Update articol:

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL) cere demiterea ministrului Daea, ca urmare a “raportării fix din pix” a producţiilor de porumb către Comisia Europeană

Vicepreşedintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, Daniel Buda, preşedinte al PNL Cluj, solicită public demiterea ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca urmare a “raportării fix din pix” a producţiilor de porumb către Comisia Europeană.

Daniel Buda spune: ” Solicit public demiterea ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca urmare a raportării fix din pix a producțiilor de porumb către Comisia Europeană!

Ceea ce se discuta în urmă cu câteva luni bune, stârnind consternare, înfrigurare și îngrijorare pe culoarele instituțiilor europene, despre posibilele raportări false ale Guvernului României cu privire la producțiile de porumb iată că, încetul cu încetul, devin certitudini. Guvernul PSD-ALDE a mințit în documentele oficiale trimise către Comisia Europeană, ceea ce crează grave prejudicii de imagine și scăderea credibilității oficialilor români în fața instituției europene și nu numai. Iar acest lucru a fost, iată, confirmat și de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii.
Nimeni nu poate înțelege un astfel de gest care depășește cu mult raportările ceaușiste ale producțiilor record desprinse de realitate. Astăzi, aceste false raportări ale ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu multe milioane de tone peste cele reale, au dus la modificări de prețuri pe bursa de cereale, generând pierderi uriașe pentru unii și buzunare umplute pentru alții. Balanța comercială a UE a fost dată și ea peste cap, importurile și exporturile la nivelul UE fiind afectate. Mai mult, există riscul declanșării inclusiv a unor dificultăți majore în asigurarea necesarului de furaje pentru animale dar și a alimentelor pentru consumul uman. Toate acestea pot presupune importuri la prețuri mult mai mari decât cele normale și, evident, avem de-a face cu distorsiuni ale pieței.
Tocmai de aceea, în fața unei realități de forța evidenței aritmetice, singura soluție este demiterea ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca un minim efort de reparare a imaginii României în fața instituțiilor europene”.

Potrivit agrointel.ro , un raport al USDA (Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite) făcut public pe 20 februarie 2019 estimează că anul trecut producția de porumb a României a fost de 14 milioane de tone, iar o lună mai târziu, pe 29 martie 2019, Institutul Național de Statistică a anunţat că producția estimată la porumb pentru 2018: 18 milioane de tone. Agrointel.ro spune că diferența dintre cele două raportări este de 4 milioane de tone, 25% din totalul producției, o neconcordanță uriașă: “Aceasta este momentul în care Comisia Europeană a început să aibă semne de întrebare cu privire la corectitudinea datelor furnizate de Guvernul României și a cerut lămuriri”.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022