Europarlamentarii au fost de acord, astazi, cu propunerea Comisiei Europene privind ”taxonomia verde”, pentru includerea energiei nucleare și gazului drept combustibili de tranziție.
Obiecția la actul delegat al Comisiei Europene privind taxonomia a fost respinsa in plenul Parlamentului European.
278 de deputați au votat pentru rezoluție, 328 au votat împotrivă și 33 s-au abținut. A fi fost nevoie de o majoritate absolută de 353 de deputați europeni pentru ca Parlamentul European să se opună propunerii Comisiei Europene. Dacă nici Parlamentul, nici Consiliul nu formulează obiecții față de propunere până la 11 iulie 2022, regulamentul delegat al UE privind taxonomia climatică va intra în vigoare și se va aplica de la 1 ianuarie 2023.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan a transmis: “Parlamentul European tocmai a agreat intrarea în vigoare a Actului Delegat privind Taxonomia UE





Concepute pentru a ghida capitalul privat către proiecte cu adevărat ecologice, regulile urmăresc să stabilească un standard european pentru investiții durabile. Dar dezbaterea despre investițiile care pot fi considerate ca fiind verzi s-a transformat într-un conflict politic mai amplu cu privire la combustibilii în care ar trebui să investească Europa pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și a înlocui gazul rusesc.
În luna iunie, eurodeputaţii din două comisii cheie ale Parlamentului European au votat împotriva planurilor de a introduce gazul şi energia nucleară pe lista energiilor sustenabile din punctul de vedere al protecţiei mediului, aşa-numita “taxonomie verde” a UE. Parlamentul European a anunţat că cele două comisii – ENVI (Comisia pentru Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară) şi ECON (Comisia pentru afaceri economice şi monetare) – s-au opus propunerii privind “taxonomia verde” într-un vot comun, cu 76 de voturi împotrivă, 62 pentru şi patru abţineri.