Update articol:
Proiect editorial susținut de FNGCIMM

Dumitru Nancu, FNGCIMM: Rezultatul implementării IMM INVEST și IMM INVEST PLUS – record european; peste 71.500 de garanți, în valoare de peste 46,5 mld. lei, cu finanțări susținute de cca. 55 mld. lei, în perioada 2020-2023

Dumitru Nancu, Vicepreședinte AECM și Director General FNGCIMM Dumitru Nancu, Vicepreședinte AECM și Director General FNGCIMM

Dumitru Nancu (Vicepreședinte AECM și Director General FNGCIMM) ne-a acordat un interviu despre FNGCIMM pe piața fondurilor de garantare din Europa, Invest EU și viitorul Programului IMM INVEST.

Potrivit acestuia, rezultatul implementării IMM INVEST și IMM INVEST PLUS, în perioada 2020-2023, reprezintă record european, fiind transpus într-un număr de peste 71.500 de garanți, în valoare de peste 46,5 mld. lei, cu finanțări susținute de cca. 55 mld. lei.

***

În ultimii ani am putut observa o implicare din ce în ce mai mare a FNGCIMM în problematica europeană a instrumentelor de garantare. Cum se vede România și FNGCIMM la nivel european din această perspectivă?

Dumitru Nancu: La preluarea mandatului de Director General a FNGCIMM, în 2020, am avut ca obiectiv să dezvolt în cadrul echipei de management al societății un interes special privind evoluția activității de garantare la nivel european și modelele de dezvoltare ale instituțiilor financiare în Europa și nu numai.

Am avut posibilitatea să inițiez și să coordonez diverse activități astfel încât să putem dezvolta mecanismele de garantare la nivel național și să putem face schimburi de bune practici cu entități similare din întreaga Europă. Iar rezultatele nu au întârziat să apară și am fost deosebit de încântat să constat că amploarea programului IMM INVEST PLUS, eficiența FNGCIMM ca instrument de garantare al statului și rezultatele implementării acestui program, inclusiv prin impactul fiscal,  au fost apreciate la nivelul european.

A fost remarcată creșterea accelerată a garanțiilor pe care le-am acordat începând cu anul 2020, în principal prin programele guvernamentale IMM INVEST și IMM INVEST PLUS. Rezultatul implementării acestor programe, în perioada 2020-2023, s-a transpus într-un număr de peste 71.500 de garanți, în valoare de peste 46,5 mld. lei, cu finanțări susținute de cca. 55 mld. lei, reprezintă un record european.

Prin impactul activității pe care o desfășoară, FNGCIMM a ajuns să aibă cu adevărat un rol semnificativ în România. Rezultatele sale au fost remarcate și la nivel european și astfel am avut onoarea de a fi ales ca vicepreședinte al Asociației Europene a Instituțiilor de Garantare și de a reprezenta FNGCIMM în cadrul AECM, jucând un rol important în asociație și având contribuții importante în activitatea asociației.

În plus, FNGCIMM a devenit și membru al Rețelei Globale a Instituțiilor de Garantare (GNGI) o platformă mondială a instituțiilor de garantare, cu reprezentare din Europa, Asia, Africa și America de Sud.

Potențialul României și al FNGCIMM au fost mai bine înțelese la nivel european astfel că prin Schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, aprobată prin Decizia Comisiei Europeane, România a beneficiat de cel mai mare sprijin financiar aprobat la nivel european care are ca principal obiectiv susținerea IMM-urilor. Dintre cele 73 de scheme de ajutor de stat aprobate la nivel european în baza Cadrului temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, în valoare de 4 miliarde euro, pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii din România a fost cel mai mare sprijin financiar aprobat la nivel european.

Ce avantaje poate avea România din poziția ocupată de FNGCIMM în organisme internaționale de profil, sau a dumneavoastră, de vicepreședinte în cadrul AECM?

Dumitru Nancu: Pozițiile pe care le ocupăm ne oferă perspective și oportunități legate de cunoaștere în primul rând. Și uneori căi de a valorifica mai eficient oportunitățile.

Din poziția de conducere pe care o deține în cadrul AECM, FNGCIMM a intensificat promovarea schimbului de experiență și bune practici între instituțiile de garantare, cu scopul de a dezvolta noi produse și de a poziționa FNGCIMM ca partener solid pe harta instituțiilor financiare din Europa.

Ca exemplu concret, aș putea să vă dau Instrumentul de garanție InvestEU. Întreaga comunitate a instituțiilor de garantare a intuit că InvestEU va deveni un pas important pentru promovarea proiectelor în interesul cetățenilor și a economiei europene, pentru depășirea impactului economic al crizelor actuale. Multe societăți de garantare europene au întreprins demersuri pentru a deveni “Parteneri de Implementare” și, preluând exemplul lor, și FNGCIMM a întreprins formalitățile necesare pentru a dobândi acest statut.

FNGCIMM îndeplinește în prezent standardele UE necesare dobândirii calității de partener de implementare în cadrul Programului InvestEU, Comisia Europenă primind din partea auditorilor Raportul de evaluare pe piloni care atestă acest lucru. Obținerea statutului de partener Invest EU aduce unei organizații avantaje legate de accesul la capital și la o gamă largă de instrumente financiare și asistență tehnică pentru susținerea proiectelor de investiții, pentru dezvoltarea de proiecte și inițiative cu impact economic și social semnificativ.

FNGCIMM a parcurs deci cu succes etapa națională de evaluare și parcurge procesul complex de verificare la nivelul Comisiei Europene.

Personal, preluând din experiența omologilor mei europeni, am coordonat eforturile impuse de definirea pentru FNGCIMM a unui statut instituțional compatibil cu exigențele legislative și operaționale comunitare, iar obținerea unui rezultat pozitiv al evaluării la nivelul Comisiei va confirma includerea FNGCIMM SA IFN în categoria instituțiilor financiare a căror viziune strategică depășește granițele naționale, aducând un aport relevant în procesul de dezvoltare sustenabilă a mediului de afaceri european.

Ca atare, obiectivul FNGCIMM legat de dezvoltarea activității pe noi direcții, prin utilizarea fondurilor europene și impactul favorabil în economia națională a finanțării a și mai multor proiecte și programe cu sprijinul garanțiilor InvestEU sunt mai aproape de realizare ca urmare a expertizei câștigate inclusiv prin participarea la evenimente tehnice dedicate INVEST EU și întâlnirilor bilaterale cu oficialii europeni

Ne spuneați că rezultatele implementării Programului IMM Invest și impactul fiscal pe care l-a avut au fost apreciate la nivelul european. Ce noutăți ar mai fi de spus despre Programul IMM INVEST?

Dumitru Nancu:      IMM INVEST, cel mai de succes program guvernamental dedicat sustinerii sectorului IMM din ultimii 30 de ani, va continua până la finalul anului 2023, pe baza suplimentării plafoanelor alocate pentru acordarea de garanții și a majorării bugetului aferent schemei de ajutor de stat.

Va fi asigurat în acest fel accesul la măsurile de ajutor de stat pentru un număr suplimentar de beneficiari, estimat la aproximativ 4.500 de întreprinderi. În acest fel  estimăm că până la finalul anului vom acorda ajutoare de stat pentru un număr de maximum 31.208 de beneficiari.

Guvernul României a analizat impactul pe care Programul IMM Invest Plus l-a avut până în prezent în economia României și, coroborându-l cu interesul manifestat de către antreprenorii români pentru accesarea acestui Program în continuare, a primit și a avizat favorabil propunerea de a modifica Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2022 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS în ceea ce privește majorarea plafonului de garanții și implicit majorarea bugetului ajutorului de stat acordat sub formă de grant.

Astfel, plafonul total al garanţiilor care vor putea fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat până la data de 31 decembrie 2023 va fi majorat până la valoarea de 24.300.000.000 de lei, echivalentul în lei a aproximativ 4.925.230.000 de euro (de la o valoare anterioară majorării de 20.250.000.000 lei).

Bugetul schemei de ajutor de stat pentru ajutorul de stat sub formă de grant va fi de maximum 3.457,890 de milioane lei, echivalentul a aproximativ 695,753 de milioane euro. (Anterior majorării, bugetul schemei de ajutor de stat pentru ajutorul de stat sub formă de grant a fost de 2.881,679 de milioane lei, echivalentul în lei a aproximativ 584,922 de milioane euro).

Specialiștii FNGCIMM au analizat informații complexe pentru a putea estima necesitățile privind plafonul total al garanţiilor și bugetul necesar pentru ajutorul de stat sub formă de grant, având în vedere toate aspectele necesare pentru o operaționalizare imediată, pentru a se permite accesul la lichiditate pentru un număr cât mai mare de companii în perioada scurtă rămasă până la finalul anului 2023 iar întreaga echipă a FNGCIMM este mobilizată pentru a pune în imediată aplicare noile prevederi.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (16/01/2025)

Procedura privind plata fractiilor rezultate din operatiunea de consolidare

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (16/01/2025)

Tranzactii intre parti afiliate - DEER - EFSA

STK EMERGENT (STK) (16/01/2025)

Calendar financiar 2025

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (16/01/2025)

Disponibilitate vot on-line AGA 5 februarie 2025