilitatea pieței de capital de peste hotare și în țară, ne-a spus Dumitru Alaiba – Președintele Comisiei Parlamentare economie, buget și finanțe, Republica Moldova, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate.

“Deși numărul companiilor ce au o performanță impresionantă ca Purcari este relativ limitat, o să încurajăm eforturile companiilor din Republica Moldova să facă IPO-uri la BVB. Însuși statul ar trebui să listeze la BVB unele companii de stat profitabile ca cele din domeniul telecomunicațiilor, spre exemplu”, ne-a declarat el.

Dumitru Alaiba a fost spealer la Forumul la nivel înalt  „Moldova – Romania: Capital Bridges” care a avut loc la București pe 13 septembrie 2022.

Maib, cea mai mare bancă din Moldova și unul dintre organizatorii forumului la nivel înalt „Moldova-România: Capital Bridges”, și-a exprimat intenția de a se lista la Bursa de Valori București. Este a doua companie din Moldova care urmează să fie listată la BVB, după Purcari Wineries.

***

Cum pot coopera bursele din România și Moldova?

Dumitru Alaiba: Noi avem o glumă despre Bursa de Valori a Moldovei (BVM). Dacă vreți să vă simțiți cu 20 de ani mai tineri, intrați pe pagina web a Bursei de Valori a Moldovei. Pagina aia e aceeași cum mi-o amintesc pe la începutul anilor 2000! Asta ilustrează o situație mai complexă, dar la fel de stagnantă.

Regretabil, piața de capital din Moldova este practic inexistentă. Ea trebuie animată rapid, iar pentru asta trebuie să gândim ambițios și să întreprindem acțiuni neordinare. Antreprenorii, pentru a-și finanța afacerile, nu au alternative împrumutului bancar, iar populația nu are alternative unde să-și țină economiile decât în depozite. Vrem să dezlănțuim puterea pieței de capital, iar partenerii din România sunt cei mai naturali aliați ai noștri.

Bursa de Valori din Moldova (BVM) și Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) au nevoie de cooperarea cu Bursa de Valori București și Autoritatea de Supraveghere Financiară la capitolul lansării instrumentelor financiare noi, precum obligațiuni corporative, și asigurarea lichidităților pieței secundare pentru acțiunile listate la BVM și a obligațiunilor guvernamentale moldovenești. O altă importantă colaborare ar putea fi pe segmentul IMM-urilor considerând experiența vastă a BVB de a oferi acces la capital start-upurilor și IMM-urilor prin piața AeRO.

Avem de recuperat mult, de aceea trebuie să ne mișcăm rapid și o să luăm în calcul orice opțiune care ne aduce mai aproape de scopul nostru principal – de a edifica o piață de capital în Moldova. Orice cooperare este benefică – până la achiziția unui pachet în BVM sau chiar fuziunea a două burse.

Există interes între companiile din Moldova să se listeze la Bursa de Valori București?

Dumitru Alaiba: Succesul companiei Purcari la BVB a moderat scepticismul companiilor moldovenești despre accesibilitatea pieței de capital de peste hotare și în țară. Deși numărul companiilor ce au o performanță impresionantă ca Purcari este relativ limitat, o să încurajăm eforturile companiilor din Republica Moldova să facă IPO-uri la BVB. Însăși statul ar trebui să listeze la BVB unele companii de stat profitabile ca cele din domeniul telecomunicațiilor, spre exemplu. În Republica Moldova avem mulți oameni cu un admirabil spirit antreprenorial, care reușesc, uneori în pofida condițiilor ostile. Sectorul IMM și al start-upurilor este unul foarte dinamic în Republica Moldova și listarea pe piața AeRO ar fi o oportunitate excelentă pentru a atrage investiții în dezvoltare.

Însă Purcari a fost prima companie. Așteptăm cu toții listarea maib – o știre excelentă pentru companiile moldovenești. Cu siguranță, vor urma și altele, iar noi, ca și stat, vom fi alături de fiecare dată vom putea ajuta companiile noastre să crească și să se dezvolte.

Ce modificări legislative sunt necesare pentru a face posibile aceste modificări?

Dumitru Alaiba: Legislația pieței de capital în Republica Moldova este una ajustată după acquis-ul comunitar. Totuși, simpla transpunere a acquis-ului nu este suficientă, iar realitatea de pe piața de capital din Moldova e o dovadă în sine a acestui fapt. Avem nevoie de un regulator care să promoveze, să dezvolte, efectiv să reedifice piața de capital.  Aici, ne punem încrederea în Comisia Națională a Pieței Financiare, unde recent am numit o nouă conducere după ce conducerea precedentă a fost demisă in corpore la inițiativa comisiei parlamentare pe care o conduc. Depunem toate eforturile să facem într-un an ceea, ce nu s-a făcut în două decenii.

