Update articol:

„Făcătorul de pace” Roman Abramovici a zburat în Rusia pentru „a-i oferi lui Putin o notă scrisă de mână de la Zelensky care dictează condițiile Ucrainei”

Abramovici
  • „Făcătorul de pace” Roman Abramovici a zburat în Rusia pentru „a-i oferi lui Putin o notă scrisă de mână de la Zelensky care dictează condițiile Ucrainei” în încercarea de a pune capăt războiului… dar i s-a spus: „Spune-i că îi voi învinge”

  • Proprietarul Chelsea a zburat recent între Istanbul, Moscova și Kiev

  • El a transmis mesaje între Vladimir Putin și Volodymyr Zelensky

  • Abramovici a încercat să-şi salveze reputația după ce a fost afectat de sancțiuni

  • Bunurile sale au fost înghețate în Marea Britanie și în UE de când Rusia a invadat Ucraina

 

Miliardarul Roman Abramovici acționează ca un „făcător de pace” în războiul rusesc din Ucraina, evitând sancțiunile occidentale în Turcia. Se pare că proprietarul Chelsea FC a zburat între Istanbul, Moscova și Kiev pentru a transmite mesaje între Vladimir Putin și Volodymyr Zelensky, potrivit Daily Mail.

Publicaţia britanică scrie că, atunci când i s-a înmânat o notă de la președintele ucrainean care descrie termenii de pace, despotul rus ar fi izbucnit de furie.

Abramovici a încercat să-și salveze reputația după ce a fost afectat de sancțiuni în Regatul Unit și UE pentru apropierea sa de Putin. Activele sale au fost înghețate în Marea Britanie și pe continent și a început o vânzare de urgenţă a proprietății din Londra, precum și a clubului de fotbal Chelsea. Dar iahturile și avioanele sale, care valorează sute de milioane de lire sterline, rămân în afara sancţiunilor, evitând apele și spațiul aerian sancționabil.

Între timp, Zelensky i-a cerut președintelui Joe Biden ca SUA să amâne adoptarea de măsuri împotriva oligarhului datorită rolului său în negocieri.

Abramovici a părăsit aeroportul Ataturk din Istanbul cu un avion privat Hawker 800XP miercurea trecută, traversând Marea Neagră spre Soci. Instrumentul de urmărire a zborului său s-a oprit în apropierea orașului Mineralnye Vody, iar avionul a apărut mai târziu, părăsind aeroportul Vnukovo din Moscova și întorcându-se în capitala Turciei.

Oligarhul a zburat să-l întâlnească pe Putin și să-i înmâneze o notă scrisă de mână de Zelensky, care descrie poziția Ucrainei în condițiile de pace. Potrivit Times, președintele rus i-a spus oligarhului: „Spune-i că îi voi învinge”.

Oligarhul s-a întors la Istanbul și s-a întâlnit cu politicianul ucrainean Rustem Umerov, despre care se spune că ar fi negociatorul Kievului. Cei doi s-au întâlnit la hoteluri de cinci stele din capitala Turciei, reuniunile fiind organizate de purtătorul de cuvânt al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin.

Publicaţia britanică scrie că cei doi par să facă progrese înaintea viitoarelor discuții față în față care urmează să continue săptămâna aceasta.

Kalin a declarat pentru ziarul Hurriyet weekendul trecut că sunt „aproape de un acord” cu privire la aspecte cheie privind NATO, demilitarizare și statutul protejat al limbii ruse.

Dar există încă diferențe cu privire la viitorul Crimeei – pe care Rusia a anexat-o în 2014 – și Donbas, care a fost ocupat în mare parte în timpul conflictului actual.

Kalin a susținut ideea ca Crimeea și Donbasul să fie deținute de Moscova în baza unui contract de închiriere pe termen lung, așa cum a avut Marea Britanie asupra Hong Kong-ului din 1898 până în 1997.

Se crede că Putin ia în considerare ideea, dar furia lui față de eșecurile armatei sale și ura față de Zelensky îl rețin.

Abramovici și Umerov l-au vizitat pe președintele ucrainean în Kievul sfâșiat de război, după ce au călătorit cu avioane private care au traversat Varșovia, Polonia.

Omul de afaceri rus a zburat cu o aeronavă deținută de o firmă turcă din cauza sancțiunilor UE. El este unul dintre cei cel puțin 20 de oligarhi din Turcia, la limita dintre Putin și restricțiile occidentale.

El are două dintre iahturile sale acostate în Bodrum, pe coasta de sud-vest, în ciuda prezenței protestatarilor ucraineni.

Turcia nu l-a sancționat pe Abramovici și se pare că i-a permis să ajute la negocierile din jurul războiului.

Oamenii apropiaţi situaţiei au spus că Abramovici este hotărât să pună capăt războiului, după ce a văzut ororile din Ucraina, unde s-a născut mama lui Irina.

Între timp, între miniștrii de externe rus și ucrainean au loc alte negocieri  în Turcia. Serghei Lavrov și Dmytro Kuleba s-au întâlnit la Antalya pe 10 martie, iar ministrul de externe al Turciei Mevlut Cavusoglu a supravegheat conversația care în cele din urmă nu a avut rezultat.

  • Întâlnire şi cu Gerhard Schroeder

Abramovici s-a întâlnit, de asemenea, cu fostul cancelar german Gerhard Schroeder pentru a încerca să negocieze pacea cu Putin la începutul acestei luni.

Se crede că aceștia s-au întâlnit la unul dintre hotelurile de lux ale capitalei ruse unde era cazat fostul premier german, potrivit mai multor surse. Oligarhul miliardar a intrat și a plecat printr-o ușă laterală pentru a nu fi văzut, potrivit ziarului german Bild.

Se crede că întâlnirea a avut loc în acelaşi apartament în care soția lui Schröder, Soyeon Schröder-Kim, apare pe Instagram rugându-se pentru pace.

Discuțiile au durat „câteva ore”, iar mai târziu, seara, Schröder s-ar fi întâlnit cu Putin la Kremlin. Nu au fost făcute publice alte detalii, dar Reuters a spus că o persoană din interior le-a spus că oligarhul vrea să găsească o modalitate de a opri conflictul. Abramovici, care este un miliardar ruso-portughez-israelian, a fost aproape de Kremlin în timpul domniei lui Boris Elțin. Se spune că el a fost prima persoană care i l-a recomandat lui Elțin pe Putin ca înlocuitor.

În perioada la putere a lui Putin, Abramovici a fost guvernator al Okrugului Autonom Chukchi timp de opt ani.

După atacul Rusiei asupra Ucrainei, Marea Britanie a impus sancțiuni lui Abramovici, care este proprietarul clubului Chelsea de aproape 20 de ani de când l-a cumpărat în 2004. Echipa din vestul Londrei este acum de vânzare.

Miliardarul rus și-a făcut avere cumpărând active de stat cu discount după prăbușirea Uniunii Sovietice și deține active de miliarde de lire sterline în Marea Britanie.

În ultima lună, el a fost afectat de o serie de sancțiuni în Marea Britanie și UE din cauza relației sale strânse cu Putin.

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (28/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/06/2022)

Act aditional Contract de imprumut cf. art. 234 lit. i Reg. 5 din 2018

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/06/2022)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. privind abuzul de piata

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/06/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.06.2022 - 27.06.2022