Update articol:

Eurasia: Prețurile gazelor naturale din Asia s-ar putea să fi atins apogeul, după cele mai recente maxime

https://pixabay.com/ https://pixabay.com/
  • Creșterea prețurilor gazelor naturale în Asia a fost „destul de extremă”, dar nu va mai dura mult, a spus Henning Gloystein de la Eurasia Group

  • Prețurile gazelor naturale din Asia au crescut cu peste 1.000% din iulie, atingând noi maxime după vremea rece din Asia de Nord, care a determinat creșterea cererii

  • Gloystein a spus că un „mare factor trecut cu vederea” este numărul mare de gospodării din China care au trecut de la cărbune la gaz natural, anul trecut

Prețurile gazelor naturale din Asia au atins un record săptămâna trecută și probabil că vor scădea de la acest nivel, potrivit firmei de consultanță Eurasia Group, citată de CNBC.

Potrivit S&P Global Platts, prețul spot de referință Japonia-Coreea-Marker (JKM) pentru gazul natural lichefiat în februarie a atins un record de 32,49 dolari MMBtu săptămâna trecută. Cererea de gaze naturale pentru încălzire a crescut după ce  vremea rece a cuprins Asia de Nord, se arată în raport.

Bloomberg: Vremea foarte rece provoacă haos pe piețele energetice

Saltul prețurilor a fost „destul de extrem”, dar nu va mai dura mult, deoarece sezonul rece se termină și cererea pentru încălzire va scădea, a declarat Henning Gloystein, director de energie, climă și resurse la Eurasia Group, pentru CNBC.

„La un moment dat, desigur, se va încălzi puțin”, a spus el. „Prețurile pentru februarie și martie vor scădea probabil pentru că … iarna se va sfârși cu siguranță.” „Acesta este probabil vârful”, a adăugat el.

Prețurile gazelor naturale din Asia au scăzut la un nivel record în al doilea trimestru al anului trecut, când s-a răspândit criza coronavirusului, dar au crescut cu peste 1.000% din iulie.

Gloystein a spus că vremea rece și unele întreruperi ale aprovizionării au jucat un rol în această creștere, dar un „mare factor trecut cu vederea” este numărul mare de gospodării din China care au trecut de la cărbune la gaz natural anul trecut.

Se estimează că peste 10 milioane de gospodării din China s-au mutat de pe cărbune pe gaz natural pentru încălzirea caselor, a spus el. Majoritatea acestor tranziții au avut loc în ultimul trimestru al anului 2020, chiar înainte de sosirea iernii, a spus el.

Acest program de gazeificare și trecerea la combustibili mai curați în China vor rămâne în vigoare, fără îndoială, spune Henning Gloystein.

„Apoi s-a făcut foarte frig și, dintr-o dată, au trebuit să satisfacă toată această nouă cerere care, după unele estimări, este echivalentul mutării tuturor gospodăriilor din Australia pe un alt combustibil într-un singur an”, a spus Gloystein.

Companiile de utilități și energie nu aveau capacitati de depozitare suficiente pentru a se pregăti pentru o creștere atât de mare a cererii, a adăugat el. Ca urmare, cererea a depășit oferta și a dus prețurile la un nivel record.

Gloystein a spus că firmele acumulează de obicei depozite în timpul verii și le consumă iarna, completând după cum este necesar. De data aceasta, însă, China a trebuit brusc să cumpere mai mult gaz pentru noii clienți la „literalmente orice preț și nimeni nu a fost pregătit pentru asta pe piață”.

Totuși, tendința de a trece de la cărbune la gaz va continua probabil, a adăugat el.

„Acest program de gazeificare și trecerea la combustibili mai curați în China vor rămâne în vigoare, fără îndoială”, a spus el.

BVBStiri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (18/10/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 11-15 octombrie 2021

EB TURBO SHORT 0.10/67.50/65.10 (EBWTITS22) (18/10/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 18 si 19 Octombrie 2021

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/10/2021)

Incheiere act aditional la contractul cu Arobs Transilvania Software SA

EB TURBO SHORT 0.10/67.50/65.10 (EBWTITS22) (18/10/2021)

Suspendare tranzactionare - 09:45 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera