Update articol:

Europarlamentarii, de acord cu propunerea Comisiei Europene privind ”taxonomia verde”, respectiv includerea energiei nucleare și gazului drept combustibili de tranziție; Mureșan: Decizia de astăzi este foarte bună pentru România

Europarlamentarii au fost de acord, astazi, cu propunerea Comisiei Europene privind ”taxonomia verde”, pentru includerea energiei nucleare și gazului drept combustibili de tranziție.

Obiecția la actul delegat al Comisiei Europene privind taxonomia a fost respinsa in plenul Parlamentului European.

278 de deputați au votat pentru rezoluție, 328 au votat împotrivă și 33 s-au abținut. A fi fost nevoie de o majoritate absolută de 353 de deputați europeni pentru ca Parlamentul European să se opună propunerii Comisiei Europene. Dacă nici Parlamentul, nici Consiliul nu formulează obiecții față de propunere până la 11 iulie 2022, regulamentul delegat al UE privind taxonomia climatică va intra în vigoare și se va aplica de la 1 ianuarie 2023.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a transmis: “Parlamentul European tocmai a agreat intrarea în vigoare a Actului Delegat privind Taxonomia UE

▶️ Concret, Parlamentul European a respins astăzi obiecția mai multor grupuri politice la intrarea în vigoare a actului delegat privind taxonomia. Acest act delegat clasifică utilizarea energiei nucleare și a gazului ca fiind sustenabile în tranziția spre o economie verde, cu respectarea unor condiții stricte de mediu.
▶️ Decizia de astăzi este foarte bună pentru România. Țara noastră are nevoie de utilizarea energiei nucleare și a gazului pentru a face trecerea spre o economie neutră din punct de vedere al emisiilor.
▶️ Așa cum am spus și aseară, în plenul Parlamentului European, vom putea reduce dependența energetică de Federația Rusă și putem face tranziția spre o economie verde doar cu ajutorul energiei nucleare și a energiei pe gaz (provenind din alte surse decât din Rusia).
▶️ Actul delegat nu obligă țările membre să utilizeze energia nucleară și gazul natural, ci permite anumitor țări, cum este și cazul României, să facă trecerea spre o economie neutră din punct de vedere al emisiilor, alegându-și propriul mix energetic.
▶️ Tranziția spre o economie verde necesită investiți masive în sectorul energetic. Actul delegat oferă predictibilitate investitorilor din acest sector și ne oferă mai multă certitudine pentru atingerea obiectivelor noastre pe termen lung.”

Votul era ultimul obstacol în decizia mult întârziată a Uniunii Europene cu privire la adăugarea celor două surse de energie la „taxonomia” UE, un cadru de reguli care determină ce investiții pot fi considerate în Europa ca fiind durabile.

Concepute pentru a ghida capitalul privat către proiecte cu adevărat ecologice, regulile urmăresc să stabilească un standard european pentru investiții durabile. Dar dezbaterea despre investițiile care pot fi considerate ca fiind verzi s-a transformat într-un conflict politic mai amplu cu privire la combustibilii în care ar trebui să investească Europa pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și a înlocui gazul rusesc.

În luna iunie, eurodeputaţii din două comisii cheie ale Parlamentului European au votat împotriva planurilor de a introduce gazul şi energia nucleară pe lista energiilor sustenabile din punctul de vedere al protecţiei mediului, aşa-numita “taxonomie verde” a UE. Parlamentul European a anunţat că cele două comisii – ENVI (Comisia pentru Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară) şi ECON (Comisia pentru afaceri economice şi monetare) – s-au opus propunerii privind “taxonomia verde” într-un vot comun, cu 76 de voturi împotrivă, 62 pentru şi patru abţineri.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (17/08/2022)

Publicarea numarului total al actiunilor emise si al drepturilor de vot asociate

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/08/2022)

Inceperea primei etape a programului de rascumparare actiuni proprii

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/08/2022)

Incetarea temporara activitate platforma Borzesti

SOCEP S.A. (SOCP) (17/08/2022)

Convocare AGA O & E 27/28.09.2022