Update articol:

Este ora 7 dimineața la Kiev. Iată ce trebuie să știți

ucraina

În timp ce războiul din Ucraina a intrat în a doua săptămână, un oficial al serviciilor secrete occidentale a avertizat că Rusia ar putea căuta să „bombardeze orașele pentru a le supune”, ceea ce ar putea duce la un număr mare de victime civile, potrivit CNN.

Iată cele mai recente evenimente:

  • Alarma la centrala nucleară: Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a organizat vineri o reuniune de urgență, unde un oficial de rang înalt al ONU a cerut cooperarea cu organul de pază nuclear al ONU. Acest lucru vine după ce un incendiu a izbucnit la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina, cauzat de bombardamentele rusești care au stârnit temeri despre un potențial incident nuclear. Pompierii au reușit să stingă incendiul, în ciuda faptului că au fost blocați inițial de trupele ruse. Iar nivelurile radiațiilor par normale, spun oficialii ucraineni și americani. Operațiunile continuă acum la uzină, dar aceasta a fost „ocupată” de forțele ruse vineri dimineața, au declarat autoritățile ucrainene.
  • Tensiuni la ONU: La întâlnirea de urgență, ambasadorul rus la ONU a susținut că există „minciuni despre modul în care trupele ruse au atacat centrala nucleară Zaporizhzhia”. Ambasadorul ucrainean a respins acuzațiile, numindu-l pe omologul său rus „un mincinos” și a spus că fabrica a suferit daune. Ambasadorul SUA la ONU a declarat că lumea a „evitat cu puțin” o catastrofă nucleară vineri, dar a avertizat că trupele ruse se apropie de a doua cea mai mare instalație nucleară a Ucrainei.
  • Disputa privind spațiul aerian: În ciuda cererilor președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky ca NATO să stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, secretarul de stat american Blinken și șeful NATO Stoltenberg au respins cererea. Ei au avertizat că singura modalitate de a implementa o zonă de excludere a zborului ar fi „trimiterea avioanelor NATO în spațiul aerian ucrainean și doborârea avioanelor rusești, iar asta ar putea duce la un război cu drepturi depline în Europa”. Zelensky a condamnat decizia NATO, spunând că a dat Rusiei „undă verde” pentru alte atacuri asupra orașelor ucrainene.
  • Atacurile militare asupra zonelor civile: videoclipurile arată amploarea distrugerii în orașe cheie ucrainene după loviturile militare rusești. Un complex de apartamente a fost lovit în orașul Cernihiv, din nord, cu ziduri zdrobite și moloz peste tot. Trupele ruse continuă să asedieze Mariupol, un oraș important din punct de vedere strategic de pe coasta de sud, și Harkov, al doilea oraș ca mărime din nord-est al țării. O confruntare continuă în orașul Mykolaiv, din sud.
  • Bilanț în creștere: războiul a ucis cel puțin 331 de civili, estimează ONU, deși bilanțul real ar putea fi mult mai mare. Peste 1,2 milioane de refugiați au fugit din Ucraina de la începutul invaziei pe 24 februarie, mai mult de jumătate intrând în Polonia.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/07/2024)

Deconectarea automata a Unitatii 1 CNE Cernavoda

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (19/07/2024)

Incheiere act aditional la contractul de finantare cu Raiffeisen Bank

AAGES S.A. (AAG) (19/07/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014