Update articol:
Peste 1200 de fermieri au participat la Conferința Națională a Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă

Fermierii vor să participe activ la elaborarea viitorului Plan Național Strategic, cât și la punerea în aplicare a viitorului Pact Ecologic European

Conferința Națională “Inovație pentru Agricultură Performanță”, organizată pe 6 februarie, la Palatul Parlamentului, de către Asociația Clubul Fermierilor Români, a reunit peste 1.200 de fermieri, alături de oficiali români și europeni cu responsabilități în dezvoltarea politicilor și strategiilor în domeniul agriculturii, experți în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, precum și lideri din partea celor mai importante asociații ale fermierilor la nivel european și național.

Adrian-Nechita-Oros
Adrian-Nechita-Oros

Lansat în urmă cu un an, Clubul Fermierilor Români și-a propus să dezvolte inițiative care să vină în întâmpinarea nevoilor reale ale fermierilor și să devină vocea acestora la nivel european.

“Organizația noastră promovează un model românesc de agricultură performantă care valorifică principalii vectori de dezvoltare: trecerea către Agricultură 4.0 (revoluția digitală a agriculturii); dezvoltarea de valoare adăugată peste activitatea agricolă prezența; atragerea de capital investit pentru dezvoltarea marilor sisteme naționale de infrastructură agricolă; securizarea fermierilor împotriva crizelor și a riscurilor;  atragerea tinerilor în agricultură, formarea și creșterea competențelor acestora. Schimbarea imaginii publice a fermierilor și recunoașterea socială a importanței lor în asigurarea securității alimentare sunt prioritare în agenda de acțiune a Clubului,” a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv, Clubul Fermierilor Români.

 În deschiderea conferinței, Nicușor Șerban, Președintele Clubului Fermierilor Români, a reafirmat  dorința fermierilor de a participa activ la elaborarea viitorului Plan Național Strategic, cât și la punerea în aplicare a viitorului Pact Ecologic European, pentru a asigura un viitor performant tuturor celor implicați în sectorul agricol.

„Este rolul și responsabilitatea noastră, a fermierilor performanți, care nu am moștenit, ci am muncit pentru succesul și prosperitatea afacerii noastre, să ne implicăm mai mult și să devenim parteneri sociali ai Guvernului în stabilirea strategiilor de dezvoltare a agriculturii românești și punerea în aplicare a programelor de reforma ale PAC. Mă refer concret la elaborarea viitorului Plan Național Strategic și a mecanismelor de punere în aplicare a Pactului Ecologic European”, a declarat Nicușor Șerban, Președintele Clubului Fermierilor Români.

 Comisarul  European pentru Agricultură, Janusz Wojociechowski, a adresat un mesaj video celor prezenți și a salutat faptul că fermierii, prin Asociația Clubul Fermierilor Români, susțîn un model agricol durabil, care va contribui la Pactul Ecologic European și va garanta siguranță și securitatea alimentară.

“Prima mea prioritate o reprezintă finalizarea reformei PAC post-2020. Propunerea Comisiei vizează promovarea cunoașterii, inovării și digitalizarii. Este evidențiată astfel importantă acestor aspecte și rolul lor crucial pentru o Politică Agricolă Comună modernă și durabilă. Avem nevoie de o politică agricolă care oferă statelor membre mai multă flexibilitate în conceperea propriilor strategii în funcție de situațiile, nevoile și provocările lor specifice. Propunerea aflată în lucru vizează îmbunatatirea performanței PAC, aduce mai multă flexibilitate pentru statele membre, precum și ambiții mai mari privind mediul și climă. Reforma politicii agricole comune trebuie să includă și ample simplificari ale regulilor care privesc atât fermierii, cât și administrațiile,” a declarat Comisarul European pentru Agricultură, Janusz  Wojociechowski.

