Update articol:

Echipa lui Biden vorbește dur despre China, semnele timpurii aratând că politicile nu vor diferi de cele ale lui Trump

comerţ China SUA Sursa Pixabay

Președintele SUA Joe Biden și predecesorul său Donald Trump s-ar putea să nu fie de acord cu multe lucruri, dar China nu este una dintre aceste subiecte, scrie CNBC.

Echipa lui Biden a arătat semne timpurii că este de acord cu administrația anterioară cu privire la mai multe probleme „extrem de delicate” referitoare la China, a declarat joi un expert american în politici publice. „Semnalele timpurii” arată că administrația Biden „poate schimba tonul conversației cu Beijing – dar nu vor schimba cu adevărat politica”, a declarat Lanhee Chen, director de studii de politică internă și lector la Universitatea Stanford.

El a subliniat că Antony Blinken, candidatul lui Biden la funcția de secretar de stat, a declarat în cursul audierii de confirmare din această săptămână că este de acord cu evaluarea administrației anterioare conform căreia China a comis genocid împotriva minorităților musulmane uigure. De asemenea, Blinken „a precizat că SUA nu vor abandona Taiwanul curând”, potrivit lui Chen, care este și cercetător la Hoover Institution din Stanford.

Washingtonul nu are legături diplomatice formale cu Taiwanul – despre care China pretinde că este o provincie care a scăpat de sub control şi care trebuie reunită în cele din urmă cu ţara. Cu toate acestea, SUA este cel mai puternic sprijin internațional pentru Taiwan și cel mai mare furnizor de arme.

„Acestea sunt două aspecte care pentru Beijing sunt extrem de delicate”, a declarat Chen la CNBC.

Pe lângă Blinken, Avril Haines – care a fost confirmată ca director al serviciilor de informații naționale – a mai spus în timpul audierii de confirmare că SUA trebuie să contracareze agresiunea din ce în ce mai mare a Chinei.

Relațiile SUA-China s-au înrăutățit în timpul mandatului lui Trump, pe măsură ce cele două țări s-au angajat într-un război comercial dăunător, au concurat cu în ceea ce priveşte tehnologia și s-au confruntat cu probleme precum drepturile omului și originile Covid-19.

„Trump a avut dreptate adoptând o abordare mai dură față de China”, a spus Blinken, dar nu a fost de acord cu modul în care administrația anterioară a tratat Beijingul.

„Trebuie să începem abordând China dintr-o poziție de forță, nu de slăbiciune. Și vestea bună este că avem abilitatea de a face acest lucru”, a mai spus Blinken.

Haines a afirmat în mod similar că China este „adversară în anumite probleme” și că actuala  comunitate de informații ar trebui să sprijine eforturile pe termen lung din SUA pentru a „depăși” China.

Dar atât Blinken, cât și Haines au subliniat că există zone în care SUA și China pot coopera – cum ar fi schimbările climatice.

 

BVB | Știri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (28/11/2022)

Completarea Convocatorului AGEA, convocata pentru data de 15/16 decembrie 2022

SOCEP S.A. (SOCP) (28/11/2022)

Plata dividend conform Hotarare AGOA 27.09.2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (28/11/2022)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 21-25.11.2022

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (28/11/2022)

Convocare reuniune Consiliu de Administratie 7 decembrie 2022

MedLife S.A. (M) (28/11/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21 -25 noiembrie 2022