Update articol:

Europa trebuie să înveţe „limbajul puterii”, susţine candidatul la postul de şef al diplomaţiei UE la audierea din PE

Sursa foto: twitter.com/JosepBorrellF

Uniunea Europeană trebuie să înveţe „să folosească limbajul puterii”, le-a spus luni deputaţilor europeni candidatul propus pentru funcţia de şef al diplomaţiei europene, Josep Borrell, avertizând că blocul comunitar trebuie să acţioneze sau să rişte să fie zdrobit de superputeri precum SUA sau China, relatează dpa şi Reuters, potrivit Agerpres.

Borrell, care este ministru de externe în Spania, a fost propus să-i succeadă Federicăi Mogherini în funcţia de şef al diplomaţiei UE, urmând să-şi înceapă mandatul pe 1 noiembrie.

Totuşi, el trebuie să fie aprobat de Parlamentul European ca parte a echipei propuse de preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Borrell va avea un rol dublu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene şi ca trimis direct al statelor membre UE.

În ultimii 30 de ani, lumea „s-a schimbat dramatic” în rău, a declarat Borrell în Parlamentul European (PE), observând că ordinea internaţională este „pusă la încercare de logica politicii puterii, care este mult mai nedreaptă, imprevizibilă şi predispusă la conflicte”.