Update articol:

Henry Kissinger avertizează împotriva „confruntării fără sfârșit” cu China; “Liderii europeni și-au pierdut simțul orientării pe continent”

  • Principalul diplomat al lui Nixon, acum în vârstă de 99 de ani, vorbește acum despre legăturile dintre SUA și China

  • El spune că liderii europeni și-au pierdut simțul orientării pe continent

 

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger a spus că geopolitica de astăzi necesită „flexibilitate nixoniană” pentru a ajuta la dezamorsarea conflictelor dintre SUA și China, precum și dintre Rusia și restul Europei, scrie Bloomberg.

Deși a avertizat că China nu ar trebui să devină un hegemon global, omul care a contribuit la restabilirea legăturilor SUA-China în anii 1970 a spus că președintele Joe Biden ar trebui să se ferească să lase politica internă să interfereze cu „importanța înțelegerii permanenței Chinei”.

„Biden și administrațiile anterioare au fost prea mult influențate de aspectele interne în ceea ce privește viziunea asupra Chinei”, a declarat Kissinger, în vârstă de 99 de ani, într-un interviu acordat marți la New York redactorului șef al Bloomberg News, John Micklethwait. „Este, desigur, important să prevenim hegemonia chineză sau a oricărei alte țări.”

Dar „acesta nu este ceva ce poate fi realizat prin confruntări nesfârșite”, a adăugat el în interviu. El a spus anterior că relațiile din ce în ce mai conflictuale dintre SUA și China riscă o „catastrofă globală comparabilă cu Primul Război Mondial”.

Fostul președinte american Richard Nixon, în mandatul căruia Kissinger a ocupat funcția de secretar de stat, și-a făcut campanie pe o platformă puternic anti-comunistă în anii 1960, dart i-a luat prin surprindere pe susținătorii săi când a decis să viziteze Beijingul în 1972, un moment care a marcat o dezghețare istorică a relațiilor dintre cele două țări.

Geopolitica și relațiile cu marile puteri sunt o temă centrală a noii cărți a lui Kissinger, „Leadership: Six Studies in World Strategy”, care se concentrează pe șase lideri cheie: germanul Konrad Adenauer, francezul Charles de Gaulle, Nixon, egipteanul Anwar Sadat, prim-ministrul Regatului Unit Margaret Thatcher și influentul prim-ministru al Singapore Lee Kuan Yew.

În aproape un secol de viață, Kissinger i-a cunoscut pe toți cei șase lideri ale căror exemple le citează și, prin firma sa de consultanță, continuă să fie o voce căutată în afacerile globale de la Beijing la Washington.

Trecând în revistă performanța liderilor europeni de astăzi, de la francezul Emmanuel Macron până la germanul Olaf Scholz, Kissinger a spus că îl întristează faptul că „conducerea europeană actuală nu mai are simțul direcției și misiunii” pe care le-au avut foștii șefi de stat, precum Adenauer și de Gaulle.