Update articol:

E.ON pune în funcțiune o nouă unitate de stocare mobilă pentru mai multă energie solară în rețelele europene

Claudia Griech este noul director general al E.ON Energie România
  • Stocarea mobilă permite integrarea rapidă și rentabilă a noilor centrale electrice verzi în rețelele existente; Parte a proiectului UE IElectrix, E.ON a integrat, miercuri, a treia baterie din unitatea de stocare mobilă în rețelele sale din Dúzs (Ungaria)

 

Ca parte a proiectului „IElectrix” finanțat de UE, E.ON lucrează cu partenerii săi la extinderea sistemelor de stocare în baterii mobile și flexibile (BESS). Scopul este de a integra noi centrale electrice verzi în rețeaua existentă, în scurt timp și la un cost redus, realizând astfel progrese rapide în tranziția energetică în întreaga Europă. Miercuri, al treilea sistem de stocare mobilă de acest tip a fost conectat la rețeaua locală de distribuție din Dúzs, Ungaria.

Dezvoltarea surselor de energie regenerabilă este o condiție prealabilă fundamentală pentru ca Europa să își atingă obiectivele climatice. În următorul deceniu, capacitățile de energie regenerabilă vor crește fără precedent. Cu toate acestea, rețelele existente nu au fost construite pentru a răspunde acestor provocări. Pentru a acoperi acest decalaj, sunt necesare tehnologii inteligente pentru flexibilitate pe termen scurt”, spune Mark Ritzmann, director general la E.ON Innovation. „În acest sens, Dúzs și celelalte amplasamente IElectrix, cu unitățile lor de stocare mobilă și utilizarea tehnologiei digitale, sunt adevărate exemple pentru un viitor energetic durabil.”

Datorită poziției sale geografice, Dúzs oferă condiții optime pentru proiecte fotovoltaice, două centrale solare mari fiind deja în funcțiune. Cu toate acestea, dezvoltarea surselor regenerabile de energie a fost recent încetinită, deoarece noile centrale depășesc capacitățile disponibile ale rețelei. Stocarea surplusului în baterii mobile face posibilă acum creșterea rapidă și eficientă a cotei de energie regenerabilă în rețea. Costul unei astfel de stocări poate fi cu până la 80 la sută mai mic decât costul extinderii rețelei convenționale. Economiile de timp se pot ridica la câțiva ani în unele cazuri.

Capacitatea totală instalată a centralelor solare conectate la rețea a crescut de 20 de ori în ultimii patru ani numai în zona de servicii a E.ON din Ungaria. În viitor, vor fi create noi capacități în multe alte locuri ”, spune Attila Kiss, CEO al E.ON din Ungaria. „Cu soluțiile noastre, vrem să ajutăm consumatorii să beneficieze de această dezvoltare și să folosească energia verde local, acolo unde este generată. Acest lucru întărește crearea de valoare locală și face trecerea la sursele regenerabile de energie mai atractive.”

E.ON a integrat deja două instalații de stocare în baterii în rețelele sale ca parte a proiectului IElectrix: în Friedland, în Mecklenburg-Pomerania de Vest și în Zánka (Ungaria). Facilitățile compensează blocajele rețelei și asigură că energia verde provenită de la soare și vânt poate fi utilizată rapid și direct la fața locului fără extinderea suplimentară a rețelei. Acest lucru accelerează semnificativ tranziția energetică la nivel local. Partenerii IElectrix își testează conceptul în cinci locații distincte, din țări cu cerințe de reglementare diferite. Concluziile pot astfel să fie aplicate ulterior la o mare varietate de cazuri, în întreaga Europă.

Exploatarea potențialului de energie solară în întreaga Europă

Pe drumul către o aprovizionare cu energie neutră, din punct de vedere climatic, energia solară este și va rămâne unul dintre elementele de bază. De exemplu, în ciuda impactului pandemiei COVID-19, 18,2 gigawați (GW) au fost instalați în Europa în 2020 – o creștere de 11% față de anul precedent. Asociația industrială europeană SolarPower Europe se așteaptă ca sectorul solar global să depășească terawatt-ul până în 2022.

În același timp, creșterea producției descentralizate de energie reprezintă provocări majore pentru rețelele electrice existente. Pentru a utiliza în mod optim energia electrică din surse solare și din alte surse regenerabile, rețelele de energie existente trebuie să devină mai flexibile și mai inteligente. În următorii trei ani, E.ON va investi peste 7 miliarde de euro doar în rețelele de distribuție germane. Pentru a ne asigura că dezvoltarea rețelei este rapidă și eficientă, sistemele mobile de stocare în baterii vor deveni din ce în ce mai importante. Acestea vor fi utilizate în principal în cazul în care cantitatea de energie electrică verde alimentată în rețea crește semnificativ într-o perioadă scurtă de timp sau în cazul în care opțiunile de stocare sunt insuficiente și capacitățile reduse ale rețelei împiedică integrarea. Acest lucru va permite operatorilor de rețea să echilibreze volatilitatea și să mențină calitatea aprovizionării la nivel local, fără a fi nevoie să se bazeze pe extinderi costisitoare de rețea.

Progresul tranziției energetice

IElectrix face parte din Orizont 2020, cel mai mare program de cercetare și inovare din UE. În termen de trei ani și jumătate, 15 parteneri de proiect din opt țări din UE și operatorul rețelei de distribuție TATA Power DDL din India dezvoltă împreună sisteme de stocare mobilă ca soluție rapidă și rentabilă la provocările locale din rețeaua de distribuție. IElectrix este finanțat de Uniunea Europeană cu 7,9 milioane EUR, volumul total al proiectului fiind de 10,7 milioane EUR. Liderul consorțiului este operatorul francez de rețea de distribuție ENEDIS, susținut de E.ON în calitate de director tehnic.

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (20/09/2021)

Hotarari AGEA si AGOA din 20.09.2021

BRK Dow Turbo Long 33950 (BKDOWTLC5) (20/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 21 si 22 Septembrie 2021

AAGES S.A. (AAG) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021

SOCEP S.A. (SOCP) (20/09/2021)

Neintrunire cvorum AGA O&E 20.09.2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (20/09/2021)

Numire Reprezentant Permanent Administrator