Update articol:

Teodorovici: OUG 114 – „taxa pe lăcomie” se schimbă în „stimulent pentru hărnicie”

Sursa: www.gov.ro

Aministie fiscală în aprilie; Mâine, întâlniri cu administratorii de fonduri de pensii private;  Eugen Teodorovici intenţionează să candideze “cândva” la prezidenţiale şi nu o va face doar ca să candideze

OUG 114 va fi modificată, iar „taxa pe lăcomie” se schimbă în „stimulent pentru hărnicie”, prin care băncile să finanţeze economia reală,  a declarat, aseară, la TVR 1, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici . 

„Am promis că, până la final de luna martie, se face o modificare a acestei ordonanţe. Partea de bănci, mâine dimineaţă (n.r. în această dimineaţă), am o discuţie la Ministerul de Finanţe cu reprezentanţi ai sistemului, am avut şi azi (n.r. ieri) cu colegi de la Banca Naţională. Mâine (n.r. azi), eu zic că închidem modificările legate de sistemul bancar. Se schimbă taxa pe lăcomie în stimulentul pentru hărnicie. Dacă banca sau băncile, de la caz la caz, îşi asumă că vor finanţa economia noastră reală, care are nevoie de finanţare, atunci inclusiv taxa poate ajunge la zero. Acest mecanism care este foarte flexibil stimulează banca şi taxa care se pune pe o parte din activele financiare rămase ca fiind impozabile se poate duce către zero până la final de an, dacă băncile dovedesc că au finanţat companiile din România, persoanele fizice, titlurile de stat”.

De asemenea, Eugen Teodorovici a declarat că joi va avea o discuţia cu administratorii fondurilor de pensii private şi şi-a exprimat speranţa că se va ajunge la un consens în ceea ce priveşte Pilonul II: “Joi o să am o discuţie cu cei de la Pilonul II. Mâine (miercuri n.r) o să mai primesc nişte date, nişte informaţii şi de la ASF, pentru că am cerut mai multe elemente şi de la cei care administrează pensiile private. Joi sper să ajungem la un consens. Două probleme au fost ridicate de dânşii şi anume mărimea capitalului pe care noi le-am spus că trebuie să îl aducă într-un an şi această perioadă de un an. Şi am spus hai să vedem cum puteţi să veniţi către România şi să investiţi în economie, în proiecte public-private, pe bursă, în acţiuni necotate, să dau un exemplu, să investiţi în România. Pe măsură ce voi investiţi această condiţie scade. Ideea este să mărim foarte mult aria în care pot să investească”.

El a reiterat că a fost creată baza ca românii să poată opta dacă dacă rămân la pilonul II sau se reîntorc la Pilonul I: “S-a creat un cadru în baza căruia românii să poată opta dacă rămân la Pilonul II sau se reîntorc la Pilonul 1, dar fără bani, banii rămân la Pilonul II. Nu este afectat Pilonul II în niciun fel, doar se creează această posibilitate de a opta. Este normal să poată omul să opteze. Dacă vrea să se ducă la Pilonul I pentru că vede că randamentul de la Pilonul II nu este cel aşteptat să poată să opteze, să zică: mă duc, măcar sunt sigur, la stat, pentru că statul n-a dat niciodată faliment, niciodată n-a avut probleme de plată a pensiilor”.

Acţionarii administratorilor de Pilon II afirmau în urmă cu circa două săptămâni că noile cerinţe de capital pentru fondurile de pensii pe Pilonul II, de circa 800 de milioane de euro, pun o povară imensă, nejustificată şi nesustenabilă asupra industriei şi solicitau autorităţilor de la Bucureşti reconsiderarea, pe baza economice sustenabile, a acestora.

Teodorovici, despre amnistia fiscală: În aprilie vreau să putem să o avem în Guvern

Amnistia fiscală va fi discutată în aprilie în Guvern şi această propunere va fi bine primită de mediul de afaceri, a mai spus Eugen Teodorovici. “Amnistia fiscală vine. Curând. Cei care ne urmăresc să nu creadă că pot să nu plătească la stat. Nu, e pentru trecut. Pentru companiile publice şi cele private. Această propunere va fi foarte bine primită de mediul de afaceri. (..) În aprilie vreau să putem să o avem în Guvern. Luna viitoare. (…) La o companie de stat asta este singura, unica şansă să poţi să o readuci în economic ca un actor activ”, a spus Teodorovici.

El a precizat că sunt mai multe variante de eşalonare şi aceasta trebuie făcută într-o perioadă care să permită firmei să facă businessul pentru care a fost înfiinţată să-şi poată plăti obligaţiile faţă de terţi şi, într-un final, să dea şi statului o părticică din datoria pe care are să o dea, din principalul care rămâne.

Eugen Teodorovici intenţionează să candideze “cândva” la prezidenţiale şi nu o va face doar ca să candideze

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat marţi seara, la TVR, că intenţionează să candideze “cândva” la prezidenţiale şi nu o va face doar ca să candideze. “Cândva o să candidez cu siguranţă. O aveţi ca mărturie clară. Cândva o să candidez şi la prezidenţialele din România. Nu mă întrebaţi şi când anume pentru că asta este o surpriză. (…) O să fie sigur”, a spus Teodorovici, citat de Agerpres.

Întrebat dacă o să fie candidat sau şi preşedinte, Teodorovici a răspuns: “Eu când spun că fac un lucru îl fac. Adică nu o să candidez ca să candidez”.

Pe de altă parte, întrebat când se vor limpezi lucrurile în PSD în legătură cu alegerile prezidenţiale, ministrul Finanţelor a explicat că după alegerile europarlamentare va fi făcută o analiză şi se vor stabili clar elementele, cum se merge, dacă se merge împreună PSD-ALDE. “Preşedintele partidului a anunţat clar că după europarlamentare se face analiza de rigoare şi se vor stabili clar elementele, cum se merge, cu ALDE-PSD împreună…Cei care conduc partidul şi coaliţia vor decide. (…) Eu vă spun un lucru: “PSD niciodată nu o să piardă ceva când vrea să lupte cu adevărat şi să câştige. Este punctul meu de vedere. PSD poate să câştige dacă îşi doreşte cu adevărat acest lucru”, a spus Eugen Teodorovici, adăugând că partidul din care face parte are capacitatea să “îl bată” pe Klaus Iohannis.

 

 

BVBStiri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (30/07/2021)

Rezultate teste stress 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (30/07/2021)

Raport Auditor conform art. 92 ind. 3 Legea 24/2017- Sem. I 2021

VRANCART SA (VNC) (30/07/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - Tranzactii raportate in S1 2021