Update articol:
ACTUALIZARE DECLARATII

Eugen Teodorovici la Antena 3: E momentul ca guvernatorul BNR să vină la Ministerul Finanţelor pentru explicaţii, împreună cu preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor

Eugen Teodorovici a anunţat, în această seară, la Antena 3, că îi invită  la Ministerul Finanţelor pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi pe preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor pentru a evita situaţiile care se întâmplă acum în sistemul bancar.  

”În premieră anunţ aici că am să fac o invitație domnului guvernator să vină la Ministerul de Finanțe, că dânsul nu a mai fost de ani buni pe la Finanțe, împreună cu preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor . Anul trecut am tot fost eu la BNR, fie la discuții bilaterale, fie la diverse întâlniri. Eu cred că este momentul să mai vină și domnul guvernator la Finanțe pentru a avea o discuție deschisă, să mai dea răspunsuri”, a explicat Teodorovici.

”BNR are o abordare foarte conservatoare. Nimeni nu spune că trebuie să riști, dar unele lucruri trebuiesc schimbate. Eu ca auditor sunt obligat de lege să iau în calcul toate scenariile. Au fost și vor fi în continuare presiuni legate de această ordonanță. Chiar o să vedeți, poate ar fi bine să prezentăm în mod public, felul în care ministerele au dat puncte de vedere pe această ordonanță. În aparatul de lucru al acestor ministere au rămas mulți care spun doar NU” a mai spus ministrul de Finanțe la ”Subiectiv”.

Ministrul Finanțelor Publice a mai spus  că a auzit că sunt presiuni agresive din partea BNR către bănci, pentru a se nu se scădea ROBOR-ul, cel în funcție de care este stabilită taxa pe activele financiare ale băncilor. “Domnul Guvernator știe și ceilalți știu că simt anumite lucruri foarte bine și nu mă înșel”, a subliniat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a mai spus că BNR cunoștea faptul că băncile străine scot profitul din țară: “Sunt obligați să știe (n.r. BNR). Numai că inspecția la bănci vine din partea Fiscului. Și aici Fiscul trebuie să știe lucrurile acestea și să acționeze în consecință”.

El a dat ca exemplu faptul că băncile trebuie să constituie provizioane pentru credite, care sunt deductibile şi a subliniat că ar trebui făcut invers, respectiv statul să încaseze impozit pe profit suma respectivă şi în cazul în care acesta se va dovedi în timp pierdere să vină şi să regleze.

“Ca şi exemplu, în partea de provizioane. O bancă este obligată să facă provizion. Dă un împrumut unei firme şi consideră că este un împrumut în risc, contagios. Face provizionul de 100%. Poate să facă şi parţial şi total. Intră tot, principal, dobânzi, comisioane, absolut tot poate să includă în acest provizion, care este deductibil. Cu alte cuvinte, dacă nu se întâmplă nimic, sau dacă se întâmplă ceva, banca îşi deduce din profit acea cheltuială. Adică eu aş putea să spun invers ca stat. Nu cumva mai bine facem invers? Hai să ne gândim că nu este nevoie să-ţi deduc aceste cheltuieli. Tu eşti nevoit să faci acest provizion. Poate nu trebuie să-ţi deduc această cheltuială. Lasă-mă pe mine ca stat să-ţi încasez impozit pe profit pe acea suma care nu se constituie ca şi pierdere şi dacă apare ceva peste un an, doi trei sau şapte, atunci vin eu ca stat şi reglez din ceea ce ar fi trebuit să pui tu ca şi provizion. Cam 3 miliarde de lei pe an, cam în zona asta se învârt, numai aici. Este un mic exemplu”, a explicat ministrul Finanţelor.

Un alt exemplu dat de oficialul MFP este acela al ROBOR, care este stabilit de zece dintre cele 35 de bănci existente pe piaţa din România. Aceste 10 bănci sunt cele care cotează zilnic, afişează dobânda la care se împrumute între ele în limita a 5 milioane de lei. Se dă la o parte cea mai mică şi cea mai mare dintre dobânzile afişate şi din media aritmetică a celor opt rămase rezultă ROBOR.

