Update articol:

Exclusiv Reuters – Surse: Informatori din Irak şi Siria au ajutat SUA să-l ucidă pe generalul Soleimani

General iranian Qassem Soleimani/ Sursa foto: twitter.com

Generalul iranian Qassem Soleimani a ajuns pe aeroportul Damasc într-un vehicul cu geamuri întunecate, fiind însoţit de patru soldați ai Gărzilor Revoluționare din Iran. Au parcat lângă o scară care ducea la un Airbus A320 Cham Wings, cu destinaţia  Bagdad, potrivit Reuters.

Nici Soleimani, nici soldații nu au fost înregistrați în lista pasagerilor, potrivit unui angajat al companiei aeriene Cham Wings, care a descris pentru Reuters scena plecării lor din capitala Siriei. Soleimani a evitat să folosească avionul său privat din cauza preocupărilor crescânde cu privire la propria sa securitate, a declarat o sursă de securitate irakiană, care cunoaștea aranjamentele de securitate ale lui Soleimani, susţine Reuters.

Acest zbor a fost ultimul pentru Soleimani, notează Reuters. Rachete trase dintr-o dronă a SUA l-au ucis, în timp ce a părăsea aeroportul din Bagdad într-un convoi cu două vehicule blindate. Omul care l-a aşteptat la aeroport a fost de asemenea omorât: Abu Mahdi Muhandis, șeful adjunct al Forțelor Populare de Mobilizare din Irak (PMF), grupul umbrelă al guvernului irakian pentru milițiile țării.

Ancheta irakiană privind loviturile care i-au ucis pe cei doi bărbați în 3 ianuarie a început la câteva minute după atacul SUA, au declarat  doi oficiali irakieni pentru Reuters. Agenții de securitate au închis aeroportul și au împiedicat personalul de securitate să plece, inclusiv poliția, ofițerii de la controlul pașapoartelor și agenții de informații.

Anchetatorii s-au concentrat asupra modului în care informatorii din aeroporturile din Damasc și Bagdad au colaborat cu armata americană pentru a ajuta la urmărirea și identificarea poziției lui Soleimani, potrivit interviurilor publicate de Reuters cu doi oficiali de securitate cu cunoștințe directe ale anchetei din Irak, doi angajați ai aeroportului din Bagdad, doi oficiali de poliție și doi angajați ai companiei siriene Cham Wings Airlines, o companie aeriană comercială privată cu sediul în Damasc.

Cercetările sunt conduse de Falih al-Fayadh, care funcționează în calitate de consilier pentru securitate națională irakiană și șeful PMF, organismul care coordonează milițiile irakiene în cea mai mare parte şiite, multe dintre acestea fiind susținute de Iran și care au avut legături strânse cu Soleimani.

Anchetatorii Agenției de Securitate Națională au „indicii puternice că o rețea de spioni din aeroportul Bagdad au fost implicați în scurgerea de detalii sensibile de securitate” cu privire la sosirea lui Soleimani către Statele Unite, a declarat Reuters unul dintre oficialii irakieni de securitate.

Printre suspecți se numără doi angajați ai securității de pe aeroportul din Bagdad și doi angajați Cham Wings – „un spion de pe aeroportul din Damasc și altul care lucrează la bordul avionului”, a spus sursa. Anchetatorii Agenției de Securitate Națională consideră că cei patru suspecți, care nu au fost arestați, au lucrat ca parte a unui grup mai larg de oameni care furnizează informații armatei americane, a spus oficialul.

Cei doi angajați ai Cham Wings sunt investigați de serviciile de informații siriene, au declarat cei doi oficiali irakieni de securitate. Direcția Generală de Informații din Siria nu a răspuns unei solicitări de comentarii. În Bagdad, agenții de securitate națională îi investighează pe cei doi lucrători de securitate aeroportuali, care fac parte din Serviciul de protecție a facilităților naționale, a declarat unul dintre oficialii irakieni de securitate.

