Update articol:

După ce a cumpărat petrol rusesc ieftin, India pune acum ochii pe cărbunele Rusiei

India Sursa foto: pixabay.com

Foamea de cărbune a Indiei este în creștere. Chiar dacă lumea evită bunurile rusești, gigantul asiatic a pus ochii pe cărbunele rusesc – după ce a cumpărat deja petrolul la preț redus, potrivit CNBC.

Comisia Europeană a propus săptămâna trecută interzicerea cărbunelui rusesc ca parte a unei noi runde de sancțiuni împotriva Moscovei pentru invazia sa în Ucraina.

Pe de altă parte, importurile de cărbune ale Indiei din Rusia au crescut în martie la maxime nemaivăzute de mai mult de doi ani, potrivit datelor companiei de informații despre mărfuri Kpler.

Importurile de cărbune din Rusia s-au situat la 1,04 milioane de tone, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2020, a declarat Matthew Boyle de la Kpler, analist principal. Aproximativ două treimi din volumul lunii martie au venit din porturile din Orientul Îndepărtat ale Rusiei, probabil după ce războiul a început la sfârșitul lunii februarie.

„Piețele bănuiesc că India și China ar putea stimula importurile de cărbune din Rusia, compensând o parte din impactul unei interdicții oficializate a UE asupra importurilor de cărbune din Rusia”, a declarat Vivek Dhar, director de cercetare în minerit și a mărfurilor energetice la Commonwealth Bank of Australia în nota de  saptamana trecuta.

Săptămâna trecută, India a declarat că intenționează să dubleze importurile de cărbune cocsificabil rusesc, folosit la fabricarea oțelului.

„Interdicția UE asupra importurilor de cărbune din Rusia vine într-un moment în care piața internațională a cărbunelui este deja foarte strânsă, cu prețuri în mod corespunzător”, a spus Rystad Energy într-o notă. „O creștere a cererii de cărbune în Asia, pe măsură ce țările încearcă să minimizeze importurile de gaze naturale scumpe, a dus la creșterea prețurilor cărbunelui în ultimul an”.

În ciuda avertismentelor din partea Occidentului, India continuă să se sprijine în lanțul de aprovizionare pe relaţia cu Rusia pentru resurse naturale precum petrolul și cărbunele.
Samir N. Kapadia
ȘEF DE COMERȚ, GRUP VOGEL

Principalul preţ de referință pentru cărbunele importat în Europa — API 2 — a înregistrat o creștere a prețurilor pentru luna mai la 300 de dolari pe tonă marțea trecută, comparativ cu 70 de dolari pe tonă în urmă cu un an, potrivit Rystad Energy.

La începutul lunii aprilie, Australia a semnat un acord comercial istoric cu India, Acordul de Cooperare Economică și Comerț Australia-India, care va consolida și mai mult relația celor două ţări. Astfel, tarifele vor fi eliminate pentru peste 85% din exporturile de bunuri australiene către India (evaluate la peste 12,6 miliarde de dolari pe an), crescând la aproape 91% (evaluate la 13,4 miliarde de dolari) în 10 ani.

Cărbunele va beneficia probabil de acest mega acord comercial. Acest lucru va avea, totuși, limitări, deoarece Australia nu va avea suficient cărbune pentru a satisface nevoile tot mai mari ale Indiei, au spus analiștii.

Cărbunele reprezintă aproximativ 70% din producția de energie electrică a Indiei, conform raportului privind perspectivele energetice pentru 2021 al Agenției Internaționale pentru Energie. Țara este al doilea cel mai mare consumator și importator de cărbune din lume, China fiind primul.

Rusia este al șaselea cel mai mare producător de cărbune din lume. În 2020, 54% din exporturile de cărbune ale țării au mers în Asia, în timp ce aproximativ 31% au mers către țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică din Europa, conform Administrației de Informații Energetice din SUA.

Înainte de începerea războiului, India a cumpărat foarte puțin cărbune din Rusia, care a reprezentat doar aproximativ 2% din totalul importurilor Indiei în 2021.

„Ne îndreptăm în direcția importului de cărbune cocsificabil din Rusia”, a declarat ministrul indian al oțelului, Ramchandra Prasad Singh, la o conferință la New Delhi, potrivit Reuters. El a spus că țara a importat 4,5 milioane de tone de cărbune cocsificabil din Rusia, dar nu a indicat în ce perioadă.

„În ciuda avertismentelor din partea Occidentului, India continuă să se sprijine în lanțul de aprovizionare pe relaţia cu Rusia pentru resurse naturale precum petrolul și cărbunele”, a declarat Samir N. Kapadia, șeful departamentului de comerț la firma de consultanță în relații guvernamentale Vogel Group.

Kapadia a spus că cele două ţări se vor baza pe un acord de schimb valutar „pentru a ocoli unele dintre provocările de finanțare de pe piață”. O linie de schimb valutar este un acord între două bănci centrale pentru a schimba valute, creat pentru a îmbunătăți condițiile de lichiditate și pentru a oferi finanțare în valută străină băncilor naționale în perioadele de stres de pe piață.

Un astfel de mecanism ar permite Indiei să cumpere exporturi rusești de energie și alte bunuri – chiar și cu sancțiunile occidentale care restricționează mecanismele internaționale de plată.

Mai multe bănci rusești au fost deja eliminate din SWIFT, un sistem global care conectează peste 11.000 de bănci membre din aproximativ 200 de țări și teritorii la nivel global.

„Nu cred că pot ocoli problemele logistice legate de transport, dar un schimb valutar rupie-ruble ar ajuta”, a spus Kapadia pentru CNBC într-un e-mail.

SUA ar putea lua în considerare sancțiuni și alte măsuri împotriva Indiei dacă nu își limitează achizițiile de petrol și cărbune din Rusia, a spus Kapadia.

„Casa Albă a transmis până în prezent două avertismente, făcând presiuni pe India să fie pe „partea dreaptă a istoriei” și să evite alinierea cu Rusia”, a spus el. Probabil că o va face şi a treia oară dacă acest lucru persistă.

În ultimele săptămâni, înalți oficiali americani au avertizat New Delhi cu privire la o creștere bruscă a importurilor de petrol, Washington a avertizat că India se va confrunta cu consecințe semnificative dacă se va alinia cu Moscova, potrivit rapoartelor.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)