Update articol:

Laura Codruța Kovesi: “Decretul de revocare emis de președintele României lasă un mare semn de întrebare: Va exista o subordonare discreționară a procurorilor șefi față de ministrul justiției?”

* Kovesi: “Este de bun simţ să observăm că voinţa politică în acest moment nu este pentru o Justiţie eficientă, ci este pentru o blocare a anchetelor şi pentru blocarea Justiţiei”

 

 

 

  • Anca Jurma, delegată de Augustin Lazăr în funcţia de procuror şef al DNA

 

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a dovedit că nimeni nu este deasupra legii, a declarat Laura Codruţa Kovesi, în cadrul conferinţei care a avut loc după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat revocarea sa din funcţia de procuror şef al DNA, adăugând că va rămâne un simplu procuror şi nu va mai lucra în cadrul DNA.

În opinia Laurei Kovesi, propunerea de revocare nu a întrunit condițiile prevăzute de lege: “CSM a dat un aviz negativ. Am dovedit în fața Secției de procurori că motivele din propunerea de revocare o parte nu sunt reale și o parte au fost neîntemeiate. Decretul de revocare emis de președintele României lasă un mare semn de întrebare: Va exista o subordonare discreționară a procurorilor șefi față de ministrul justiției? Nu comentez decizia Curții Constituționale. Arăt doar că motivarea sugerează că procurorii ar putea fi subordonați politic și o clarificare rămâne în continuare necesară”.
Înconjurată de procurori din cadrul DNA, Laura Kovesi a mai spus, în faţa jurnaliştilor, că DNA a demonstrat că legea este egală pentru toți și că nimeni nu este prea puternic pentru a se sustrage din fața legii: “Procurorii independenți au făcut investigații față de persoane care păreau de neatins, indiferent de funcție și de averile pe care le aveau. Am contribuit prin anchetele noastre la conștientizarea societății cu privire la gravitatea fenomenului corupției. Iar ceea ce am reușit, în primul rând, stimați colegi, a fost să arătăm că instituțiile publice din România pot funcționa eficient, legal și, mai ales, că DA, Corupția poate fi înfrântă! Nu, episodul de azi NU este o înfrângere. Modul brutal în care se forțează schimbarea legislației de ceva timp arată că vor protecție pentru trecut, prezent și viitor.  După şase ani la conducerea Parchetului General şi cinci ani, o lună şi 24 de zile în funcţia de procuror-şef al DNA vă spun: nimic nu poate fi pus în balanţă faţă de continuarea acestei lupte. Căci această luptă este una pentru apărarea societăţii faţă de infractori periculoşi. Sistemul judiciar trece printr-un moment dificil. Toţi ştim asta, pentru că am văzut ce mai rămâne din legile penale. Am văzut cu toţii forma adoptată în Parlament în ceea ce priveşte Codul penal şi Codul de procedură penală, am făcut şi noi observaţii, a făcut şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi CSM şi, nu în ultimul rând, şi poate cel mai important, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este de bun simţ să observăm că voinţa politică în acest moment nu este pentru o Justiţie eficientă, ci este pentru o blocare a anchetelor şi pentru blocarea Justiţiei”.

Pe 9 iulie 2018, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a delegat-o pe Anca Jurma în funcţia de procuror şef al DNA.
“Ca urmare a decretului prin care preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, a dispus revocarea din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei Laura Codruţa Kovesi şi a publicării acestuia în Monitorul Oficial al României, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, a emis astăzi ordinul de delegare în această funcţie a doamnei Anca Jurma, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, conform unui comunicat al Parchetului General.
Anca Jurma s-a născut la 10 decembrie 1966, potrivit CV-ului postat pe site-ul www.epac-eacn.org, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti (1990) şi este Doctor în drept (2010, Universitatea din Bucureşti).
Anca Jurma a îndeplinit, succesiv, funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 Bucureşti, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, iar, în perioada 2000-2002, a fost procuror şef al Biroului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Secţiei de reprezentare şi cooperare internaţională din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Din 2002, Anca Jurma este procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. A îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuţiile de procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului şef al DNA.

