Update articol:
ANCHETA PRIVIND ACHIZIȚIONAREA DE ECHIPAMENTE MEDICALE

FBI investighează giganții Johnson & Johnson, Siemens, General Electric și Philips pentru presupuse plăți de mită în Brazilia

FBI investighează giganții Johnson & Johnson, Siemens, General Electric și Philips pentru presupusele plăți de mită în cadrul unui sistem de vânzări de echipamente medicale în Brazilia, au declarat doi anchetatori brazilieni pentru Reuters.

Firmele sunt suspectate de procurorii brazilieni că au direcționat plăți ilegale către funcționarii guvernamentali pentru a asigura contracte cu programe de sănătate publică din întreaga țară sud-americană, în ultimele două decenii.

Autoritățile braziliene spun că mai mult de 20 de companii ar fi putut face parte dintr-un “cartel” care a plătit mită și a umflat prețurile pentru guvern la unele produse medicale, cum ar fi aparatele de imagistică prin rezonanță magnetică și protezele.

Cele patru companii multinaționale, cu o capitalizare de piață de aproape 600 de miliarde de dolari, sunt cele mai mari firme străine care urmează să fie investigate într-o ofensivă anticorupție fără precedent în Brazilia în ultimii ani.

Companiile mari americane și europene, dacă sunt dovedite că sunt implicate într-o infracțiune în Brazilia, s-ar putea confrunta, de asemenea, cu amenzi mari și cu alte pedepse în temeiul Legii privind practicile corupției străine din SUA (FCPA).

Din 1977, această lege prevede că persoanelor juridice americane le sunt interzise comportamentele incriminate de FCPA oriunde în lume, iar companiile non-americane care sunt listate la bursa de valori din New York sunt supuse interdicțiilor FCPA, indiferent de locația sediului sau pieței principale de desfășurare a activității acestora. De asemenea, legea interzice persoanelor non-americane utilizarea oricăror mijloace de corespondență sau de comerț interstatal pentru acte de sprijinire a unei oferte de plată, promisiune de plată, de plată a unei sume de bani, oferte de cadou sau furnizarea unui cadou sau autorizare de a da orice de valoare unui funcționar public străin în scopuri corupte.

Firmele străine sunt cele mai recente ținte ale probelor de corupție guvernamentală din Brazilia. În ultimii cinci ani, procurorii au descoperit că s-a oferit o mită perpetuă în instituțiile de stat de către companiile din sectorul privat care încearcă să facă afaceri cu ele.

Investigațiile promițătoare ale procurorilor și ale poliției federale, inclusiv faimoasa operațiune “Lava Jato”, centrată pe compania petrolieră de stat a Braziliei, au răsturnat liderii politici din America Latină. În acest caz, procurorii anticorupție din Brazilia au susținut că mai multe companii private din diverse țări au acceptat să plătească mite uriașe unor politicieni și directori de companii petroliere pentru a câștiga licitații publice profitabile cu Petrobras.

Procurorul federal brazilian Marisa Ferrari a confirmat, într-un interviu acordat Reuters, că autoritățile de la Departamentul de Justiție și Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse asistă la investigația privind echipamentele medicale.

În 2016, procurorii americani și brazilieni au negociat în comun cea mai mare pedeapsă din lume cu privire la respectarea normelor, o amendă de 3,5 miliarde de dolari, împotriva conglomeratului brazilian de construcții Odebrecht SA în operațiunea Lava Jato.

“Suntem în mod constant într-un schimb de informații cu FBI pe acest caz (echipamente medical)”, a spus Ferrari, precizând că autoritățile braziliene primesc o mulțime de materiale de la Departamentul de Justiție și de la SEC din SUA.
Siemens, care are sediul la München, a declarat că firma “nu are cunoștință de vreo anchetă FBI cu privire la activitatea din Brazilia” și că politica sa este întotdeauna să coopereze cu autoritățile atunci când este cazul.

Compania Philips a confirmat într-un e-mail că este în curs de investigare în Brazilia. În raportul său anual din 2018, Philips a recunoscut că “a primit de asemenea întrebări din partea anumitor autorități americane cu privire la această problemă”. În răspunsul său către Reuters, Philips a declarat că “nu este neobișnuit ca autoritățile americane să manifeste un interes în aceste chestiuni și este prea devreme pentru a trage concluzii”.

Filiala New Brunswick a Johnson & Johnson, din New Jersey, a declarat într-un răspuns prin e-mail că Departamentul de Justiție și SEC au făcut anchete preliminare cu privire la un raid al poliției federale braziliene la birourile din Sao Paulo, anul trecut, și că firma cooperează cu autoritățile.

Procurorul brazilian Ferrari a declarat că ancheta privind echipamentele medicale este în faza incipientă. Totuși, ea a spus că dovezile indică mită și creșterea prețurilor de către firme care doresc să profite de sistemul public de sănătate din Brazilia, unul dintre cele mai mari din lume, care deservește 210 de milioane de oameni.

“Pentru că bugetul guvernului brazilian pentru sănătate este atât de mare, această schemă este cu adevărat masivă”, a spus Ferrari, menționând: “Primul caz este doar o mică parte a ceea ce urmează”.

În plus față de plățile intermediarilor pentru a asigura contracte, unii furnizori au umflat prețurile către guvernul brazilian – de până la opt ori mai mari decât prețul pieței – pentru a acoperi costul mitei lor, potrivit declarațiilor procurorilor.

Fostul director executiv al GE pentru America Latină, Daurio Speranzini, și alte 22 de persoane au fost acuzate, anul trecut, în primul caz legat de presupusa schemă.
Procurorii declară că acest caz, axat pe statul Rio de Janeiro, a păgubit contribuabilii brazilieni de cel puțin 600 de milioane de reali (149,38 milioane dolari SUA) între 2007 și 2018, prin contracte umflate acordate furnizorilor de echipamente medicale .
Avocații lui Speranzini, care a părăsit GE în noiembrie, au declarat prin e-mail că este nevinovat.

BVB | Știri BVB

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (28/05/2024)

Acord cu BT vanzare pachete actiuni detinute la BRD Pensii

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (28/05/2024)

Hotarari AGOA & AGEA 28.05.2024

CONDMAG S.A. (COMI) (28/05/2024)

Completare Raport anual 2023 - Raport audit, Raport in format ESEF

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (28/05/2024)

Grupul BT acord pentru achizitia BRD Pensii