Update articol:

Erste: Fondul de redresare al UE ar urma să consolideze în continuare creșterea economică a ECE

• Creștere estimată a economiilor din ECE între 3,7% și 6,9% în 2021.
• Fondul de redresare al UE ar putea genera creștere economică suplimentară între 0,7% și 2,9% în 2026.

Cu toate că infecțiile cu COVID-19 sunt din nou în creștere din cauza variantei Delta, ratele mai mari de vaccinare oferă motive de optimism în ceea ce privește continuarea redresării economice. Economiile europene cresc din nou, iar fondul de redresare al UE alimentează și mai mult prognozele pozitive, apreciază Erste Bank.

„Economiile din Europa Centrală și de Est au performat bine în timpul crizei. Indicatorii arată clar acum o redresare economică mai dinamică chiar în estul Uniunii Europene decât în Europa de Vest. Sunt convins că Fondul de redresare al UE va oferi un impuls suplimentar creșterii economice în următorii ani. Desigur, rămâne de văzut cum va evolua pandemia”, spune Bernd Spalt, CEO al Erste Group.

Piețele de baza ale Grupului Erste și-au dovedit reziliența pe parcursul anului de criză 2020. Economiile Europei Centrale și de Est (ECE) și cea a Austriei s-au dovedit rezistente la impactul restricțiilor impuse de pandemia de Covid și în primul trimestru al anului 2021. Deși măsurile de carantină au afectat considerabil serviciile și comerțul, sectorul producției – care în mod tradițional joacă un rol cheie în regiunea ECE – a fost per ansamblu mult mai puțin afectat. Încrederea în regiune se reflectă, de asemenea, și în evoluția piețelor sale bursiere: în prima jumătate a anului, capitalizarea de piață a principalilor indici ECE a crescut cu 17,6% ca medie ponderată.

În al doilea trimestru al acestui an, Erste Group și-a revizuit în creștere previziunile privind avansul anual al PIB-ului pentru toate piețele sale. Specialiștii în cercetare macroeconomică ai grupului bancar se așteaptă acum ca majoritatea economiilor din regiunea ECE să înregistreze în 2021 o creștere peste media zonei euro (+ 4,4%).

Pachetele de stimulare economică din cadrul Fondului de redresare al UE ar putea oferi un impuls suplimentar procesului actual de revenire economică, stimulând considerabil creșterea economică, mai cu seamă începând cu 2022. Aceste pachete implică fonduri pentru țările ECE reprezentând între 3,3% (Republica Cehă) și 13,4% (România) din nivelul PIB al respectivelor țări la nivelul anului 2020.

Așteptările clare în ceea ce privește creșterea depind de utilizarea acestor fonduri: estimările actuale sugerează că granturile pe care Fondul de redresare al UE le va furniza economiilor din ECE pot da un impuls suplimentar PIB-ului acestora în 2026 între 1,2% (Republica Cehă) și 2,9% (România). Deoarece statele membre ale UE pun în aplicare planurile Fondului de redresare al UE în același timp, „efectele de propagare” transfrontaliere asigură o contribuție suplimentară la efectul pozitiv pe care fondurile le au per total asupra nivelurilor PIB-ului sau pot reprezenta chiar o parte semnificativă a acestui efect.

Aceste prognoze nu iau încă în calcul contribuțiile pozitive suplimentare la performanța economică pe termen lung pe care le pot avea reformele structurale potențiale, în special în domeniile sustenabilității și digitalizarii. O parte din resursele Fondului de redresare al UE sunt direct legate de condiții și rezultate de referință privind aceste domenii.

În următorii ani se va înregistra per ansamblu o creștere a investițiilor în digitalizare și sustenabilitate. Prin urmare, e de așteptat că volumele mari de finanțare alocate acestor două domenii să fie intens solicitate, atrăgând și investiții private suplimentare și cofinanțare la nivel corporativ. În plus, reformele structurale creează premise pentru creșterea competitivității și productivității, oferind economiilor din regiune șansă de a genera mai multă valoare adăugată.

Perspectivele pozitive privind evoluția contextului macroeconomic din regiune oferă Erste Group motive de optimism. Grupul bancar se așteaptă ca la nivelul întregului an costurile de risc să nu depășească 30 de puncte de bază, creditarea netă să înregistreze o creștere de o singură cifră în zona de mijloc a intervalului, iar venitul operațional să crească în continuare. În pofida ratelor negative ale dobânzii din zona euro, banca se așteaptă la o ușoară creștere a venitului net din dobânzi, precum și la o creștere de o singură cifră în zona superioară a intervalului în cazul celei de-a doua componentă importante a veniturilor, venitul net din taxe și comisioane. O influență pozitivă ar trebui să aibă în continuare administrarea de active, serviciile de brokeraj pe piața de capital, brokerajul de asigurări și redresarea activității de plăți.

„Redresarea economică în regiunea noastră și soliditatea modelului nostru de afaceri mă fac încrezător că vom putea obține un profit net la nivelul întregului an 2021 semnificativ mai ridicat decât cel din 2020”, a declarat Bernd Spalt, CEO al Erste Group.

O continuare sau o înăsprire a măsurilor guvernamentale menite să diminueze impactul pandemiei de Covid-19, precum și potențialele riscuri politice, de reglementare și economice, care nu pot fi cuantificate în prezent, ar putea face mai dificilă atingerea acestui obiectiv.

BVBStiri BVB

EB EBS TURBO SHORT 0,1/46,5/46 (EBEBSTS36) (27/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 28 si 29 Septembrie 2021

Turbo Long on Daimler AG (RCDAITL1) (27/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 12:05 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

ROMCAB SA (MCAB) (27/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021