 

  • Liviu Dragnea: “Am primit prin telefon vestea revocării din funcţie a procurorului-şef al DNA”

 

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că a primit prin telefon vestea revocării din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, anunţând că discuţia despre suspendarea şefului statului Klaus Iohannis va continua în partid şi în coaliţie.

Analiştii politici au susţinut, zilele acestea, că preşedintele Klaus Iohannis a decis să o revoce pe Kovesi, în condiţiile în care coaliţia de guvernământ şi-a exprimat intenţia să demareze procedura de suspendare a preşedintelui României.

Liviu Dragnea a precizat: “Preşedintele Iohannis a revocat-o pe doamna după 30 de zile. Şi nu cred că a făcut-o de dragul respectării Constituţiei, ci a făcut-o din cauza unor presiuni generate de calcule personale probabil, dar discuţia despre suspendare nu era generată doar de această încălcare a Constituţiei, ci de un complex de abateri constituţionale ale preşedintelui. Vă dau numai un exemplu – a făcut un obicei în a bloca şi întârzia aproape orice lege a Parlamentului şi aproape orice iniţiativă a Guvernului dacă este interpus şi dumnealui pe circuit. Discuţia despre suspendare va continua în partid şi vom discuta şi în coaliţie”. În opinia preşedintelui PSD, discuţia despre suspendarea lui Klaus Iohannis este foarte serioasă.

* Tăriceanu: “Revocarea lui Kovesi este un act de normalitate”

 

Decretul semnat de preşedintele Iohannis de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA este un act de normalitate, în condiţiile abuzurilor şi încălcărilor repetate ale Constituţiei comise în mandatul fostei şefe a DNA şi a deciziei CCR, a declarat preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, pe Facebook.
“Mai important decât decretul este să înţelegem momentul în care se află România astăzi, pentru că revocarea şefei DNA vine după mai bine de zece ani de când fostul preşedinte Traian Băsescu a instituit un sistem ilegal, anticonstituţional, al cărui scop a fost acapararea puterii în România, folosind metode antidemocratice – de la fabricarea de dosare liderilor politici incomozi, la abuzuri împotriva unor oameni care nu erau implicaţi politic, dar care au avut ghinionul să devină adversarii unor personaje cheie ale sistemului, cum a fost cazul Marianei Rarinca”, a mai scris Tăriceanu, menţionând că Parlamentul are responsabilitatea de a genera un cadru legislativ care să susţină drepturile şi libertăţile cetăţenilor, astfel încât abuzurile legate de ascultarea telefoanelor românilor să nu mai aibă loc.
Tăriceanu a amintit şi de rolul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM): “CSM este instituţia chemată să se asigure că mentalitatea care a încurajat abuzurile, care a fost instaurată la nivelul DNA, nu va fi perpetuată sub noua conducere. CSM este chemat să vegheze ca protocoalele dintre servicii şi instituţiile din justiţie nu vor mai funcţiona. Ne aflăm astăzi la finalul unui asediu nereuşit al instituţiilor nedemocratice asupra instituţiilor rezultate din votul românilor, care a generat însă costuri masive: mii de destine frânte în urma abuzurilor, o mare neîncredere în societatea românească în legătură cu actul de justiţie şi o divizare a societăţii. Deciziile şi acţiunile din următoarele săptămâni vor arăta dacă vom merge spre normalitate şi pentru a repune societatea pe drumul cel bun, lăsând în urmă anii de abuzuri, conflicte şi divizare”.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/07/2024)

Deconectarea automata a Unitatii 1 CNE Cernavoda

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (19/07/2024)

Incheiere act aditional la contractul de finantare cu Raiffeisen Bank

AAGES S.A. (AAG) (19/07/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014