Update articol:

Eugen Teodorovici: “Ordonanţa de Urgenţă 114 este actul normativ cel mai curajos şi îndrăzneţ apărut după Revoluţie”

Sursa: www.gov.ro

Ordonanţa de Urgenţă 114 este actul normativ cel mai curajos şi îndrăzneţ apărut după Revoluţie, având în vedere complexitatea măsurilor şi domeniilor pe care le reglementează, a declarat, astăzi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la “Ora Guvernului”, la dezbaterea politică privind efectele acestei ordonanţe. Domnia sa a adăugat: “Poate tocmai de aceea a fost contestat chiar înainte de a fi aprobat”.

“OUG 114 susţine autorităţile publice locale. Ţinând cont că dezvoltarea economică nu este acelaşi nivel în toate judeţele, am creat Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. Prin acesta alocăm 10 miliarde de euro pentru investiţii ale autorităţilor locale şi ale universităţilor din următorii 20 de ani. Poate vi se pare prea puţin, poate vi se pare că românii nu au dreptul la condiţii de trai decente? Al doilea aspect. Ordonanţa susţine sectorul contrucţiilor. Considerăm că acest sector este unul strategic, un sector productiv, de viitor, care trebuie sprijinit pentru dezvoltarea României. Dar noi nu ne limităm doar la a constata, la a da declaraţii în media. Am trecut la fapte. Am crescut salariul minim brut în construcţii la 3.000 de lei, iar persoanele angajate în domeniul construcţiilor beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii, de diminuarea cotei contribuţiei de asigurări sociale cu 3,75 puncte procentuale, precum şi de scutirea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în condiţiile stabilite de lege”, a afirmat Teodorovici.

De asemenea, şeful de la Finanţe a susţinut, în plenul Camerei Deputaţilor, că OUG 114 susţine dezvoltarea patrimoniului şi o mai bună valorificare a potenţialului turistic naţional: “Am creat programul de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare conceput ca o schemă de ajutor de stat de minimis de până la 200.000 de euro pentru modernizarea şi reabilitarea drumurilor de acces către aceste staţiuni, construcţia şi extinderea capacităţilor de tratament balnear, dotăriI cu echipamente moderne şi cheltuieli privind pregătirea personalului medical”.

Vosganian: “OUG 114 este o baza serioasă de discuții, susceptibilă a fi ameliorată”

Vestea bună este că OUG 114 e un act îndrăzneț și curajos. Vestea proastă este că OUG 114 e un act îndrăzneț și curajos. Lăsând glumă la o parte, pentru ALDE, OUG 114 este o bază serioasă de discuții, susceptibilă a fi ameliorată, a spus vicepreședintele ALDE Varujan Vosganian. 

Acesta a menţionat: “Nu mergem pe ideea de anulare a OUG 114, ci pe amelioare prin discuţii cu actorii pieţei şi cu partenerii de coaliţie.

În ce sens?

În legătură cu sectorul energetic, nu sunt deloc de acord că o țară cu rezerve de gaze să nu își susțină industria națională. (…)Cred că pe o anumită perioadă putem plafona prețurile pentru sectorul industrial dacă avem grijă ca rentabilitatea sectorului energetic să nu fie afectată.

Taxa pe active trebuie desprinsĂ de evolutia ROBOR, trebuie reajustată baza de impozitare şi credem că reperul pentru această taxa trebuie să fie predictibil.

La pensiile private, trebuie majorat capitalul social, dar trebuie să avem grijă ca această creştere să nu fie bruscă. Nu suntem de acord cu o formulă care să pericliteze Pilonul II de pensii. ALDE își oferă disponibilitatea de a negocia”.

Cristina Prună, USR: Prin OUG 114 va profita compania rusă Gazprom

Deputatul USR Cristina Prună a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaților, la ora Guvernului, unde a fost invitat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, că prin OUG 114 va profita compania rusă Gazprom. „Prin OUG 114 am ajuns un importator de energie la preturi record, ati lovit in securitatea energetica, iar decontul e plătit de consumatorii români care vor plati Gazprom-ului, pentru că vor creşte importurile de gaze ruseşti”, a spus Prună.

Ea a mai acuzat guvernanţii că preturile la energie „se fac din pix”. „Aţi avut cumva misiunea să faceţi cadouri sponsorilor de partid?”, a mai spus deputatul USR.

Teodorovici i-a replicat lui Prună: „Chiar mă întreb cat a primit domnia sa pentru fiecare pagină citită în Parlamentul României”.

 

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (07/05/2021)

Contracte cu valoare peste 10% din cifra de afaceri

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 10 si 11 Mai 2021

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Suspendare tranzactionare - 17:12 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera