Update articol:

Farming as a Service” (FaaS) poate îmbunătăți eficiența și productivitatea agriculturii din Romania (opinie Dragoș Preda)

Autor: Dragoș Preda

Modelul Software-as-a-Service (SaaS) a transformat sectorul IT prin inovații și productivitate; poate un model similar să transforme și sectorul agricol al României?

Prezentăm de mai bine de un secol țara noastră, Romania, ca fiind în principal o economie agrară, iar in ultimele decenii vorbim și de resursa intelectuală și performanța din sectorul IT&C / TIC. “Agricultura, comerţul şi IT-ul au dus economia României în spate în T3/2021. Pe partea de resurse ale PIB, agricultura a însemnat 9,8% din economie şi a adus 2,6 puncte procentuale din creşterea economică de 74% an/an. IT-ul, care a ajuns la o pondere în PIB de 6,6%, a venit cu 0,9 pp., aport la creşterea economică.” (ZF – 8 decembrie 2021).

Majoritatea gospodăriilor rurale depind de agricultură și de industriile asociate acesteia. Suntem binecunoscuti ca țara pentru terenul arabil la nivel european. “România are 6-a cea mai mare suprafață agricolă utilizată dintre țările UE și este printre primii exportatori mondiali de grâu și porumb, dar agricultura este insuficient mecanizată, fiind afectată de fragmentarea proprietății agrare, lipsa capitalului și a sistemelor de irigații, precum și de lipsa educației profesionale a lucrătorilor agricoli.” (Profit.ro – 7 martie 2017) Astăzi, gospodăriile agricole, formate în mare parte din mici fermieri, se luptă să-și facă rost și depind de împrumuturi pentru activitățile lor agricole. În plus, procentul din suprafața însămânțată care are acces la instalații de irigare duce la provocări în faza de producție în sine.

In ultimii ani, personal, am promovat și împământenit în Romania conceptul de AsAService.

Susținând modelul „Farming as a Service” (FaaS), această soluție poate îmbunătăți eficiența și productivitatea agriculturii din Romania … așa cum modelul s-a dovedit de succes și in alte state agrare precum India.

Implicarea sectorului privat ar putea redefini sectorul agricol prin soluții inovatoare (cum ar fi Big Data și FaaS) și ar putea să-l facă mai eficient printr-un acces îmbunătățit la tehnologie, capital și abilități antreprenoriale.

Soluțiile oferite de acest model reprezintă o punere in comun, o sistematizare, o mai buna organizare și eficientizare ale practicilor deja existente, combinate cu inovații bazate pe tehnologie. Modelul FaaS integrează soluții de management al fermelor ce permit celor interesați să ia decizii bazate pe date pentru a crește productivitatea și eficiența.

FaaS convertește costurile inițiale fixe în costuri variabile continue pentru fermieri, făcând astfel tehnicile mai accesibile pentru majoritatea fermierilor mici. De exemplu, datele privind calitatea proviziilor (cum ar fi semințe și îngrășăminte), costurile asociate, calitatea solului și vremea sunt colectate direct de la fermieri, agenții de pe piață, de la agențiile guvernamentale și cu ajutorul echipamentelor de înaltă tehnologie, cum ar fi drone și sateliți. Aceste date sunt procesate și sprijiniți de noile tehnologii, inovații, furnizând date a fi procesate de big data sunt analizate deficiențele și zonele care pot genera probleme. Informațiile sunt apoi diseminate prin alerte mobile sau tablouri de bord; iar cei interesați sunt instruiți folosind date colectate. În continuare, propunem fermierilor să adopte practici agricole de precizie pentru a crește productivitatea; in acest ecosistem de guvernanta a datelor, ofițerii de teren sunt împuterniciți să ofere sprijin în timp util. Acest sistem permite companiilor să optimizeze întreg procesul agricol și să monitorizeze producția de recoltă în timp real.

În plus, informațiile ajută instituțiile financiare să faciliteze acordarea de împrumuturi, să evalueze gestionarea riscurilor și să accelereze cererile de asigurare a recoltei. Organismele consultative permit experților să ofere consiliere în timp real fermierilor.

În prezent, serviciile FaaS sunt disponibile pe bază de abonament sau de plată pe utilizare în trei categorii mari.

1. Soluții de management al fermei: instrumente de schimb de informații, analiză și agricultură de precizie. Aceasta implică gestionarea informațiilor între fermieri, guvern, corporații, instituții financiare și organisme consultative.

2. Asistență în producție: resurse la fața locului pentru a ajuta producția, cum ar fi închirierea de echipamente.

3. Accesul la piețe: Platforme virtuale care conectează fermierii cu furnizorii de semințe, îngrășăminte și alte produse agrochimice.

Modelul are, de asemenea, un impact social vast asupra economiei agrare rurale, în care fermierii mici și marginali sunt principalii beneficiari. Iar acest domeniu este intr-o continua creștere . Multe startup-uri au adoptat deja soluția FaaS.

Mare parte din rundele de finanțare se află într-o „etapă de serie”, indicând nivelul ridicat de încredere al investitorilor în a investi mai mulți bani în etapa de creștere.

Startup-urile bazate pe FaaS au câștigat popularitate pe măsură ce investitorii pompează milioane în ele.

Finanțarea totală cu capital de risc (VC) sau capital privat (PE) a crescut de câteva ori în ultimii trei ani.

La nivel global, câteva startup-uri din acest sector includ AgroStar, finanțat de Accel; EM3, finanțat de Aspada; CropIn finanțat de Ankur Capital.

Investitorii mari includ în prezent Accel Partners – unde Romania e reprezentanta de doi conaționali brilianți, IDG Ventures, Aavishkaar, Ankur Capital, Aspada, Global Innovation Fund, IvyCap Ventures, Sophia Investment ApS și Infuse Ventures.

În plus, unele guverne deja promovează în mod activ FaaS prin finanțare, elaborarea politicilor și furnizarea directă de servicii.

FaaS poate ajuta la abordarea ineficiențelor de-a lungul lanțului de aprovizionare agricol, cum ar fi productivitatea scăzută, lipsa mecanizării fermelor, accesul la piețe și asimetria datelor. Acesta încurajează inovațiile de produs, cum ar fi echipamentele agricole multifuncționale și instrumentele pentru capturarea și analiza în timp real a datelor. Întregul model depinde de o coordonare solidă între toate părțile interesate direct (Startup-uri, investitori, guverne și corporații) și părțile interesate indirect (antreprenori locali, furnizori de solutii, agronomi etc.). Cu toate acestea, această soluție a reușit să abordeze provocările structurale cheie, cum ar fi lipsa infrastructurii, tehnologiei și finanțării.

În concluzie, modelul FaaS speră să impulsioneze inovațiile de proces și produse atât de necesare în agricultura si din țara noastră – ROMANIA, inclusiv echipamente, instrumente pentru capturarea și analiza în timp real a datelor, agregarea terenurilor agricole și a produselor agricole și solutii financiare pentru fermieri. Tehnologiile digitale și analizele transformă agricultura, făcând ca operațiunile pe teren ale unei ferme să fie mai eficiente și mai productive. Serviciile agricole bazate pe digital ajută la îmbunătățirea performanței financiare și la creșterea randamentului. Dar doar un mic procent din suprafața agricolă de astăzi este gestionată folosind tehnologii agricole digitale (de exemplu, pulverizare cu viteză variabilă) din cauza costului ridicat al culegerii de date precise pe teren.

 

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative

CEMACON SA (CEON) (30/09/2022)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 27.09.2022

Erste Group Bank AG (EBS) (30/09/2022)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014