Update articol:

Fermierinromania.ro: Porumbul, o cultură vulnerabilă la schimbările climatice

pixabay.com pixabay.com

România, printre cele mai afectate țări europene de creșterea temperaturilor

Porumbul a fost cea mai afectată cultură cerealieră de vremea extrem de caldă și secetoasă din acest an, potrivit fermierinromania.ro, care scrie că producția de porumb a Uniunii Europene s-a redus cu aproximativ 4%, față de anul trecut, iar la nivel global scăderea a fost de 3%.

Scăderile de producție, înregistrate deja de producătorii de porumb, este probabil să devină tot mai frecvente, în situația unei creșteri a temperaturilor globale cu numai 1,5° C, apreciază cercetătorii europeni. Producătorii din Uniunea Europeană resimt impactul încălzirii globale încă din vara anului 2018, când temperaturile ridicate au provocat secete care au afectat puternic producția agricolă în multe țări ale UE. Valurile de căldură au fost combinate cu seceta prelungită în mai multe zone din Germania, Polonia, Cehia, Slovacia, iar precipitațiile ușoare din unele regiuni poloneze sau spaniole nu au fost suficiente pentru a compensa lipsa apei din sol.

Pe baza simulărilor efectuate de oamenii de știință europeni, producătorii din România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Germania vor fi printre primii, din Europa, afectați de pierderile mari de culturi aduse de extremele climatice, mai scrie fermierinromania.ro

România are o producție de 14,89 milioane tone, conform estimărilor preliminare, și un randament mediu de 5,62 tone/hectar (4,96 tone/hectar media ultimilor cinci ani), în condițiile creșterii suprafețelor recoltate cu peste 230.000 de hectare față de anul trecut, ajungând la 2,65 milioane hectare. Aceasta este a doua cea mai mare suprafață de pe care a fost recoltat porumbul, în ultimii 13 ani, după cea din anul 2012 (2,73 milioane hectare). În exercițiul financiar 2014-2020, România a fost beneficiară a fondurilor europene pentru dezvoltarea infrastructurii de irigații prin submăsura 4.3., iar fondurile alocate, epuizate până la sfârșitul lunii august a anului în curs, au fost în valoare de 200 de milioane de euro.

În România, au fost irigate 620.000 de hectare, conform ultimei informări a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), cele mai mari suprafețe irigate fiind în județele Brăila (250.766 hectare) și Ialomița (82.675 hectare). În Brăila, aproximativ jumătate din suprafața irigată (123.805 hectare) a vizat cultura de porumb. De asemenea, în județul Ialomița, cele mai mari suprafețe irigate au fost cele cultivate cu porumb – 32.538 hectare, conform ANIF.

Dezvoltarea sistemelor de irigații este susținută și de finanțări acordate de sistemul bancar. Recent, Agricost Brăila, care exploatează 57.000 de hectare în Insula Mare a Brăilei, a încheiat un acord de finanţare în valoare de 28,8 milioane de euro cu EximBank, iar finanțarea vizează inclusiv dezvoltarea sistemelor de irigații în zonă. În prezent, 70% din suprafața Insulei Mari a Brăilei (IMB) dispune de sisteme de irigație și, până la sfârșitul anului 2021, compania și-a propus să aibă instalații de irigații pe întreaga suprafață de teren a IMB. Irigațiile sunt esențiale, însă nu reprezintă soluția exclusivă a fermierilor. Lucian Buzdugan, directorul general al companiei Agricost Brăila, declara, recent: „Mai este și conservarea apei în sol. Noi, agronomii, trebuie să învățăm foarte bine acest lucru. Am lucrat în SUA, Argentina și Brazilia și am văzut o metodă simplă și eficientă de a păstra apa în sol și anume lucrări minime de întreținere a terenului. Să nu învârtim solul, pentru că se pierde apă”.

Comisia Europeană recunoaște importanța schimbărilor climatice și propune pentru politica agricolă comună (PAC) după 2020 noi obiective specifice atât pentru atenuarea efectelor, cât și pentru adaptarea la noile condiții de climă, incluzând măsuri privind biodiversitatea, protecția solului, diversificarea sectorului agricol prin investiții și transfer de cunoștințe și inovare, precum și sprijin pentru gestionarea riscurilor.

 

 

BVBStiri BVB

EB BMW TURBO SHORT 0,10/105/100 (EBBMWTS4) (08/03/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 09 si 10 Martie 2021

COMPA S. A. (CMP) (08/03/2021)

Convocare AGA O & E 22/23.04.2021

EB BMW TURBO SHORT 0,10/105/100 (EBBMWTS4) (08/03/2021)

Suspendare tranzactionare - 17:42 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/03/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 1 - 5 martie 2021