Transgaz a transformat România într-un șantier, prin investițiile pe care le face în toată țara, a declarat Elisabeta GHIDIU, Director Departament Strategie și Management Corporativ TRANSGAZ, la Forumul Energiei.
Domnia sa a spus: “Transgaz este o societate listată la Bursa de Valori București, anul acesta a aniversat 16 ani de la listare, perioadă în care eforturile comune ale managementului companiei, în contextul guvernanței corporative, al transparenței, au creat un parteneriat real, valoros, cu toate părțile interesate, cu acționarii, cu comunitatea, cu mass-media.
Pentru a răspunde dezideratelor acționarilor cuprinse în scrisoarea de așteptări care stau la baza mandatului pentru administrarea companiei, investițiile stabilite și aprobate de Transgaz corespund acestor deziderate.
Este binecunoscut faptul că Transgaz a transformat practic România într-un șantier, domnul director general Ion Sterian fiind prezent de fiecare dată pe aceste șantiere. Aceste investiții au dovedit forța de care dispunem, adică ce ne-am asumat am și transformat în fapte și asta este un lucru foarte important, pentru că accentuează încrederea investitorilor și a acționarilor în capabilitatea managementului companiei.
Referitor la investițiile pe care le avem în program pentru anul 2024, pot să vă spun că este foarte importantă structura lor. Ca valoare, acestea se ridică la aproximativ 2 miliarde lei (circa 400 milioane de euro), din care, structurat, 95% sunt pe capitole de dezvoltare și modernizare a Sistemului Național de Transport gaze naturale, lucrări de acces la SNT.
În ceea ce privește partea de dezvoltare a Sistemului Național de Transport, aș putea aduce în discuție conducta Tuzla-Podișor, investiție extrem de importantă, un proiect care are impact atât la nivel național, regional și european. Operaționalizarea acestui gazoduct devine cu atât mai importantă în contextul în care se vorbește de industrializare, pentru că industrializarea automat va atrage o creștere a cererii consumului de gaze naturaledatorită investițiilor care vor fi efectuate, atât în sectorul industrial, în sectorul energetic, dar și datorită lucrărilor de dezvoltare pe care Transgaz le realizează în dezvoltarea și extinderea sistemului național de transport pentru racordarea localităților la gaze. Suntem cu lucrările în grafic privind operaționalizarea acestui gazoduct. Acesta va fi gata undeva la sfârșitul anului, urmând ca, din ianuarie, timp de cinci-șase luni, să se facă probele tehnologice și la jumătatea anului 2025 gazoductul să fie operațional.
Alte lucrări de investiții mai importante ale Transgaz sunt ; conducta Ghercești-Jitaru; conducta de transport gaze naturale Jupa – Băile Herculane – Orșova – Prunișor; Conducta de transport gaze naturale Deta – Denta – Moravita, Jud. Timis; Conductă de transport gaze naturale Segarcea – Băilești – Plenița – Calafat; Conductă de transport gaze naturale Tetila – Horezu – Râmnicu Vâlcea; Conductă de transport gaze naturale Plătărești – Bălăcenca; Conductă de transport gaze naturale Hațeg – Mintia; Creșterea capacității de transport a SNT și a siguranței aprovizionării cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Ișalnița și a Sucursalei Electrocentrale Turceni.
Noi, la Transgaz, am urmărit întotdeauna competitivitatea, eficacitatea și, în acest sens, am încercat să creăm un mix de finanțare competitiv, format din sursele proprii de finanțare, dar și din surse atrase, însemnând fonduri nerambursabile, împrumuturi de la instituțiile financiar-bancare internaționale, de la băncile românești.
România are potențialul de a deveni un hub, un furnizor de securitate energetică și este foarte important ca toți factorii decizionali să contribuie în limitele competențelor de care dispun să susțină dezvoltarea sustenabilă a economiei naționale, consideră doamna Ghidiu.
Finanțarea este lucru foarte important pentru că atunci când stabilești strategia, ai obiectivele, ai termenele, ai resursele necesare și asta face să devii credibil și să ai o forță în gestionarea unor astfel de teme de real interes și pentru investitori și pentru țară”.
- Transgaz a finalizat Strategia de Decarbonizare și Climă
Transgaz a finalizat Strategia de Decarbonizare și Climă anul trecut cu sprijinul a Băncii Europene pentru Investiții.
Doamna Ghidiu a spus: “Este un document care are un caracter dual, adică face referire și la partea de decarbonizare și la partea de climă, noi având prin această strategie o evaluare foarte bine punctată în ceea ce privește amprenta de carbon, operațiunile de decarbonizare a activităților noastre, a părții de operare și cu atât mai mult în susținerea acestora pentru că o infrastructură de transport gaze naturale durabilă, sustenabilă, nu poate fi făcută fără un program investițional ambițios.
Toată lumea vorbește de decarbonizare, iar alinierea la cerințele de operare ale infrastructurii de transport gaze naturale este un deziderat clar. Nu stăm să vină viitorul peste noi și ne pregătim, îl întâmpinăm cum putem, analizăm opțiunile pe care le avem în ceea ce privește decarbonizarea activităților, dar este foarte important că avem acest document, document care este și public și care nu numai că este la nivel de obiectiv, dar stabilește măsuri clare la care noi deja am început să lucrăm și să le implementăm. Dar este o strategie pe termen lung, nu trebuie să ne grăbim, sunt lucruri care necesită o abordare pe termen lung. Important este că există și că le urmărim cu maximă responsabilitate, așa cum am făcut de fiecare dată”.
- Planul de dezvoltare al Transgaz pentru perioada a 2024-2033 este în consultare publică
Planul de dezvoltare al Transgaz pentru perioada a 2024-2033 este în consultare publică, urmând ca acesta să fie depus pentru aprobare la ANRE, la 1 august, potrivit doamnei Ghidiu, care a menționat: “Aici se regăsesc 13 proiecte pentru transportul gazului natural, șase proiecte pentru partea de înmagazinare și 10 propuneri de proiecte pentru transportul hidrogenului, dar, din acestea. 8 proiecte, sunt pentru reconversia infrastructurii de transport gaze naturale în amestec cu hidrogen și 2 sunt culoare pentru crearea posibilității de transport al hidrogenului: Giurgiu-Podișor-Bibești-Jupa- Horia -Nădlac și Marea Neagră-Podișor. Acestea sunt proiectele de perspectivă pe partea investițională, în planul de dezvoltare regăsindu-se și modernizările care vor avea loc la stațiile de măsurare de la Isaccea 3 și Negru Vodă 3 pentru transformarea conductei de transport gaze naturale T3, în regim de funcționare reverse flow”.