Update articol:

JP Morgan, Barclays, UBS, RBS şi Citigroup – acuzate că au manipulat piaţa valutară globală; investitorii cer daune de peste 1 miliard de dolari

dolari

Mari instituții financiare – JP Morgan, Barclays, UBS, RBS şi Citigroup – sunt acuzate că au manipulat piaţa valutară globală şi au fost acționate astăzi în justiție, în cadrul unei acţiuni legale, de către investitori, în Marea Britanie, potrivit CNBC.

Investitorii cer daune de 1,24 miliarde dolari, potrivit firmei americane de avocatură Scott & Scott. JP Morgan, RBS, UBS, Barclays și Citi au refuzat să comenteze.

Unele dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume au plătit deja amenzi de peste 11 miliarde dolari pentru a încheia înţelegeri atât în SUA şi Marea Britanie cât şi în Europa – având ca subiect manipularea pieţelor monetare.

Cei care au iniţiat procesul speră să aibă acelaşi succes pe care îl au astfel de acţiuni  în SUA, unde băncile Goldman Sachs, HSBC şi Barclays au plătit investitorilor înţelegeri de 2,3 miliarde dolari.

În luna mai Uniunea Europeană a amendat cinci bănci cu 1,07 miliarde euro pentru că ar fi manipulat pieţele prin intermediul unor carteluri de traderi cunoscute drept „Essex Express” şi „Three Way Banana Split”.

Acţiunea este coordonată de Michael O’Higgins, fostul președinte al organizaţiei britanice care se ocupa cu reglementarea pensiilor, fiind finanțată de grupul de finanțare a litigiilor Therium.

O’Higgins a declarat pentru Reuters că valoarea totală a daunelor depinde de numărul tranzacțiilor valutare efectuate la Londra.

Având în vedere dimensiunea pieței valutare din Londra, O’Higgins a declarat că valoarea totală a daunelor va depăși probabil un miliard de lire sterline. “Chiar și pe o ipoteză relativ conservatoare vorbim cu siguranță de un miliard de lire sterline și, eventual, mai mult”, a spus O’Higgins, adăugând: “Piețele ar trebui să fie echitabile şi libere, dar, în acest caz, piețele nu erau corecte”.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (30/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - Tranzactii raportate in S2 2022

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (30/01/2023)

Indreptare erori materiale in tranzactiile parti afiliate incheiate in S2 2022

MedLife S.A. (M) (30/01/2023)

Amendament - raport conf. art. 108 din Legea 24/2017 (R) ianuarie - iulie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (30/01/2023)

Amendament - Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)