Update articol:
Răzvan Pașol, Patria Bank:

Finanțarea prin piața de capital începe să devină o alternativă viabilă pentru companii

Finanțarea prin piața de capital

Includerea României în indicii piețelor emergente de către FTSE Russell reprezintă o confirmare a traseului pieței de capital locale din ultimii ani. Am văzut îmbunătățiri continue la nivelul infrastructurii și reglementării pieței (chiar dacă într-un ritm mai redus decât ne-am fi dorit în anumite perioade). Remarcăm și faptul că piața de capital începe să devină o soluție de finanțare viabilă pentru diverse segmente de companii.

Toate aceste elemente încep să fie apreciate de entități internaționale precum FTSE Russell.

Sigur că rămân în continuare provocări importante pentru dezvoltarea pieței de capital în țara noastră. Valoarea tranzacțiilor, atât pe piața secundară cât și, în mod deosebit, pe piața primară rămâne sub așteptări și sub potențialul unei economii precum cea a României. În plus, ne confruntăm și noi cu pandemia Covid-19 și cu efectele pe care aceasta le generează asupra economiei și piețelor financiare. Indicele BET a pierdut peste 30% în februarie-martie, cea mai mare scădere de după criza din 2008. Totuși, investitorii au revenit treptat la sentimente mai bune pe măsură ce efectele potențiale ale pandemiei s-au clarificat într-o anumită măsură; astăzi indicele a redus pierderea față de maximele din februarie 2020 la numai 12%. Piața de obligațiuni listate a fost afectată la rândul ei prin unele scăderi de prețuri, dar impactul nu a fost major.

Ca emitent listat la Bursa de Valori București, Patria Bank este interesată într-o mare măsură de piața primară. O componentă importantă a strategiei noastre de dezvoltare este finanțarea prin piața de capital și o prezență activă la bursă în calitate de emitent: acțiunile băncii se tranzacționează la BVB; anul trecut am încheiat cu succes o ofertă de obligațiuni subordonate cu o dobânda fixă de 6,50% în euro care au fost listate, la rândul lor, la BVB.

Din această perspectivă, mă bucur să văd că în ultimii ani finanțarea prin emisiuni de obligațiuni plasate pe piață de capital a cunoscut o dezvoltare notabilă și în țara noastră. Pe segmentul principal al BVB, sunt listate în prezent 17 emisiuni de obligațiuni corporative cu o valoare totală emisă de 2,66 miliarde Euro (total pentru emisiunile în moneda europeană) și 1,60 miliarde RON (total emisiuni lei):

Remarcăm aici două categorii principale de emitenți: bănci și instituții financiare cu o valoare totală emisă de 530 milioane Euro și 1,56 miliarde Lei, și investitori imobiliari importanți cu o valoare totală emisă de 2,11 miliarde Euro. Există și două emisiuni ale unor companii comerciale listate pe acest segment – cele ale Autonom Services și Vrancart.

Însă pe sistemul AeRO, cea de-a două piață administrată de BVB, găsim un tablou și mai dinamic al emitenților de obligațiuni:

Numărul de emisiuni de obligațiuni tranzacționate pe acest segment este de 21, iar valoarea nominală totală a acestora este de 16,25 milioane Euro (pentru obligațiunile emise în moneda europeană) și 89,76 milioane RON (pentru emisiuni în moneda locală). Domeniile de activitate ale acestor emitenți sunt mult mai diverse, de la servicii IT și software sau vânzări online până la stomatologie, agricultură, produse alimentare sau servicii de imprimare. Însă, indiferent de domeniul lor, toate aceste companii au găsit finanțare prin piața de capital pentru nevoile lor de dezvoltare și investiții.

Finanțarea companiilor este rolul principal al unei piețe de capital mature. Mă bucură faptul că și în România acest rol începe să devină vizibil.

Și Patria Bank va continua să utilizeze piața de capital pentru întărirea bazei de capital. După succesul înregistrat cu emisiunea de obligațiuni din 2019 banca se pregătește pentru lansarea celei de-a doua emisiuni de obligațiuni subordonate în perioada următoare (conform comunicatelor publicate, obligațiunile vor fi emise în Euro și vândute printr-un plasament privat intermediat de SSIF Tradeville).

Articol de Răzvan Pașol, Director Direcția Piețe de Capital și Relații cu Investitorii, Patria Bank

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (28/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19-23 octombrie 2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (28/10/2020)

Litigiu dosar nr. 6001/63/2019*

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (28/10/2020)

Incetarea mandatului unui membru provizoriu al Directoratului

BRK Dow Turbo Long 26950 (BKDOWTLA6) (28/10/2020)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 29 si 30 Octombrie 2020