“Descoperirile inițiale ale echipei de anchetă din Bagdad sugerează că prima informaţie despre Soleimani a venit de pe aeroportul Damasc”, a spus oficialul. „Treaba celulei din aeroportul din Bagdad era să confirme sosirea țintei și detaliile convoiului său”.

Biroul media al Agenției de Securitate Națională irakiană nu a răspuns la cererile de comentarii. Misiunea irakiană a Națiunilor Unite la New York nu a răspuns la o cerere de comentariu. Departamentul Apărării din SUA a refuzat să comenteze dacă informatorii din Irak și Siria au jucat un rol în atacuri.

Oficiali americani, vorbind în condiții de anonimat, au declarat pentru Reuters că Statele Unite au urmărit îndeaproape mișcările lui Soleimani cu câteva zile înainte de atac, dar au refuzat să spună modul în care militarii au indicat locația în noaptea atacului.

Un manager al Cham Wings din Damasc a spus că angajaților companiei aeriene le este interzis să comenteze atacul sau ancheta. Un purtător de cuvânt al Autorității aviației civile din Irak, care operează aeroporturile ţării, a refuzat să comenteze ancheta, dar a numit-o „rutină”, după „astfel de incidente care includ funcționari de rang înalt”.

Avionul lui Soleimani a aterizat pe aeroportul Bagdad în jurul orei 12:30 a.m. pe 3 ianuarie, potrivit a doi oficiali ai aeroportului, care au vazut imagini de pe camerele de securitate. Generalul și însoţitorii au ieșit din avion pe o scară directă spre asfalt, ocolind vama. Muhandis l-a întâlnit în afara avionului și cei doi bărbați au pășit într-un vehicul blindat. Soldații care îl păzeau pe generalul s-au îngrămădit într-un alt SUV blindat, au spus oficialii aeroportului.

În timp ce ofițerii de securitate ai aeroportului se uitau, cele două vehicule se îndreptau pe drumul principal care ieșea din aeroport, au spus oficialii, citaţi de Reuters. Primele două rachete americane au lovit vehiculul care îi transporta pe Soleimani și Muhandis la 12:55 a.m. SUV-ul care transporta agenţii de pază a fost lovit câteva secunde mai târziu.

În calitate de comandant al forței Quds de elită a Gărzii Revoluționare, Soleimani a desfășurat operațiuni clandestine în țări străine și a fost o figură cheie în campania îndelungată a Iranului de a alunga forțele americane din Irak, potrivit Reuters. El a petrecut ani întregi desfășurând operațiuni ascunse și cultivând lideri în Irak pentru a extinde influența Iranului și a combate interesele Statelor Unite.

Reuters a informat sâmbătă că, începând cu luna octombrie, Soleimani a lansat în secret atacuri intensificate asupra forțelor americane staționate în Irak și a echipat milițiile irakiene cu arme sofisticate pentru a le duce la îndeplinire.

Atacul asupra generalului a stârnit o revoltă largă și promisiuni de răzbunare în Iran, care au dus la un atac cu rachete asupra a două baze militare irakiene care adăpostesc trupe americane. Nu au fost uciși sau răniți americani sau irakieni în atac.

În orele de după atac, anchetatorii au urmărit apelurile și mesajele text primite de către personalul de schimb de noapte al aeroportului în căutarea celor care ar fi putut să trimită informaţii în Statele Unite pentru mișcările lui Soleimani, au spus oficialii irakieni de securitate. Agenții de Securitate Națională au efectuat interogatorii ore întregi cu angajații securității aeroportului și Cham Wings, au spus sursele. Un agent de securitate a declarat că agenții l-au chestionat 24 de ore înainte de a-l elibera. Timp de ore, l-au presat să spună cu cine a vorbit sau cu cine a făcut schimb de mesaje înainte de aterizarea avionului lui Soleimani – inclusiv orice „cereri ciudate” legate de zborul din Damasc – și i-au confiscat telefonul mobil. „Mi-au pus un milion de întrebări”, a spus el.

 

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2021)

Notificare - detineri < 5%

MECANICA FINA SA (MECE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014