Update articol:

După Evergrande, un alt dezvoltator chinez ratează plata obligațiunilor; temeri de contagiune

În urma crizei datoriilor Evergrande, există semne tot mai mari de stres pe piața imobiliară din China, după ce un alt dezvoltator nu a reușit să plătească marți obligațiunile scadente, potrivit CNBC.

Agențiile de rating au retrogradat dezvoltatorii chinezi Fantasia Holdings și Sinic Holdings în ceea ce privește riscurile din situațiile lor tensionate de cashflow.

Fantasia nu a rambursat o obligațiune care a ajuns la scadență luni, potrivit unui raport de la bursa din Hong Kong.

Compania a oprit tranzacționarea acțiunilor sale din 9 septembrie până la o nouă notificare. Aceste acțiuni au scăzut cu aproape 60% până în prezent.

Frica de contagiune Evergrande

Cu toate acestea, impactul Fantasia ar fi mult mai mic în comparație cu Evergrande.

Evergrande este cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume, cu datorii de 300 de miliarde de dolari, în timp ce Fantasia are datorii totale de 82,9 miliarde de yuani (12,8 miliarde de dolari), potrivit declarației financiare din prima jumătate a anului.

Fitch Ratings a declarat luni că a retrogradat Fantasia la „CCC-” de la „B”, spunând că situația fluxului de numerar al firmei „ar putea fi mai strânsă decât ne așteptam anterior”. Ratingul „CCC” înseamnă „risc de credit substanțial”, cu o „posibilitate reală” de neplată. Evaluarea „B” înseamnă că există un risc semnificativ de neplată, dar rămâne o marjă limitată de siguranță.

Într-un raport publicat înainte de raportul companiei de luni seara, Fitch a subliniat existența unei obligațiuni private care nu a fost dezvăluită în rapoartele financiare ale firmei și a spus că Fantasia a efectuat o plată de 100 de milioane de dolari cu întârziere din cauza acestei obligațiuni.

„Credem că existența acestor obligațiuni înseamnă că situația lichidității companiei ar putea fi mai strânsă decât ne așteptam anterior. Plata cu întârziere ridică, de asemenea, îndoieli cu privire la capacitatea companiei de a-și rambursa scadențele în timp util “, a scris Fitch.

„În plus, acest incident pune la îndoială transparența informațiilor financiare ale companiei”, a adăugat aceasta.

Sectorul imobiliar din China a intrat în centrul atenției de la apariția problemelor Evergrande.

Evergrande – al doilea cel mai mare dezvoltator din China după vânzări – a avertizat de două ori că ar putea intra în default, provocând îngrijorări investitorilor. A ratat plățile dobânzilor pentru două obligațiuni offshore în dolari SUA până acum și a încercat să strângă numerar pentru a plăti furnizorii și investitorii.

Alți dezvoltatori s-au străduit, de asemenea, să atragă bani, semnalând o suferință în sector.

Guangzhou R&F este un alt dezvoltator imobiliar pe radarul investitorilor. Acesta a declarat luna trecută că a strâns până la 2,5 miliarde de dolari împrumutând de la acționari majori și vânzând o filială, potrivit Reuters. Fitch și-a revizuit perspectiva asupra companiei de la stabil la negativ luna trecută, citând accesul limitat la finanțare pe fondul nevoilor continue de refinanțare.

Observatorii din industrie au fost îngrijorați de consecințele și de posibila contagiune a crizei Evergrande care a lovit creșterea Chinei. Sectorul imobiliar din China reprezintă până la 15% din produsul intern brut al gigantului asiatic, potrivit estimărilor analiștilor.

Multe fonduri de obligațiuni asiatice cu randament ridicat sunt, de asemenea, dominate de dezvoltatorii imobiliari chinezi.

Randamentele pentru indicele ICE Bofa High Yield Asia Emerging Markets Corporate Plus au scăzut până la -9,89% față de anul anterior, potrivit datelor de la Refinitiv Eikon.

S&P Global Ratings a retrogradat, marți dimineață, Sinic Holdings de la „CCC +” la „CC”.

Potrivit site-ului agenției, „CCC” înseamnă că firma este în prezent vulnerabilă și dependentă de condiții economice și financiare favorabile pentru îndeplinirea angajamentelor. „CC” înseamnă că firma este extrem de vulnerabilă.

„Am scăzut ratingul, deoarece credem că Sinic s-a confruntat cu o problemă severă de lichiditate, iar capacitatea sa de serviciu a datoriilor a fost aproape epuizată”, a scris S&P.

Sinic are datorii totale de 14,2 miliarde de dolari, a arătat situația sa financiară din prima jumătate a anului. Acțiunile dezvoltatorului imobiliar chinez au fost oprite de la tranzacționare din 20 septembrie.

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)