Janusz Wojociechowski, Comisarul European pentru Agricultura
Janusz Wojociechowski, Comisarul European pentru Agricultura

În mesajul sau, Guvernatorului Băncii Naționale a României, Academician Dr. Mugur Isărescu, a apreciat progresele reale făcute în ultimul deceniu la nivel agricol în România și a atras atenția asupra faptului că trebuie acționat pentru “echilibrarea balanței bunurilor produse în țară și ale celor importate. România importă înca prea multe produse agricole raportat la ceea ce natural se poate produce în țară, fapt care arată că potențialul nu este înca pe deplin pus în valoare”. Totodată, a subliniat că “nu trebuie să uităm de agenda neterminată din secolul XX”, făcând referire la “impulsul care trebuie dat administrației pentru finalizarea cadastrului în toate zonele țării, comasarea terenurilor, refacerea sistemului de irigații, relansarea rețelei de cercetare, a băncilor de gene, reînfiintarea liceelor de specialitate și multe altele.”

Finanțarea sectorului agricol a fost un subiect de interes pentru toți cei prezenți, Daniel Buda, Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, menționând faptul că: “Banii destinați agriculturii trebuie să ajungă întotdeauna la adevărații fermieri, la cei care sunt angajați cel puțin la un nivel minim de activitate agricolă, respectiv la cei care furnizează bunuri publice. Politicile agricole trebuie să țină cont atât de combaterea schimbărilor climatice, cât și de durabilitatea fermelor. Ne dorim un mediu curat, dar în același timp, ne dorim să păstrăm locurile de muncă în sectorul agricol.”

Conferința a oferit fermierilor posibilitatea să interacționeze cu cei prezenți pe parcursul a două sesiuni de dezbatere simultană: un panel legislativ – moderat de către Florian Ciolacu, Directorul Executiv al Clubului Fermierilor Români – și un panel financiar – moderat de către Robert Rekkers, Directorul General al Agricover Credit IFN.

Invitații sesiunilor de dezbatere au fost experți din partea Comisiei Europene, ai Băncii Europene de Investiții (EIB), Băncii pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Băncii Mondiale, IFC, COPA-COGECA, ELO, Farm Europe, Consiliul European al Tinerilor Agricultori (CEJA), reprezentanți ai unor asociații profesionale ale fermierilor din țări europene și specialiști din domeniul asigurărilor, Groupama Asigurări și Allianz-Țiriac.

“Vom reuși dacă vom fi coerenți și vom fi pregătiți. Agricultura este unul dintre domeniile cheie pentru ambele priorități strategice ale Uniunii Europene – Pactul Ecologic European și Tranziția digitală. Casă reducem riscurile și să creștem oportunitățile va trebui să fim pregătiți. Este important să ieșim din logica defensivă și să intrăm într-o logică a dezvoltării durabile, a reconectării cu o societate din ce în ce mai exigentă, preocupată de mediu, de calitatea hranei, de o viață mai sănătoasă. Este important ca în acest proces, fermierii să nu fie cei care achită nota de plată, ci beneficiarii acestei evoluții. Aceste transformări aduc oportunități importante de investiții. Inovare, cercetare, agricultură de precizie, căutarea unor tehnologii durabile și mai puțin poluante pentru sol, toate acestea nu sunt doar pentru fermierii din Germania sau Olanda. E important ca acestea să devină o realitate aici, în fermele din România,” a declarat Dacian Cioloș, Președintele Grupului Renew Europe și membru al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

În zona expozițională a conferinței și-au dat întâlnire cei mai mari producători de tehnologii din agribusiness și  asiguratori: Adama, Bayer, Agricover, Corteva, Syngenta, FMC, UPL, Intermag, Indagro, SummitAgro, PhosAgro, Sharda, Timac, Barclay, Groupama Asigurări, Allianz-Țiriac, AgraAsigurări, Cofco, Glencor, Intermedicas, Genezis.

 

Despre Clubul Fermierilor Români

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu. Obiectivul principal al Clubului este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare și elaborare a reglementărilor europene și naționale în domeniul agricol, cu scopul de a crește performanța fermierilor din România.

BVBStiri BVB

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (20/09/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (20/09/2021)

Convocare AGA O & E 28(29).10.2021

JUDETUL TIMIS (TIM28) (20/09/2021)

Plata cupon 42, rambursare rata principal 42 si calcul rata dobanda pentru cuponul 43

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (20/09/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 13 - 17 septembrie 2021