Update articol:

Financial Times: Acţiunile Banca Carige din Italia au fost suspendate de la tranzacţionare

Acţiunile Banca Carige, un creditor regional italian de mărime medie, sunt suspendate de la tranzacţionare, înaintea unei întâlniri a Consiliului de Administraţie, unde ar urma să se anunţe o emisiune de obligaţiuni de 400 de milioane de euro, care ar putea fi subscrisă de marile bănci italiene, informează publicaţia Financial Times (FT).

Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Financiare (Consob) ar urma să dea în curând un comunicat privind suspendarea acţiunilor, potrivit Agerpres.

Luni se va reuni Consiliul de Administraţie al Carige, după luni în care banca a fost criticată pentru guvernanţa slabă şi nivelul scăzut al capitalului. Pe lângă emisiunea de obligaţiuni de 400 de milioane de euro, Consiliul de Administraţie ar urma să facă o solicitare oficială de sprijin financiar de la fondul interbancar al Italiei, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Şi publicaţia Corriere della Sera informa că Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar din Italia(FITD) este pregătit să injecteze între 220 şi 370 de milioane de euro în Banca Carige, pentru a sprijini capitalul instituţiei.

FITD, care operează sub supervizarea Băncii Centrale a Italiei, trebuie să asigure depozitele de sub 100.000 de euro, în eventualitatea falimentului unei bănci.

Suma de 220 – 370 de milioane de euro va fi folosită pentru a subscrie la obligaţiunile subordonate emise de Banca Carige, susţine Corriere della Sera.

Luna aceasta, Banca Carige din Italia a fost catalogată ca “fragilă” într-un test al BCE derulat în rândul creditorilor europeni, indicele de adecvare a capitalului fiind sub nivelul de 5,5% stabilit de autorităţile de reglementare în cazul unui scenariu advers.

Dificultăţile cu care se confruntă Carige sunt cunoscute şi BCE a cerut deja băncii din Genova să vină cu un plan de majorare a capitalului până la sfârşitul acestei luni, susţine presa italiană.

În 2016, Carige era a 16-a mare bancă din Italia. Fostul său director Giovanni Berneschi a fost condamnat pentru fraudă şi spălare de bani în februarie.

La începutul acestui an, Banca Centrală Europeană a cerut unor instituţii financiare, inclusiv Carige, să prezinte un plan în care să explice cum intenţionează să-şi reducă nivelul creditelor neperformante.

Nivelul ridicat al creditelor neperformante, moştenire a crizei financiare, reduce acordarea de noi împrumuturi şi afectează încrederea în sistemul bancar al unor state precum Italia, Cipru şi Grecia. Potrivit raportului BCE, cea mai mare problemă o are Italia, unde 14 bănci mari au o expunere la creditele neperformante de 286 miliarde de euro.

Problema nu este nouă. Băncile italiene au pus deja deoparte rezerve echivalente cu 44,6% din totalul creditelor lor neperformante, mai mult decât orice ţară din zona euro, inclusiv Cipru şi Portugalia, arată datele BCE.

Instituţia a stabilit deja ţinte pentru reducerea nivelului creditelor neperformante pentru unele bănci din Grecia şi Italia, stabilind şi instrucţiuni pentru celelalte grupuri bancare.

Disputa privind bugetul între Guvernul de la Roma şi Comisia Europeană a dus la o vânzare accelerată de active italiene şi a majorat costurile de finanţare ale Italiei.

Capitalul băncilor italiene a fost afectat de aceste turbulenţe, deoarece acestea deţin portofolii de aproximativ 375 de miliarde de euro de obligaţiuni guvernamentale italiene.

Grupurile bancare italiene UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA sunt prezente şi pe piaţa din România.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021