Update articol:

Emmanuel Macron va efectua săptămâna viitoare vizite în România şi Republica Moldova (Palatul Elysée)

www.elysee.fr www.elysee.fr

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va deplasa marţi în România, pentru a se întâlni cu trupele franceze staţionate aici, apoi în Republica Moldova miercuri, pentru a-şi afirma susţinerea faţă de această ţară afectată de războiul din Ucraina, a anunţat vineri Palatul Elysée, relatează AFP.

Preşedinţia franceză a precizat că o vizită a lui Macron în Ucraina se va derula la o dată care nu a fost încă fixată, într-un moment în care ea va fi “utilă preşedintelui (Volodimir) Zelenski”.

În România, Emmanuel Macron va merge, alături de preşedintele român Klaus Iohannis, la baza NATO unde este staţionată armata franceză împreună cu alţi militari din ţările Alianţei Nord-Atlantice, între care circa 300 de soldaţi belgieni.

El va transmite “un mesaj foarte clar al angajamentului nostru faţă de aliaţii din NATO şi de partenerii europeni”, potrivit Palatului Elysée.

Circa 500 de militari francezi sunt prezenţi din 26 februarie în România, unde Franţa acţionează ca naţiune-cadru a forţelor NATO. Franţa a desfăşurat recent în România şi un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie.

Fostul ministru francez al apărării, Florence Parly, s-a deplasat în România în martie pentru a se întâlni cu militarii cantonaţi aici.

Miercuri, Emmanuel Macron se va afla în Republica Moldova la invitaţia preşedintei Maia Sandu, pe care a primit-o la Palatul Elysée pe 19 mai.

Potrivit Palatului Elysée, el va transmite “în maniera cea mai directă posibil susţinerea” Parisului şi va afirma că ţara sa va lua măsuri pentru a ajuta fosta republică sovietică de circa 2,6 milioane de locuitori, una dintre ţările cele mai sărace din Europa, care este în mod special afectată de invazia rusă din Ucraina, cu care are frontieră comună.

Republica Moldova şi-a depus pe 3 martie candidatura la aderarea la Uniunea Europeană, la fel ca Ucraina (28 februarie) şi Georgia (3 martie).

Palatul Elysée a precizat, în plus, că nu se fac, în acest stadiu, “pregătiri” pentru o vizită a lui Emmanuel Macron în Ucraina. Aceasta va avea loc “când va fi momentul potrivit” şi când preşedintele va putea da “un mesaj foarte operaţional” şi “când ea va fi cel mai utilă pentru preşedintele Zelenski”.

Această deplasare ar putea fi legată de evoluţia examinării candidaturii Kievului la aderarea la UE, care ar urma să fie discutată la summitul UE de pe 23 şi 24 iunie la Bruxelles, notează AFP.

(Agerpres)

BVB | Știri BVB

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (28/11/2022)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 21-25.11.2022

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (28/11/2022)

Convocare reuniune Consiliu de Administratie 7 decembrie 2022

MedLife S.A. (M) (28/11/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21 -25 noiembrie 2022

TERAPLAST SA (TRP) (28/11/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21 - 25 noiembrie 2022