Cum vedeți dezvoltarea pieței de capital din Moldova?

Dumitru Alaiba: Consider că dezvoltarea pieței de capital ar trebui să se focuseze pe următoarele aspecte în următorii ani:

  • În primul rând, apariția fondurilor de pensii este stringentă. Lipsa unor participanți structurali de piață precum fonduri de pensii și investiții limitează semnificativ atât lichiditatea pieței financiare cât și atractivitatea acestora. Din acest motiv, eu aș încuraja băncile cu capital străin care activează în Republica Moldova să lanseze produse de investiții în fonduri de pensii. Considerând piața îngustă a pieței de capital din Moldova, aceste fonduri de investiții ar trebui să ofere posibilitatea de a procura și acțiunile sau obligațiunile listate la BVB sau alte burse internaționale.
  • În al doilea rând, este nevoie să dezvoltăm lichiditatea pe piața secundară a obligațiunilor guvernamentale prin dezvoltarea unei platforme de tranzacționare retail. În perioada imediat următoare, o astfel de platformă va fi lansată cu susținerea USAID. Odată ce există această platformă, probabil că se va putea extinde și tranzacționarea obligațiunilor municipale sau corporative.
  • În al treilea rând, ar fi nevoie de permiterea emisiunilor obligațiunilor corporative în valută străină. Riscul valutar este încă un impediment pentru companiilor cu operațiuni mari în țară. Respectiv, s-ar putea permite pentru o perioadă și volum limitat emisiunea obligațiunilor corporative în valută.
  • În al patrulea rând, este nevoie de eforturi considerabile de a integra Bursa de Valori Moldova (BVM) în infrastructura BVB. Acest lucru ar permite ușurarea procesului de listare la Bursa de Valori București (BVB) unde lichiditatea este cu mai înaltă.

Cea mai mare bancă din Republica Moldova a anunțat intenția de a se lista la Bursa din București. Ce ar însemna o asemenea listare pentru sectorul bancar al țării și pentru mediul de afaceri?

Dumitru Alaiba: Asta e bine nu doar pentru maib, ci și pentru întreaga economie. Ori, din păcate, încă nu avem prea multe companii listate la burse internaționale. Orice listare la burse de valori respectabile ca cea din București reprezintă un grad adițional de guvernanță corporativă mai transparentă și solidă, credibilitate și predictibilitate. Respectiv, listarea celei mai mari bănci din Moldova la BVB ar oferi și mai multă încredere în sectorul bancar după ce acesta a fost transparentizat în ultimii ani. Sistemul bancar al Moldovei azi este foarte diferit față de situația din trecutul rușinos, nu prea îndepărtat, când sistemul nostru bancar a fost utilizat de oligarhi pentru a spăla sume semnificative de bani, de ordinul zecilor de miliarde de dolari. De atunci s-au depus eforturi semnificative pentru a curăța băncile de acționari netransparenți și ne-a reușit.

În plus, având deja două companii listate la BVB, sunt sigur că mediul de afaceri va depune și mai mult efort pentru a lua în considerare o potențială listare la BVB, iar aceasta va conduce la un mediu de afaceri mai transparent. Cred că nu va dura prea mult și vom avea și alte companii care vor urma exemplul maib și Purcari.

***

 BIO Dumitru Alaiba

  • Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Președintele Comisiei Parlamentare economie, buget și finanțe;
  • Licențiat în Finanțe, absolvent al Academiei de Studii Economice din Moldova, specializarea – Bănci și Burse de Valori și al Universității de Științe Aplicate din Rovaniemi, Finlanda, specializarea International Project Management.
  • Bursier Eastern Partnership Civil Society Fellowship și Prague Civil Society.
  • Multiple cursuri de perfecționare în EU Competition Law (College of Europe), Public Governance and Structural Reforms (Joint Vienna Institute), etc.
  • Are experiență în consultanță internațională (Finlanda, România, Letonia, Austria) și a fost coordonator de proiecte în țări din Balcani și CSI în domeniile financiar, al mediului de afaceri și economic.

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/02/2024)

Rezultate financiare preliminare, consolidate, neauditate 2023

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/02/2024)

Inchiderea ofertei publice de vanzare de obligatiuni IMP27E

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR (IMP27E) (23/02/2024)

Notificare Tradeville SA - Indice de alocare si dobanda finala pentru oferta publica de vanzare de obligatiuni emise de IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR

BRK Dow Turbo Short 38050 (BKDOWTSC9) (23/02/2024)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 26 si 27 Februarie 2024

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (23/02/2024)

Incepere proiect de extindere a capacitatilor energetice pe platforma A6 Dej