Săptămâna aceasta, Parchetul European din București (România) a înaintat Tribunalului București un rechizitoriu împotriva a 12 inculpați (șase persoane fizice și șase societăți comerciale), în urma unei anchete privind o fraudă în valoare de 9,5 milioane EUR în legătură cu proiecte IT finanțate de UE.
În cauză sunt trei proiecte IT pentru dezvoltarea de soluții software inovatoare, finanțate prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Pe baza probelor adunate în timpul anchetei, în perioada 2019-2022, beneficiarii proiectelor au prezentat autorității de management din România care supraveghează fondurile UE documente false, aparent emise de furnizori, pentru achiziționarea de bunuri și prestarea de servicii. Se înțelege că, în unele cazuri, documentele respective implicau operațiuni comerciale fictive, pentru a obține în mod necuvenit fonduri de aproximativ 9,5 milioane EUR (47 940 498,03 RON) de la bugetul UE.
Potrivit anchetei, sumele primite ilegal au fost apoi transferate în conturile bancare ale presupuselor societăți furnizoare, iar societățile internaționale au fost utilizate în scopuri care nu aveau legătură cu proiectele.
Activitățile de colectare a probelor au fost desfășurate în mai multe țări, inclusiv Cipru, Cehia și Malta, în temeiul dispozițiilor articolului 31 din Regulamentul EPPO, care permit accelerarea investigațiilor transfrontaliere. În conformitate cu aceste dispoziții, procurorii delegați europeni ai EPPO pot solicita colegilor lor din alte state membre participante să întreprindă măsuri specifice de investigare, într-un mod mai rapid și mai cuprinzător decât prin metodele tradiționale de cooperare judiciară. În plus, prin intermediul cooperării internaționale, au fost efectuate măsuri de investigare și în Monaco, Statele Unite și Ucraina.
Această anchetă a beneficiat, de asemenea, de sprijinul Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).