Update articol:

Fatih Birol, IEA: UE importă pentru prima dată mai mult gaz natural lichefiat (LNG) din SUA decât gaz rusesc prin conducte

  • Pentru prima dată în istorie, LNG-ul din SUA depășește gazul rusesc în UE.

  • IEA: Scăderea ofertei rusești necesită eforturi de reducere a cererii UE pentru a se pregăti pentru o iarnă grea.

  • Numai în aprilie 2022, cinci țări europene — Franța, Spania, Regatul Unit, Olanda și Polonia — au reprezentat 54,1% din totalul exporturilor de LNG din SUA.

 

Pentru prima dată, Uniunea Europeană a importat în iunie mai mult gaz natural lichefiat (LNG) din Statele Unite decât gaz prin conducte din Rusia, deoarece Moscova a redus aprovizionarea către Europa la începutul lunii, a declarat, joi, Fatih Birol, director executiv al Agenției Internaționale de Energie (IEA).

„Recentele reduceri drastice ale fluxurilor de gaze naturale către UE înseamnă că aceasta este prima lună din istorie în care UE a importat mai mult gaz natural lichefiat din SUA decât prin conducte din Rusia”, a scris Birol pe Twitter, împărtășind o analiză de la AIE.

„Scăderea ofertei rusești necesită eforturi de reducere a cererii UE pentru a se pregăti pentru o iarnă grea”, a adăugat șeful agenției din Paris.

Aprovizionarea semnificativ mai scăzută din Rusia de la jumătatea lunii iunie și viitoarea întreținere anuală la gazoductul Nord Stream, care va opri complet livrările prin conductă timp de două săptămâni în iulie, au făcut ca Europa să se chinuie să umple depozitele de stocare a gazelor la niveluri adecvate înainte de iarnă.

UE a importat volume record de LNG american în ultimele luni, deși analiștii spun că doar importurile de LNG nu pot înlocui gazul rusesc din conducte.

Uniunea Europeană și Marea Britanie au înregistrat un nivel record al importurilor de LNG în aprilie, deoarece prețurile spot mai mari în Europa, comparativ cu Asia, au atras furnizori cu flexibilitate la destinație pentru a transporta LNG în Europa. Acești furnizori erau în mare parte din Statele Unite, a spus EIA la începutul acestei luni.

Numai în aprilie 2022, cinci țări europene — Franța, Spania, Regatul Unit, Olanda  și Polonia — au reprezentat 54,1% din totalul exporturilor de LNG din SUA, au arătat datele Departamentului de Energie al SUA la începutul lunii iunie.

În ciuda consumului record de LNG american și de altă natură, Europa se confruntă în continuare cu probleme de aprovizionare în această iarnă dacă nu ia măsuri pentru conservarea energiei, spun analiștii și AIE.

Europa se confruntă cu o „alertă roșie” pentru furnizarea de gaze în iarna viitoare, a spus Birol la începutul lunii iunie, potrivit oilprice.com.

„Recentele întreruperi ale aprovizionării cu gaze naturale, în special Rusia reducând drastic fluxurile către țările UE, vor elimina aproximativ 35 de miliarde de metri cubi de gaz de pe piață în acest an, determinând mari provocări în eforturile de a reumple stocarea. Aceasta este o alertă roșie pentru UE în iarna viitoare, a scris Birol pe Twitter la jumătatea lunii iunie.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022