Update articol:

Expert ONU: Dovezile sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite este răspunzător pentru asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Dovezile sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohamed bin Salman și alți înalți oficiali saudiți sunt răspunzători pentru asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, a declarat miercuri un expert ONU, potrivit CNBC.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea Riyadhului, care a primit în prealabil raportul de 100 de pagini – dar regatul a negat în mod regulat acuzațiile că prințul a fost implicat.

Agnes Callamard, raportorul special al Statelor Unite privind execuțiile extrajudiciare, a cerut țărilor să extindă sancțiunile pentru a-l include pe Prințul moșternitor și bunurile sale personale, până când va dovedi că nu are nicio responsabilitate în caz.

Khashoggi, critic al prințului și editor la Washington Post, a fost văzut pentru ultima oară la consulatul saudit de la Istanbul, pe 2 octombrie, unde urma să primească actele înainte de nunta sa.

Corpul său a fost dezmembrat și scos din clădire, a spus procurorul saudit iar rămășițele sale nu au fost găsite.

„Concluzia raportorului special este că domnul Khashoggi a fost victima unei execuții deliberate, premeditate, o crimă pentru care statul Arabiei Saudite este responsabil în temeiul legii internaționale privind drepturile omului”, a spus Callamard în raportul său bazat pe o anchetă de șase luni.

Callamard a plecat în Turcia la începutul acestui an cu o echipă de experți legiști și juriști și a spus că a primit dovezi din partea autorităților turce.

„Există dovezi credibile care justifică investigarea în continuare a răspunderii individuale a oficialilor saudiți la nivel înalt, inclusiv a prințului moștenitor”, a spus ea.

„Într-adevăr, această anchetă privind drepturile omului a arătat că există suficiente dovezi credibile cu privire la responsabilitatea prințului coroanei, care necesită investigații suplimentare”, a adăugat ea, îndemnând secretarul general al ONU să stabilească o anchetă internațională.

În noiembrie, CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA) a ajuns la concluzia că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a ordonat asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi.

CIA consideră că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite a ordonat asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi