Update articol:

Este ora 7 dimineața la Kiev. Iată ce trebuie să știți

Ambasadele UE şi NATO în România reiterează sprijinul pentru Ucraina şi poporul ucrainean

Președintele Ucrainei și-a îndemnat compatrioții să-și continue rezistența împotriva forțelor ruse, deoarece invazia intră în a 11-a zi și forțele lui Putin avansează asupra orașelor cheie ucrainene, potrivit CNN.

Iată cele mai recente evenimente:

  • Fără curent sau apă, nicio modalitate de a colecta morții: orașul asediat Mariupol este fără curent de cinci zile, nu are apă, iar rețelele de telefonie mobilă sunt oprite, a spus primarul. Răniții și morții se numără cu „miile” și nu  pot fi recuperate cadavrele, în timp ce atacurile aeriene rusești bombardează orașul, a adăugat el. Un coridor de evacuare a fost oprit după ce autoritățile ucrainene au acuzat forțele ruse că au încălcat acordul de a opri focul și de a oferi civililor trecere în siguranță. Au fost oprite și evacuările din orașul estic Volnovakha.
  • Posibilitatea de a sprijini avioanele de luptă: SUA lucrează cu Polonia la posibilitatea ca Varșovia să furnizeze Ucrainei avioane de luptă împreună cu alți aliați, a confirmat un purtător de cuvânt al Casei Albe, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski face eforturi ca țările din Europa de Est să trimită avioane de luptă în tara lui.
  • Putin spune că sancțiunile sunt egale cu declarația de război: președintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că sancțiunile impuse țării sale sunt „echivalentul unei declarații de război”. Putin a mai spus că va considera națiunile care impun o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei ca participând la conflict. Zelensky și alți lideri ucraineni au cerut în repetate rânduri oficialilor NATO și occidentali să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, căreia SUA și NATO au spus că se opun. Zelensky le-a cerut parlamentarilor americani să fie de acord cu stabilirea unei zone de excludere a zborului și la sancțiuni mai dure rusești.
  • Mesajul sfidător al lui Zelensky: Într-o adresă video postată sâmbătă pe pagina sa oficială de Facebook, președintele Ucrainei a spus că ucrainenii nu își vor da țara „unui inamic”. “Ucraineni! În toate orașele noastre, unde inamicul a invadat, mergeți la ofensivă, ieșiți în stradă, trebuie să luptăm de fiecare dată când avem o oportunitate”, a spus el.
  • Diplomația SUA: Vorbind la telefon cu Zelensky sâmbătă, președintele Joe Biden „a evidențiat acțiunile în curs întreprinse de Statele Unite, aliații și partenerii săi și industria privată pentru a crește costurile asupra Rusiei pentru agresiunea sa din Ucraina”.
  • Avertisment pentru economia globală: Fondul Monetar Internațional a declarat că va prezenta cererea Ucrainei de finanțare de urgență de 1,4 miliarde de dolari în consiliul său executiv încă de săptămâna viitoare, dar a avertizat cu privire la consecințe economice grave în regiune și că războiul și sancțiunile asociate vor avea un “impact negativ sever asupra economiei globale”.
  • Companiile arată sprijin pentru Ucraina: Visa și Mastercard și-au suspendat operațiunile în Rusia, invocând invazia. Între timp, după ce a fost criticată pentru că a cumpărat petrol la preț redus din Rusia, Shell Oil a angajat profiturile din tranzacție pentru ajutor umanitar pentru Ucraina.
  • Gazdele Airbnb din Ucraina sunt inundate de rezervări: Oameni din întreaga lume care nu au de gând să viziteze Ucraina își rezervă camere pe Airbnb în această ţară. Acest lucru face parte dintr-o campanie creativă pe rețelele sociale de a canaliza bani către ucrainenii asediați.

BVB | Știri BVB