“De ce nu se face la tranzacţii? De ce să faci la cotaţiile tale ca bancă media aritmetică şi la tranzacţiile făcute la dobânzi? (…) Banca Naţională are o abordare foarte conservatoare. Niciodată nu vrea să rişte. Bun, nimeni nu spune să rişti că eşti bancă centrală, dar totuşi anumite elemente trebuie să fie analizate şi schimbate. Spuneam de ROBOR. Hai să admitem că cea mai mare dobândă dintre cele opt rămase este pusă acolo aşa, ca să crească media ROBOR. Şi mă întreb şi eu, şi o să facem o verificare, acea bancă cu cea mai mare dobândă s-a împrumutat sau nu? Sigur nu. Acea bancă a luat împrumut de la banca cu cea mai mică dobânda? Sigur da”, a explicat şeful de la Finanţe.

“În ianuarie se vor purta discuții cu cei din BNR și din bănci în ceea ce privește modul în care se aplică această ordonanță”. Teodorovici spune că preferă să aibă un cost mai mare de finanțare, ca stat, „pentru că voi avea un cost mai mic în piață și voi câștiga din efectele de runda a doua, când vor scădea dobânzile în piață și va crește economia”.

Ministrul Finanţelor a mai afirmat că, în opinia sa, Ordonanţa 114 este cel mai curajos act normativ pe care un Guvern l-a dat şi au fost presiuni ca această ordonanţă să nu iasă, şi vor fi în continuare.  

 

  • Ministrul Finanţelor: Programul “Prima casă” va continua

Programul “Prima casă” va continua, pentru că a fost util în economie, dar se doreşte a fi un program social clar, a declarat duminică, la Antena 3, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. ” Noi vom bugeta  în continuare programul “Prima casă” pentru că a fost foarte util în economie. Nu ştiu exact acum suma, dar în ianuarie o să vedeţi exact cu cât anume vom bugeta”, a spus Teodorovici.

Întrebat dacă va fi un plafon de vârstă sau de venit, şeful de la Finanţe a precizat că nu vrea să anticipeze, pentru că nu are toate datele.

Şeful de la Finanţe a ţinut să reitereze că statul nu a anticipat niciun leu de pe urma “taxei pe lăcomie”, “Nu ne bazăm pe ea, este zero în buget, vrem să descurajăm banca să mai aplice dobânzi atât de mari şi de nejustificate faţă de români. Şi în energie la fel, noi pierdem ca stat prin acele taxe în zona de energie pentru că dividendele vor fi mai mici. Eu stat câştig mai puţin, dar tocmai pentru economie, pentru consumatorul casnic este măsura aceasta luată”, a spus Teodorovici.

………….

Ora 20.30:   Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe, explică, în aceste momente, la Antena 3, cum îşi exportă profiturile multinaţionalele.    

Domnia sa susţine că demiterea lui Ionuț Mișa de la conducerea ANAF a venit din cauza eșecului de a reforma instituția. Eugen Teodorovici recunoaşte că Mihaela Triculescu, care îl va înlocui pe Ionuţ Mişa, nu are experiența de sistem.

“Nefiind legată de acest sistem, dorința de a reforma poate fi și mai puternică. Va avea sprijinul de a schimba, va avea un sprijin total, nu va avea însă niciun fel de înțelegere dacă un lucru pe care și-l asumă nu îl duce la bun sfârșit” a spus Eugen Teodorovici.

”Sunt convins că tot ce s-a întâmplat după Revoluție în zona insolvenței, în zona marilor corporații vine din neaplicarea legii de către ANAF. Dacă ANAF ar fi respectat toate procedurile de insolvență, anumite firme nu ar fi putut ajunge să păcălească statul, să păcălească partnerii fiscali”, a mai spus Teodorovici.

De asemenea, ministrul de finanţe a anunțat că, în cursul acestei luni, Guvernul va trimite Legea Bugetului de stat pe 2019 către Parlament, menţionând că în  Legea Bugetului vom vedea și care este obiectivul de colectare al ANAF pentru 2019.

 

Daniel Dăianu- „Suprataxa şi politica monetară: ce nu este în regulă”

 

 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020