Update articol:

Etex Building Performance a propus Complexului Energetic Oltenia o investiție la Rovinari care poate reduce poluarea și valorifica gipsul în industria construcțiilor, dar licitația întârzie

Gheorghe Budrugeac etex
  • Investiția, realizată de către Etex, în valoare de aproximativ 5-6 milioane de euro, ar permite valorificare gipsului ca materie primă în fabrica sa de gips-carton de la Turceni, potrivit reprezentanților companiei.

Etex Building Performance a propus Complexului Energetic Oltenia (CEO) o investiție la Rovinari care poate reduce poluarea, arată reprezentanții Etex, care spun că investiția, în valoare de aproximativ 5-6 milioane de euro, ar permite valorificarea gipsului (provenit din desulfurarea gazelor arse) ca materie primă în fabrica lor de gips-carton de la Turceni. Planul trenează însă, de mai bine de un an de zile, căci Conducerea CEO a decis să facă licitație pentru valorificarea gipsului, dar anunțul de licitație nu a fost urmat de alte demersuri. În cazul în care investiția propusă la Rovinari nu se va concretiza, compania ia în calcul și alte opțiuni de extindere în Europa de Sud-Esta, potrivit reprezentanților Etex.

”Prin neglijarea oportunității de valorificare a gipsului de la Rovinari, Complexul Energetic Oltenia ar fi putut obține 10 milioane de euro din gipsul aruncat, conform estimărilor noastre”, afirmă Gheorghe Budrugeac, director industrial la Etex Building Performance.

Investiția propusă nu este o noutate, ci este o continuare a proiectului materializat în fabrica Etex de la Turceni,  la care a contribuit colaborarea companiei cu sucursala din Turceni a Complexului Energetic Oltenia. Este vorba de unitatea de producție a plăcilor de gips-carton Etex de la Turceni, aflată în apropierea uneia dintre cele mai mari centrale electrice pe bază de cărbune din România, parte a grupului de centrale CEO.

Fabrica, în care grupul Etex Building Performance a investit peste 50 de milioane de euro, a fost inaugurată în 2015 și utilizează gipsul provenit de la centrala electrică pe cărbune de la Turceni, sucursală a CEO.

Pentru a putea obține acest gips, mai trebuia însă ca Centrala Electrică Turceni (CET) să investească într-o unitate  de recuperare și uscare a gipslui rezultat din desulfurare. Având garanția că acest gips va fi valorificat de către Etex, s-a realizat astfel și investiția de la CET. Termocentrala de la Turceni (CET) este singura din România unde gipsul este uscat și valorificat ca materie primă pentru industria construcțiilor.

Planurile Etex de investiții la Rovinari

În cei cinci ani de la începerea operațiunilor de producție, fabrica Etex de la Turceni a produs peste 100 de milioane de metri pătrați de gips-carton, din circa un milion de tone de gips provenit de la centrala pe cărbune de la Turceni, potrivit reprezentanților Etex. În ultimul timp, CET a produs însă din ce în ce mai puțină energie electrică și, în consecință, nici gipsul nu a mai fost furnizat în cantitățile estimate inițial. Nici măcar cantitatea minimă prevăzută în contract și care ar permite funcționarea fabricii Etex la întreaga capacitate nu a putut fi furnizată.

În acest context, Etex Building Performance le-a propus reprezentanților Complexului Energetic Oltenia să investească pe propria cheltuială într-o instalație de uscare a gipsului la o altă centrală electrică pe cărbune a grupului, cea de la Rovinari.

„Investiția de la Rovinari ar fi o continuare a bunelor practici realizate la Turceni. Am estimat că efortul nostru investițional pentru realizarea instalației de uscare a gipsului ar fi de 5-6 milioane de euro. În acest fel, milioane de tone de gips ar fi valorificate în loc să fie transformate în deșeu și să polueze împrejurimile centralei”, afirmă Gheorghe Budrugeac.

Licitația trenează, iar șlamul se adună pe câmp

Etex Building Performance împreună cu CEO, au hotărât să facă un studiu de fezabilitate și să dea curs acestei inițiative, potrivit Etex. Compania și-a asumat costurile pentru acest studiu, care a fost prezentat și aprobat în comisia tehnică a CEO în ianuarie 2020. Ulterior, Complexul Energetic Oltenia a decis însă  să organizeze o licitație pentru realizarea investiției.

„Chiar și așa noi suntem în continuare interesați să investim în instalația de uscare a gipsului, motiv pentru care vom participa cu siguranță la licitație, atunci când aceasta se va organiza. Etex are un business solid și planuri ambițioase pe termen lung, mai ales că România reprezintă hub-ul de export al grupului pentru toată Europa de Sud-Est”, susține Gheorghe Budrugeac.

Anunțul de organizare a licitației nu a mai fost însă urmat de niciun alt demers al CEO. Până la această dată, nu există informații publice legate de calendarul de depunere a ofertelor, de caietul de sarcini sau de modul în care se va ține licitația, ne-a mai transmis Etex.

„Prin lipsa de decizie de care dă dovadă CEO care pierde circa un milion de euro pe an (din evitarea costurilor de depozitare și valorificarea gipsului). Și, atenție, Complexul Energetic Oltenia nu trebuie să facă nimic, din moment ce investiția ar fi realizată de Etex. În schimb, CEO alege să piardă o sursă sigură de câștig și să obstrucționeze , în același timp, dezvoltarea economică în zonă. Pentru o companie cu capital de stat majoritar este foarte ciudat”, consideră Gheorghe Budrugeac

Etex estimează că peste 300.000 de tone de gips au fost pierdute în ultimul an.Pentru a duce la îndeplinire planurile ambițioase de dezvoltare pe piața sud-est europeană, Etex ia în calcul și alte alternative. ”În cazul în care investiția de la Rovinari nu se va mai concretiza, Etex este determinată să își reconsidere planurile de extindere a capacității de producție prin identificarea unor opțiuni alternative în regiune la investiția propusă la Rovinari”, explică directorul industrial al Etex Building Performance.

***

Cum poate fi valorificat gipsul ca materie primă

Desulfurarea gazelor arse a reprezentat o obligație de mediu a centralelor pe cărbune, care a fost realizată în toate centralele pe cărbuni din țară.

Din păcate, la noi nu s-a mers pe strategia de valorificare a gipsului. Centralele românești pe cărbune au investit în instalații de desulfurare a gazelor generate de arderea cărbunelui, care permit captarea sulfului cu ajutorul calcarului.  Gipsul rezultat din acest proces este însă amestecat cu cenușă, astfel că produsul rezultat – un șlam dens de gips – nu poate fi valorificat, ci este depozitat cu milioanele de tone pe câmpurile de steril din apropierea termocentralelor. Pentru a valorifica acest gips este nevoie de o investiție suplimentară, care permite uscarea șlamului.

În acest timp, în restul Europei este de neconceput ca gipsul să nu se valorifice industrial.

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014