„În ultimele luni, a existat o curiozitate generalizată în China cu privire la faptul că Musk ar putea fi noul Kissinger, ajutând la medierea unei înțelegeri între Washington și Beijing”, a declarat Scott Kennedy de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.
Un om de afaceri, chiar și cel mai bogat din lume, nu va fi suficient pentru a îmbunătăți relațiile așa cum a reușit Kissinger cândva, a declarat Wang Huiyao de la Center for China and Globalization.
„Deși este adevărat că China a folosit ocazional americani influenți ca unele canale neoficiale, este exagerat să îl vedem pe Musk ca pe un Kissinger al zilelor noastre”, a declarat Dewardric McNeal de la Longview Global.
Relația lui Elon Musk cu Donald Trump a alimentat așteptările că acesta ar putea îndulci poziția politică a președintelui ales al SUA față de Beijing, dar experții avertizează să nu se pună prea multe speranțeîn CEO-ul Tesla, potrivit CNBC.
Miliardarul a fost unul dintre principalii donatori pentru campania electorală a lui Trump și ar putea obține un post în cabinet sau un rol consultativ la Casa Albă.
În perioada premergătoare alegerilor, relația lor a stârnit interesul Beijingului datorită legăturilor strânse ale lui Musk cu China, unde compania sa, Tesla, administrează o „gigafabrică”.
„În ultimele luni, a existat o curiozitate generalizată în China cu privire la faptul că Musk ar putea fi noul Kissinger, ajutând la medierea unei înțelegeri între Washington și Beijing”, a declarat Scott Kennedy, consilier principal și titular al catedrei Trustee în afaceri și economie chineză la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.
Diplomatul american Henry Kissinger, care a decedat anul trecut, a fost creditat cu normalizarea relațiilor dintre SUA și China, începând cu prima sa vizită la Beijing în iulie 1971.
Kissinger era profund respectat în China și a continuat să se întâlnească cu liderii chinezi în calitate de diplomat neoficial, în eforturile de a promova relații mai calde între cele două țări. Cu doar câteva luni înainte de a muri, în noiembrie 2023, Kissinger s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping la Beijing, în iulie 2023.
Speranțele că Musk ar putea umple golul lăsat de Kissinger au apărut pe măsură ce acesta are relații din ce în ce mai mult cu oficiali de rang înalt din China, unde, în 2018, a făcut din Tesla primul producător de automobile cu capital integral străin din țară.
CEO-ul Tesla și SpaceX s-a întâlnit în aprilie cu premierul chinez Li Qiang, care a citat Tesla ca un exemplu de cooperare comercială de succes între Beijing și Washington, potrivit mass-media de stat.
Wang Yiwei, director al institutului de relații internaționale de la Universitatea Renmin, a declarat pentru CNBC că Musk este văzut ca un om de afaceri care înțelege atât China, cât și SUA.
Acest lucru l-ar putea ajuta să facă presiuni pentru o anumită flexibilitate sau chiar pentru anularea creșterilor tarifare stricte pe care Trump a amenințat că le va aplica produselor fabricate în China, a spus Wang. Acesta speră că activitatea lui Musk în domeniul producției ar putea permite încheierea unui acord pentru companiile chineze de a construi fabrici în SUA.
Musk și-a exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile dintre cele două țări și a criticat administrația Joe Biden atunci când aceasta a ridicat tarifele pentru vehiculele electrice din China la 100% la începutul acestui an. Administrația Biden a pus în aplicare o serie de politici menite să readucă în SUA producătorii de tehnologie de vârf, multe dintre acestea urmând să fie susținute de Trump.
Om de afaceri, nu diplomat
Pentru a avea un impact real asupra politicii SUA, un om de afaceri, chiar și cel mai bogat din lume, nu va fi suficient pentru a îmbunătăți relațiile așa cum a reușit Kissinger, a declarat Wang Huiyao, fondator al think tank-ului Center for China and Globalization, cu sediul la Beijing.
În schimb, Wang a spus că un grup de lideri proeminenți în afaceri și gândire, inclusiv Elon Musk, Tim Cook de la Apple și Stephen Schwarzman de la Blackstone Group, pot acționa ca un „grup de Kissinger”.
Aceștia ar putea să nu aibă același impact ca Kissinger, având în vedere perioada mai complexă, a spus el, deși ar putea contribui la stabilizarea relațiilor.
De asemenea, Cook și Schwarzman vizitează în mod regulat lideri din China, unde sunt adesea evidențiați de Beijing ca exemple de relații de afaceri și comerciale pozitive între China și SUA.
Dewardric McNeal, Longview Global managing director și senior policy analyst, a declarat pentru CNBC: „Deși este adevărat că China a folosit ocazional americani influenți ca unele canale neoficiale, este o exagerare să-l vedem pe Musk ca pe un Kissinger al zilelor noastre”.
Pentru acești „intermediari informali”, obligația principală este față de acționari, nu față de interesele naționale, a spus el, adăugând că implicarea politică activă poate duce la „conflicte de interese” și plasează liderii de afaceri sub un control intens, dacă diplomația eșuează.
În timpul primului mandat al lui Trump, China a încercat deja să stabilească „canale secundare” cu oameni de afaceri americani proeminenți, inclusiv antreprenorul și dezvoltatorul imobiliar Steve Wynn, în speranța de a influența politica, a declarat McNeal.
Aceste eforturi par să fi avut un efect redus asupra abordării lui Trump față de China și au condus la intentarea unui proces de către Departamentul de Justiție care a încercat să îl înregistreze pe Wynn ca agent străin din cauza presupusei sale activități de lobby în numele guvernului chinez.
De data aceasta, Trump și-a anunțat intenția de a impune un tarif general cuprins între 10% și 20% asupra tuturor importurilor, împreună cu tarife suplimentare de 60% până la 100% asupra produselor importate din China.
„Musk ar putea deschide anumite uși, dar niciuna pe care diplomația angajată și dură nu o va deschide”, a declarat McNeal, adăugând că ar putea fi un calcul greșit să se pună speranțe diplomatice pe o astfel de figură, a cărei loialitate principală este față de propriile sale întreprinderi.
„Imprevizibilitatea și opiniile puternice, uneori controversate, ale lui Musk nu se aliniază neapărat intereselor diplomatice sau strategice ale niciunei țări”.