Update articol:

Echipa Biden se va întâlni pentru prima dată cu şefii diplomaţiei chineze

comerţ China SUA Sursa Pixabay

Responsabilii politicii externe americane se vor întâlni săptămâna viitoare cu şefii diplomaţiei chineze într-o primă reuniune după alegerea preşedintelui Joe Biden, pe care o promit “foarte sinceră” între primele două mari puteri mondiale aflate în pragul unui nou război rece, notează AFP, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunţat miercuri că va face o escală pe 18 martie la Anchorage, Alaska, pe drumul de întoarcere din prima sa călătorie în străinătate, când va vizita Japonia şi Coreea de Sud tocmai pentru a consolida alianţele Statelor Unite în faţa Chinei.

 

Antony Blinken, care săptămâna trecută a numit competiţia cu Beijingul “cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21”, însoţit de Jake Sullivan, consilierul pentru probleme de securitate naţională al preşedintelui Biden, se va întâlni cu înaltul oficial chinez Yang Jiechi şi cu ministrul de externe Wang Yi.

Pe Twitter, Antony Blinken a spus că doreşte să abordeze în special subiectele asupra cărora Washingtonul are “dezacorduri profunde” cu principalul său adversar.

“Este o ocazie importantă pentru noi de a vorbi foarte sincer despre numeroasele motive de preocupare pe care le avem în legătură cu acţiunile şi atitudinea Beijingului, care reprezintă o ameninţare la adresa securităţii, prosperităţii, valorilor Statelor Unite şi ale aliaţilor şi partenerilor noştri”, a explicat apoi în cursul unei audieri în Congres.

“Vom vedea, de asemenea, dacă există posibilităţi de cooperare”, a adăugat el, asigurând în acelaşi timp că o continuare a dialogului, după această primă întâlnire, va depinde de eventuale “progrese tangibile” privind subiectele de dezacord.

Cele două ţări s-au confruntat în ultimele luni cu privire la aproape fiecare problemă: gestionarea coronavirusului, comerţul, rolul Beijingului în Marea Chinei de Sud, drepturile omului – Statele Unite acuză China că a comis un “genocid” împotriva musulmanilor uiguri şi că privează Hong Kongul de autonomia şi democraţia sa.

Ultima întâlnire bilaterală datează din iunie, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, când secretarul de stat la acea dată, Mike Pompeo, a ţinut în Hawaii o reuniune de criză cu Yang Jiechi, care nu a permis reducerea puternicelor tensiuni.

Perechea Trump-Pompeo s-a angajat într-o confruntare totală asemănătoare unui nou război rece cu gigantul asiatic. Rezultatul: o criză fără precedent de la stabilirea relaţiilor bilaterale în anii 1970, mai scrie AFP.

BVBStiri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (18/10/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 11-15 octombrie 2021

EB TURBO SHORT 0.10/67.50/65.10 (EBWTITS22) (18/10/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 18 si 19 Octombrie 2021

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/10/2021)

Incheiere act aditional la contractul cu Arobs Transilvania Software SA

EB TURBO SHORT 0.10/67.50/65.10 (EBWTITS22) (18/10/2021)

Suspendare tranzactionare - 09:45 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera