Update articol:

Ever Given: Egiptul este de acord să elibereze nava care a blocat Canalul Suez

canalul suez blocat nava evergreen Sursa foto: suezcanal.gov.eg

Egiptul va elibera Ever Given, nava-container care a blocat Canalul Suez în martie, după ce a convenit un acord de despăgubire cu proprietarii și asigurătorii navei, potrivit BBC.

Cele două părți au spus că Ever Given va fi lăsată miercuri să părăsească Marele Lac Amar, punctul central al canalului, unde a fost confiscată de autorităţile egiptene. Condițiile acordului nu au fost dezvăluite, dar Egiptul ceruse 550 de milioane de dolari (397 milioane de lire sterline).

Cea mai lungă lungime ca 400 de metri (1.312 ft), Ever Given s-a încastrat peste canal după ce s-a prăbușit în mijlocul vânturilor puternice. A fost eliberată șase zile mai târziu în urma unei operațiuni de salvare care a implicat o flotilă de remorchere și nave de dragare și în timpul căreia o persoană a fost ucisă.

Comerțul global a fost întrerupt deoarece sute de nave au trebuit să aștepte să treacă prin calea navigabilă de 193 km (120 mile), care leagă Marea Mediterană de Marea Roșie și asigură cea mai scurtă legătură maritimă între Asia și Europa.

UK Club, care l-a asigurat pe proprietarul Ever Given, Shoei Kisen, pentru răspunderea terților, a anunțat duminică că s-a convenit o „soluție formală” cu Autoritatea Canalului Suez (SCA) pentru soluționarea litigiului lor privind despăgubirea.

“Pregătirile pentru eliberarea navei vor fi făcute și un eveniment care va marca acordul va avea loc la sediul autorității din Ismailia în timp util”, a adăugat aceasta. SCA a declarat că evenimentul va avea loc miercuri și că participanții vor putea urmări nava care iese din canal.

Niciuna dintre părți nu a dezvăluit valoarea compensației, dar președintele SCA, Osama Rabie, a declarat că va primi un remorcher ca parte a acordului.

SCA a cerut inițial 916 milioane USD, inclusiv 300 milioane USD pentru un bonus de recuperare și 300 milioane USD pentru pierderea reputației. Dar UK Club a respins cererea, descriind-o ca fiind “extraordinar de mare” și “în mare parte neacceptată”.

Ulterior, SCA și-a redus cererea la 550 milioane USD, dar proprietarii și asigurătorii s-au oferit să plătească 150 milioane USD.

Valoarea mărfurilor din interiorul celor 18.000 de containere ale Ever Given a fost estimată la 775 milioane de dolari. Acestea includ produse pentru mari companii multinaționale, cum ar fi producătorul chinez de computere Lenovo și gigantul suedez de mobilă Ikea, precum și cele pentru întreprinderi mai mici, cum ar fi compania de îmbrăcăminte Snuggy din Marea Britanie și producătorul de biciclete Pearson 1860.

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (04/10/2022)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 23 sept. - 03 oct. 2022

PREBET SA AIUD (PREB) (04/10/2022)

Hotarari AGA O & E 3 Octombrie 2022

Call Warrant on Siemens AG (RCSIE23C1) (04/10/2022)

Reluare tranzactionare - ora 14:10 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (04/10/2022)

Tranzactii parti afiliate - EFSA - OPCOM

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit