Update articol:

Experți din Shanghai avertizează: China ar putea fi lovită de al doilea val de coronavirus în noiembrie

coronavirus

China ar putea înregistra o nouă creștere a infecțiilor cu coronavirus începând din noiembrie, potrivit unui expert medical foarte cunoscut de la Shanghai, citat de publicaţia Caixin, întrucât numărul redus de cazuri noi determină revenirea la muncă la nivel național.

În timp ce alte ţări ar putea controla adecvat pandemia mortală până în toamnă, iarna care vine poate aduce un „al doilea val” de infecții în China și în alte părți, a declarat Zhang Wenhong, care conduce echipa de experți medicali Covid-19 din Shanghai și secţia boli infecţioase la unul dintre spitalele de top ale orașului.

Comentariile lui Zhang vin în condițiile în care oficialii chinezi relaxează  treptat restricțiile de carantină ca parte a eforturilor de a relansa economia țării. Națiunea din Asia de Est, unde virusul a fost detectat pentru prima dată anul trecut, a observat că în ultimele săptămâni au apărut cazuri noi.

Zhang a spus că experiența Chinei privind controlul bolii înseamnă că orice reapariție a infecțiilor va fi gestionabilă și nu necesită o repetare a măsurilor dramatice luate pentru a reduce răspândirea inițială a virusului.

“China nu va implementa nicio carantină, iar cazurile importate vor constitui în continuare cea mai mare parte a focarului”, a spus Zhang. În ultimele săptămâni, persoanele infectate care călătoresc în China au constituit majoritatea noilor cazuri confirmate ale țării.

Ca și alți experți în sănătate publică, Zhang se așteaptă ca, pe termen lung, țările să adopte o abordare flexibilă a focarelor recurente. „Pentru o lungă perioadă de timp, prevenirea și controlul epidemiilor vor trece prin perioade de relaxare și restrângere. Va fi posibil să trăiești și să lucrezi normal, dar probabil nu va fi posibilă eradicarea completă a focarelor ”, a spus el.

Testarea agresivă și urmărirea contacţilor, combinate cu spitalizarea imediată a cazurilor confirmate, sunt secretul unui control eficient al epidemiei, a spus Zhang.

Spunând că Statele Unite  vor controla focarul până în mai, el a cerut ca cele două superputeri mondiale să coopereze mai strâns în privința pandemiei. „Comunicarea dintre noi la nivel medical nu s-a oprit niciodată”, a spus el. „Când vine vorba de medicină, sănătatea oamenilor și controlul epidemiilor, nu ne putem decupla unii de ceilalţi”.