Update articol:

După 92 de ani, Exxon Mobil a fost înlocuită din indicele bursier Dow Jones cu o companie de software; Chevron rămâne în indicele Dow

Gigantul petrolier Exxon Mobil, care era din 1928 printre cele 30 de mari companii care formează indicele bursier Dow Jones Industrial Average, a fost eliminat începând de marţi din acest index al blue-chip-urilor, fiind înlocuit de producătorul de software pentru companii Salesforce.com, informează CNBC.

Alături de Exxon, care este înlocuit de Salesforce, Pfizer și Raytheon Technologies au fost eliminate în favoarea Amgen și Honeywell International.

Înlăturarea Exxon este un „semn al vremurilor”, potrivit Raymond James, pe măsură ce compania – și sectorul energetic în general – se clatină, acest lucru devenind mai evident după creşterile din tehnologie.

Energia reprezintă acum doar 2,5% din S&P 500, comparativ cu 6,84% în urmă cu cinci ani și 10,89% în urmă cu zece ani. Tehnologia a sărit de la 18,48% din indicele din 2010 la 28,17% astăzi. Analiştii spun că cinci acţiuni tehnologice – Apple, Microsoft, Amazon, Alfabet și Facebook – sunt individual mai mari decât întregul sector energetic al SUA. 

Chevron este, de asemenea, în Dow, ceea ce înseamnă că sectorul energetic a fost supra-reprezentat în referința de început, conform CNBC. 

„În eliminarea Exxon din DJIA, furnizorul de indici bursieri este clar reactiv și accentuează într-adevăr sentimentul extrem de negativ al investitorilor cu privire la sectorul de petrol și gaze”, a scris Pavel Molchanov, de la Raymond James, într-o notă pentru clienți.

Acțiunile Exxon au scăzut marți cu 1%, după știrea eliminării.

Conform CNBC, excluderea Exxon este semnificativă. În 2013, Exxon a condus S&P 500 și piața, în general, fiind cea mai mare companie americană tranzacționată public. În 2007, capitalizarea sa de piață a atins peste 500 de miliarde de dolari, dar a scăzut treptat de atunci. În ultimii cinci ani, acțiunile au scăzut cu aproape 40%, iar compania este evaluată acum la 178,5 miliarde de dolari, conform datelor de la FactSet.

Salesforce, pe de altă parte, a înregistrat o creştere a acţiunilor  de aproape 220% în ultimii cinci ani, iar în prezent are o capitalizare de piață în jur de 187,5 miliarde de dolari.

„Această acțiune nu afectează afacerile noastre și nici fundamentele pe termen lung care susțin strategia noastră”, a spus Exxon într-un comunicat. „Portofoliul nostru este cel mai puternic din mai bine de două decenii, iar accentul nostru rămâne să creăm valoare pentru acționari, răspunzând în mod responsabil nevoilor energetice ale lumii.”

Exxon Mobil era cel mai vechi membru al indicelui Dow Jones şi la începutul anilor 2000 era cea mai valoroasă companie americană, atingând o valoare de piaţă de peste 400 miliarde de dolari în 2011. Însă în 2012 grupul informatic Apple a devansat Exxon, iar ulterior o mare parte a companiilor din tehnologie a făcut acelaşi lucru.

De ce Exxon și nu Chevron?

Acțiunile Chevron au revenit cu aproximativ 25% în ultimii cinci ani. Prețul acțiunilor sale este în prezent cu ceva mai mult decât dublu față de Exxon. Deși acest lucru nu este relevant pentru investiții în general, este relevant pentru Dow ponderat în funcție de preț. Dar probabil nu este singurul motiv pentru care Exxon a fost exclusă în locul Chevron.

Molchanov a menționat că Chevron este „poziționat mult mai direct în calitate de producător de petrol”, cu un „grad ridicat de exploatare comparativ cu prețurile mărfurilor”. Integrarea pe verticală a Exxon, pe de altă parte, înseamnă o expunere mai mare la rafinare și substanțe chimice.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)