Update articol:

După problemele de la lansarea programului Casa Verde Fotovoltaice, PATRES cere autorităților: Nu vă mai bateți joc de românii care doresc să devină Prosumatori!

După problemele de la lansarea programului Casa Verde Fotovoltaice, Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES face un apel către autorități: Nu vă mai bateți joc de românii care doresc să devină Prosumatori!

PATRES spune într-un comunicat: “Incredibil, dar adevărat! Ce se întâmplă la Administrația Fondului pentru Mediu, instituția statului care are responsabilitatea să susțină Prosumatorii în România, este inadmisibil. Mult așteptata zi a lansării celei de-a doua sesiune a Programului Casa Verde Fotovoltaice s-a lăsat cu suspendarea înscrierilor încă din primele ore. S-a înregistrat chiar un record – suspendarea de două ori într-o zi a înscrierilor, pe nervii și banii cetățenilor care au aplicat, precum și a instalatorilor.

Probleme tehnice la aplicația informatică, au scris – pe Facebook – șefii de la AFM, fără să-și asume vreo responsabilitate, sfidând astfel mii de oameni superintersați de acest program. După care s-a venit cu un comunicat prin care se anunță – oficial – că președintele AFM, Lóránd-Árpád FÜLÖP, a luat decizia de a suspenda înscrierile persoanelor fizice de către instalatori.

Ca de fiecare dată, s-au găsit și vinovații: IT-iștii. Nu înțelegem de ce responsabilii de la AFM nu s-au asigurat, înainte de lansarea sesiunii (atunci se fac simulările!!!) că aplicația informatică va funcționa, dat fiind numărul mare de cereri de înscrieri, mai ales că se știa deja din prima sesiune care sunt problemele și era de așteptat că acestea să fie corectate?! No comment…

După o astfel de zi de lansare și după cum au gestionat prima sesiune, cine îi trage la răspundere pe cei de la AFM? Ministrul Mediului? Primul ministru? Demisia președintelui pare un act de prisos…

Instalatorii se pot aștepta ca, după ce a suspendat accesul la aplicație, AFM să anunțe că toate dosarele deja înscrise vor fi anulate/invalidate. Sau se va întârzia cu reluarea depunerii dosarelor și, între timp, expiră actele…Este o bătaie de joc la adresa românilor care doresc să devină Prosumatori! Scuzele pentru incompetență nu încălzesc pe nimeni”.

  • Tanczos: Modul în care AFM a gestionat lansarea programului Casa Verde Fotovoltaice este inacceptabil; scuzele nu sunt suficiente

Modul în care Administraţia Fondului pentru Mediu a gestionat lansarea programului Casa Verde Fotovoltaice este inacceptabil şi am solicitat conducerii instiuţiei ca până mâine dimineaţă (n.r. astăzi) să prezinte o soluţie în vederea modului în care vor fi depuse şi evaluate dosarele pregătite, a declarat aseară ministrul Mediului, Tanczos Barna.

“Modul în care Administraţia Fondului pentru Mediu a gestionat lansarea de astăzi a programului Casa Verde Fotovoltaice este inacceptabil! Nu există nicio scuză pentru felul impardonabil în care au s-au derulat lucrurile şi nici pentru tratamentul la care au fost supuşi astăzi sute de agenţi economici şi mii de cetăţeni. AFM este o instituţie aflată în coordonarea MMAP şi, în calitate de ministru, am dispus un control asupra derulării acestui program. Scuzele nu sunt suficiente!”, a scris pe Facebook ministrul.

Acesta arată, în context, că a solicitat conducerii AFM ca până joi dimineaţa să prezinte o soluţie în vederea modului în care vor fi depuse şi evaluate dosarele pregătite, astfel munca depusă să nu fie irosită.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat, miercuri seara, că a decis suspendarea, pentru a doua oară în aceeaşi zi, a înscrierilor în aplicaţia informatică a Programului Casa Verde Fotovoltaice, având în vedere că aceasta nu a funcţionat corespunzător nici după reluarea înscrierii de la ora 16:00.

Instituţia a precizat că înscrierile nu vor fi reluate în cursul zilei de miercuri.

“Având în vedere că aplicaţia informatică nu a funcţionat corespunzător nici la reluarea înscrierilor de astăzi, 22 decembrie 2021, ora 16:00, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Lorand-Arpad Fulop, a luat decizia de a suspenda din nou înscrierile persoanelor fizice de către instalatori. Reluarea înscrierilor va fi stabilită şi comunicată ulterior pe site-ul instituţiei”, se menţionează în comunicatul AFM.

Miercuri dimineaţa, AFM a anunţat că înscrierile persoanelor fizice de către instalatori în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice au fost suspendate din cauza unor probleme de natură tehnică ale aplicaţiei informatice.

“Menţionăm faptul că dosarele depuse în aplicaţie vor fi anulate. Înscrierile vor fi reluate după rezolvarea deficienţelor aplicaţiei informatice, la o dată care va fi stabilită şi comunicată ulterior”, informa AFM.

Ulterior, instituţia a decis reluarea înscrierilor în aplicaţie, începând de la orele 16:00.

“Având în vedere că aplicaţia informatică a întâmpinat probleme de natură tehnică şi nu a permis înscrierea persoanelor fizice de către instalatori, începând cu ora 10:00, după efectuarea testelor suplimentare cu privire la funcţionarea aplicaţiei, Administraţia Fondului pentru Mediu a decis reluarea înscrierilor în aplicaţia informatică, astăzi, 22 decembrie 2021, începând cu ora 16:00”, potrivit sursei citate.

Preşedintele AFM, Lorand-Arpad Fulop, recomanda utilizarea motorului de căutare Google Chrome pentru accesarea aplicaţiei informatice.

Bugetul alocat pentru acest program de ridică la valoarea de 263,7 milioane de lei, iar în plus, pentru a creşte şansele utilizării integrale a bugetului alocat, în aplicaţia informatică, se va permite înscrierea în limita a 150% din valoarea alocată fiecărei regiuni.

Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.

Finanţarea se acordă în pondere de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei. Suma finanţată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Cheltuielile eligibile în cadrul programului sunt cele cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; structura de susţinere a sistemului; tablou electric curent continuu/curent alternativ), cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice, respectiv TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Implementarea proiectului se va realiza în cel mult 12 luni de la semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, termen în care trebuie realizată instalaţia şi încheiate formalităţile privind recepţia sistemului de panouri fotovoltaice şi obţinerea certificatului de racordare.

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (26/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii