Update articol:

EURO INSOL, replică pentru administratorii judiciari Oltchim: “CET Govora a salvat Oltchim de la faliment”

Referitor la declarațiile administratorilor judiciari ai Oltchim potrivit cărora “CET Govora a încasat toate datoriile de la Oltchim, unele plăţi fiind făcute chiar și în avans”, cu suma primită “CET Govora reușind să evite falimentul, cu consecința supraviețuirii sistemului de încălzire centralizată a municipiului Râmnicu Vâlcea”, Euro Insol, în calitatea să de administrator judiciar a CET Govora face următoarele precizări:

În perioada 01.01.2008 – 30.05.2016, CET Govora a livrat numai în pierdere aburul industrial către Oltchim. În perioada 01.01.2008 – 30.06.2016, CET Govora a înregistrat, din relația contractuală cu Oltchim, o pierdere în cuantum de 103.287.481 lei (23.903.748 euro) din livrările de abur industrial sub costul de producție.

Începând cu luna septembrie 2012, CET Govora a livrat către Oltchim, separat de aburul industrial, și energie electrică având în vedere faptul că Electrică Furnizare a întrerupt furnizarea utilităților către Oltchim.

În luna ianuarie 2013, Oltchim S.A. și-a cerut insolvență, CET Govora fiind înscrisă la masă credală cu suma de 136.899.919 lei, creanță provenită din livrările de abur industrial și energie electrică.

Prin votarea planului de reorganizare a Oltchim, CET Govora a fost defavorizată cu suma de 96.001.680 lei ( 21.905.688 euro), prin aplicarea unui haircut de 70% din total creanță.

Suma de 40.898.239 lei, diferența dintre suma datorată de Oltchim anterior deschiderii procedurii insolvenței și suma menționată a fi achitată către CET Govora în cadrul planului de reorganizare era condiționată de vânzarea Olchim la prețul de 307 milioane euro.

Cum Oltchim s-a vândut la doar 127 milioane euro, CET Govora a încasat, din întreagă creanță datorată de 136.899.919 lei, doar suma de 23.347.463 lei, reprezentând 17% din totalul datoriei Oltchim, fără să punem la socoteală pierderea CET de 103 milioane lei din livrarea sub costuri a aburului industrial către Olchim anterior deschiderii procedurii insolvenței.

Diferența plătită către CET Govora până la 40.000.000 lei reprezintă datorie curentă rezultată din livrarea de utilități energetice după deschiderea procedurii insolvenței Oltchim, suma care trebuia plătită cu prioritate, iar nu eșalonat, sancțiunea fiind falimentul Oltchim.

Neincasarea la timp a facturilor de la Oltchim a fost de natură a pune în imposibilitate CET Govora de a susține financiar modernizarea instalațiilor în vederea conformării acestora la obligațiile de mediu.

CET Govora a susținut în permanentă Oltchim S.A în procesul de producție, furnizându-i utilități energetice (abur industrial și energie electrică) mult sub costul de producție. Având în vedere incapacitatea de plata a Oltchim, atât premergător, cât și ulterior deschiderii insolvenței, toți furnizorii de energie electrică au refuzat să încheie contract cu Oltchim.

CET Govora a fost singură societate care a livrat energie electrică și abur industrial către Oltchim, asumându-și riscul neplății și chiar al propriei insolvențe care s-a declanșat în dată de 9 mai 2016.

Doar după deschiderea procedurii insolvenței CET Govora, începând cu data de 19.05.2016, reprezentanții administratorului judiciar Euro Insol au restabilit echitatea în relația contractuală cu Oltchim.

Ca urmare a măsurilor implementate de administratorul judiciar Euro Insol, CET Govora și-a îmbunătățit continuu rezultatele financiare obțînând în anul 2017 un profit de 18.500.000 după mai bine de 10 ani de pierderi.

În prezent, CET Govora se află în procedura reorganizării judiciare, planul de reorganizare întocmit de Euro Insol fiind confirmat definitiv de instanțele de judecată, Tribunalul Vâlcea, respectiv Curtea de Apel Pitești.

Niciodată nu s-a pus problema falimentului CET Govora sau a sistării furnizării agentului termic către municipiul Râmnicu Vâlcea, cu atât mai mult cu cât anterior plăților datorate de Oltchim, în conturi aveam lichidități de peste 90 milioane lei, bani ce urmează a fi folosiți pentru plata creditorilor și finalizarea investițiilor de mediu și de retehnologizare, urmând că la finalul planului de reorganizare să redăm acționarilor o companie eficientă” a declarat Adrian Munteanu, practician coordonator în cadrul Euro Insol.

Electrica anunță că a încasat 44,65 milioane de lei, în cadrul insolvenței Oltchim (vezi declaraţia avocatului Piperea)

 

 

Băncile primesc 50 milioane de euro, din tranzacția Oltchim-Chicomplex

 

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL