Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca (România) a formulat un rechizitoriu la Tribunalul Iași împotriva a 10 cetățeni români și a patru societăți comerciale, suspectați de săvârșirea unei fraude în valoare de 1,6 milioane de euro cu fonduri UE și naționale destinate promovării ocupării forței de muncă, potrivit EPPO.
Conform anchetei, între 2019 și 2021, inculpații au înființat societăți fictive, pentru a obține în mod fraudulos subvenții UE și naționale, menite să ajute șomerii să își îmbunătățească competențele și perspectivele de angajare.
Se presupune că suspecții au angajat 197 de persoane în cadrul unei scheme frauduloase, fraudând astfel bugetul UE și bugetul național cu aproximativ 1,6 milioane EUR (8 177 156 RON), 85% aparținând bugetului Uniunii Europene și 15% bugetului național al României. Potrivit anchetei, persoanele fie erau deja angajate de una dintre societățile implicate și își reziliaseră în mod oficial contractul de muncă pentru a fi reangajate, fie nu îndeplineau condițiile pentru a fi considerate ucenici. În plus, conform anchetei, formarea necesară nu a avut niciodată loc.