Update articol:

Întreruperea prelungită a unei instalații de export de LNG din SUA și fluxurile reduse din Rusia duc la creșterea prețurilor la gaze în Europa

gaze
  • Prețurile gazelor europene au crescut cu până la 50% în doar o săptămână.

  • Creșterea prețurilor a fost stimulată de fluxurile reduse din Rusia și de o întrerupere la un terminal cheie de export de GNL.

  • Germania a spus că limitarea fluxurilor prin conducta Nord Stream a fost o strategie a lui Putin de a zgudui piața.

 

Moscova a limitat în această săptămână fluxurile de gaze naturale către cei mai mari clienți ai săi din Europa, Germania și Italia. Această acţiune, combinată cu întreruperea prelungită a unei instalații de export de LNG din SUA, care a satisfăcut 2,5% din cererea de gaze a Europei în mai, a determinat creșterea prețurilor gazelor naturale în Europa, pe măsură ce amenințarea la adresa securității aprovizionării a revenit, potrivit oilprice.com.

Freeport LNG, unul dintre cei mai mari operatori americani de terminale de export de gaze naturale lichefiate, a declarat în această săptămână că daunele provocate de un incendiu, săptămâna trecută, la uzina sa din Texas o vor menține complet închisă până în septembrie, cu funcționarea doar parțială până la sfârșitul anului.

Astfel, că prețurile gazelor naturale din Europa au crescut cu până la 50% în doar o săptămână, ajungând miercuri la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. Doar miercuri, prețul de referință european al gazului la hub-ul olandez TTF a crescut cu 24%, până la 120 de euro, sau 125 de dolari pe MWh, iar gazul pentru iarna 2022/2023 a crescut la 119 de euro/MWh.

Fluxurile reduse din Rusia și întreruperea terminalului de export Freeport LNG – care nu este de așteptat să revină la operațiuni complete până la sfârșitul acestui an – au evidențiat poziția vulnerabilă a Europei în achiziționarea de gaze și umplerea la timp a depozitelor de stocare a gazelor pentru a preveni o iarnă raționalizată.

Reducerea aprovizionării cu gaze rusești a stârnit, de asemenea, temeri reînnoite că Rusia își va folosi din ce în ce mai mult gazul – și dependența Europei de el – ca o armă geopolitică și energetică împotriva Occidentului.

Cea mai mare economie a Europei, Germania, cel mai mare cumpărător de gaz rusesc, a avertizat miercuri că limitările fluxurilor prin conducta Nord Stream au fost o strategie a lui Putin de a zgudui piața, de a semăna incertitudinea și de a crește prețurile gazelor.

Analiștii spun că, acum, Europa va trebui să fie pregătită pentru probabilitatea tot mai mare de „zero gaz rusesc”, în ciuda faptului că mulți clienți din Europa, inclusiv din Germania și Italia, s-au plecat în fața cererii lui Vladimir Putin de a deschide conturi în ruble pentru tranzacțiile cu Gazprom.

Germania tocmai începuse să-și umple depozitele de gaze naturale, deoarece toți factorii favorabili pentru refacerea mai rapidă a stocurilor erau în vigoare — prețurile europene au scăzut în cea mai mare parte a lunii aprilie și întreaga lună mai, pe fondul importurilor puternice de GNL, în timp ce multe companii europene și-au deschis conturi la Gazprombank, așa cum a cerut Vladimir Putin, pentru plăți euro/dolar la ruble pentru gazul rusesc.

Relativa liniște de pe piața europeană a gazelor s-a dovedit a fi foarte prematură și de scurtă durată. Marți, Gazprom a declarat că va limita furnizarea de gaze prin conducta Nord Stream către Germania cu 40% față de fluxurile planificate, din cauza întârzierii reparațiilor echipamentelor. Miercuri, Gazprom a declarat că reducerile se vor adânci la 60% din debitul zilnic, deoarece Siemens a întârziat să repare o turbină cu gaz.

Siemens Energy, la rândul său, a spus: „Din cauza sancțiunilor impuse de Canada, în prezent este imposibil ca Siemens Energy să livreze clientului turbine cu gaz reparate. În acest context, am informat guvernele canadian și german și lucrăm la o soluție viabilă.”

Totuși, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a spus că fluxurile limitate par a fi o decizie politică. „Argumentul părții ruse este pur și simplu un pretext. Este, evident, o strategie de tulburare și de creștere a prețurilor”, a declarat Habeck miercuri, citat de Reuters.

De asemenea, fluxurile de gaz către Italia sunt reduse

Deși Gazprom a avut un motiv pentru reducerea aprovizionării cu gaze germane, nu a dat niciunul pentru reducerea cu 15% a livrărilor sale de gaz către Italia.

Compania italiană Eni, care de altfel și-a deschis conturi la Gazprombank, a confirmat miercuri că Gazprom „a comunicat o reducere a livrărilor de gaz pentru astăzi, de aproximativ 15%”.

Italia și Germania sunt cei mai mari doi clienți ai Rusiei, iar gazul rusesc reprezenta 40% din consumul de gaze din aceste țări înainte de războiul din Ucraina. Atât Germania, cât și Italia au urmărit în mod activ aprovizionarea alternativă, inclusiv prin demararea construcției primelor terminale de import de GNL în cazul Germaniei și prin asigurarea unor acorduri pentru mai multă aprovizionare cu producătorii de gaze din Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Africa în cazul Italiei.

Acum, amenințarea aprovizionării în Europa a revenit, iar UE caută să se aprovizioneze cu gaze și, eventual, să evite raționalizarea gazelor pentru industrii iarna viitoare.

Statele membre ale UE trebuie acum să atingă un nivel minim de stocare a gazelor de 80% până la 1 noiembrie pentru a se proteja împotriva eventualelor întreruperi ale furnizării. În 2023, ținta va fi ridicată la 90% până la 1 noiembrie. Începând cu 15 iunie, stocarea de gaz în UE era 52%, Germania avea 56% și Italia – 54%, potrivit datelor de la Gas Infrastructure Europe. În România era de 37%.

Întreruperea LNG se adaugă preocupărilor legate de aprovizionare

Europa mai are încă un drum lung de parcurs pentru a reconstrui stocurile de gaze la nivelurile cerute, dar ritmul ar putea încetini în săptămânile următoare, pe fondul creșterii prețurilor, aprovizionării limitate a Rusiei către cele mai mari economii și a întreruperii Freeport LNG.

Freeport a livrat 30 de milioane de metri cubi de gaz pe zi în Europa în mai, ceea ce înseamnă că a satisfăcut 2,5% din cererea europeană luna trecută, au declarat analiștii de la Rystad Energy pentru The Wall Street Journal.

Europa se va mai confrunta cu întreținere anuală la Nord Stream în iulie, care va opri furnizarea prin conductă către Germania pentru aproximativ două săptămâni.

Toți acești factori ar putea duce la o încetinire a construirii stocurilor de gaze în Europa. Asta presupunând că Gazprom nu anunță un alt client cu privire la reduceri suplimentare de aprovizionare. Apoi, umplerea depozitului s-ar putea bloca, tensionând și mai mult relațiile Rusia-Europa.

„Industria trebuie să se pregătească pentru zero gaz rusesc”, a declarat Thierry Bros, fost analist energetic și profesor la Institutul de Studii Politice din Paris, pentru Bloomberg, comentând despre ultimele reduceri de aprovizionare de la Gazprom.

„Companiile din UE care au acceptat condiţiile ruseşti pentru a continua să primească gaze ar trebui să înțeleagă acum că ordinele politice pot veni oricând de la Kremlin”.

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING