Prosumatorii sunt o mega oportunitate, nu o problemă, iar distribuitorii ar trebui să îşi modernizeze reţelele, mai ales dacă vorbim de încărcarea maşinilor electrice, susţin reprezentanţii PATRES.
Aceştia ne-au declarat: “Pentru noi a fost foarte clar că vor fi foarte mulți prosumatori în momentul în care au început să bubuie prețurile în 2021. Dar distribuțiile nu s-au pregătit deloc. Să luăm ca exemplu banal achiziţionarea de contoare. Racordarea prosumatorilor întârzie, pentru că nu au contoare.
Distribuitorii ar fi trebuit să se pregătească mai bine pentru avalanșa de prosumatori și noi avem o problemă fundamentală în rețeaua de distribuţie – sunt anumite zone unde rețeaua este pur și simplu slabă. A fost încă dinainte slabă din modul în care s- a dezvoltat rețeaua în România în ultimii 20 de ani.
De cele mai multe ori rețeaua s-a făcut pe banii consumatorilor, fără o gândire strategică, fără o dimensionare corespunzătoare. Extinderile de rețea nu s-au făcut centralizat. Nu așa se dezvoltă o rețea de distribuție. Operatorii ar fi trebuit să facă rețeaua. Ei ar fi trebuit să estimeze unde va crește consumul și să întărească rețeaua”.
Hai să ne uităm cum se întâmplă în alte state mai civilizate. Când se dezvoltă o anumită zonă a unui oraș vine autoritatea locală, face PUZ, face utilități, face drumuri și după aceea se construiește. Deci ar fi nevoie şi de implicarea autorităţilor locale, potrivit PATRES.
Referitor la speța tehnică a prosumatorului, una dintre problemele pe care le clamează distribuția este că prosumatorul vine și crește tensiunea în rețea.
Oficialii PATRES susţin: “Orice centrală, că are 100 de megawați sau vorbim de prosumatorul de 3 kilowați – poate să injecteze energia în sistem. Trebuie să ridice puțin tensiunea ca să poată să împingă energia. La un prosumator, în momentul în care invertorul a început să producă și nu e consum local, va ridică puțin tensiunea cu 2-3 volți ca să împingă energia în sistem.
Tensiunea nominală în România este de 230 de volți, invertorul îți crește tensiunea cu 2- 3 volți. Dacă tensiunea în rețea ar fi cea nominal admisă plus maxim 5% – că așa zice standardul de performanță pentru distribuție – n-ar fi nicio problemă. Dar sunt diverse zone unde tensiunea nominală în rețea este 245-250. Invertoarele au o protecție automată care le deconectează la 253 de volți. Ideea este că distribuitorul a avut din start tensiunea proastă în zonă și nu a făcut nimic. Distribuitorul nu a respectat standardul de performanță.
Acum prosumatorii au smart meter care arată tensiunea și poate să îi arate distribuitorului că nu e ok tensiunea. O să fie din ce în ce ai mulţi prosumatori care vor constata asta și vor reclama la distribuitor”.
Potrivit PATRES, avem multe fonduri europene pentru modernizarea reţelelor, iar distribuitorii ar trebui să identifice acele puncte de interes unde nu am dezvoltare doar pe prosumatori, ci şi încărcarea mașinilor electrice care va fi o reală problemă cu care o să se lovească.
“S-a investit mult prea puțin în zona asta în ultimii 30 de ani. Acum, având în vedere numărul mare de prosumatori, distribuitorii trebuie să își modernizeze rețelele.
O să ajungem în situația în care o să facem electrificarea transporturilor. Și aici avem o problemă de 10 ori mai mare decât este problema prosumatorilor. Acolo se va dezechilibra rețeaua. De exemplu, ce nici măcar nu știu mare parte din distribuitori este că marea majoritate a mașinilor de astăzi știu să încarce pe două faze, nu pe trei. Și dacă ești cumva prosumator, să vezi ce distracție va fi atunci când pe două faze o să tragi energie din rețea ca să încarci mașina și pe o fază o să dai energie în rețea. Și vor fi mari probleme. Acolo vom începe să discutăm de reale dezechilibre”.